Zeg ‘ns Aaa

Take Twee producties, het kindje van Ben Bervoets en Jerry Verhaert, bestaat zes jaar en daarvoor trekken ze voor de eerste keer naar de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Met Zeg ‘ns Aaa brengen ze deze oer-Hollandse komedie met de alom bekende Mien Dobbelsteen naar Vlaanderen.

Oer-Hollandse komedie

Het stuk brengt ons naar het huishouden van dokters Lydie van Der Ploeg (Katrien De Becker) en Hans Lansberg (Frank Van Erum). Hun huishoudster Mien Dobbelsteen (Liesbet Verstraeten) houdt niet alleen het huis schoon, maar bombardeert zichzelf steeds tot persoonlijk assistente van Dokter Van Der Ploeg. Op een dag komen zowel de moeder van Mien (Saskia Debaere), het nichtje van Hans (Laura De Leeuw) en de zoon van Lydie uit haar eerste huwelijk (Reggy Turneer) binnenvallen met elk een andere achtergrond. Als die laatste dan ook nog eens een kennis uit Curaçao (Gregory Van Damme) meebrengt die bollen heeft geslikt, is het zootje ongeregeld helemaal compleet.  

Frank Van Erum en Katrien De Becker spelen als ervaren acteur zeer goed, maar misschien iets te clean

Liesbet Verstraeten zet een hoogstaande Mien Dobbelsteen neer. Met een (voor Vlamingen toch) vettig klinkend Nederlands accent brengt ze de zaal meermaals aan het lachen. De juiste vrouw, in de juiste rol. De juiste persoon in de juiste rol steken, is soms toch moeilijk. Blanke Gregory Van Damme aanstellen als donkere Ray uit Curaçao en daar dan nog op alluderen, is misschien niet de beste keuze. Los van het feit dat Gregory wel goed acteert. Reggy Turneer is geloofwaardig als zorgeloze zoon, maar minder als stapelverliefde man. Saskia Debaere casten als moeder van oudere Liesbet Verstraeten door haar een goedkope grijze pruik op te zetten, is misschien wat te makkelijk. Frank Van Erum en Katrien De Becker spelen als ervaren acteur zeer goed, maar misschien iets te clean.

Regisseur Ben Bervoets probeert met zijn team een leuke Zeg ‘ns Aaa te fabriceren, maar slaagt daar helaas maar gedeeltelijk in. We hoopten op een eigentijdse, vervlaamste versie maar kregen een exacte kopie van het Nederlandse script met weinig toevoegingen. Misschien is het gerelateerd aan de rechten van het stuk dat alle verwijzingen Hollands blijven en dat enkel Mien Dobbelsteen en Ray uit Curaçao Nederlands spreken, terwijl twee man in het plat Antwerps acteert en nog twee andere acteurs in het Algemeen Nederlands hun karakter neerzetten. Dat zorgt ervoor dat het stuk minder als een geheel naar voor komt. Aan het decor is dan weer wel met zorg en oog voor detail gewerkt. Jammer dat die details door de regisseur niet altijd in de verf worden gezet.

Aan het decor is met zorg en oog voor detail gewerkt

Los van de kleine onzorgvuldigheden brengt Take Twee Producties wel een leuke voorstelling en krijgen ze de zaal wel aan het lachen. Hun uitstapje naar de Rode Zaal mag gerust het hoogtepunt van hun seizoen genoemd worden. Het beste stuk dat we van hen dit jaar al gezien hebben.

Zeg ‘ns Aaa is nog tot en met 2 december te zien in het Fakkeltheater in Antwerpen. Tickets & meer informatie vind je op fakkeltheater.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Patrick Defort