World Opera Lab brengt Het Labyrint

Het Labyrint, een unieke opera over bureaucratie met muziek en dans uit alle windstreken en bewoners uit Amsterdam-West. 3 + 13 december 2018 – Podium Mozaïek, Amsterdam.

Hoeveel invloed heeft de bureaucratie op het samenleven in de wijk? Is de lokale regelgeving een labyrint waar bewoners steeds vaker in verdwalen? In deze multiculturele opera gaan buurtbewoners, klassieke zangers, dansers en musici sàmen het labyrint in. Aan de hand van het eeuwenoude verhaal van Ariadne kijken zij naar onze samenleving en gaan in dialoog met elkaar aan over een dilemma dat ons allemaal raakt, de bureaucratie.

Het verhaal

In het Labyrint wonen wonderlijke wezens; een minotaurus (hij is half mens, half stier), de jonge held Theseus die de strijd aan wil knopen met het leed dat het labyrint veroorzaakt en Ariadne die de weg wijst met haar kluwen wol. Met muziek en dans uit alle windstreken en aria’s van de componist Claudio Monteverdi (1607), gaan we samen op zoek naar de draad die ons de weg uit de verwarring wijst. Wellicht dat deze draad ons ook een gedeelde toekomst toont.

Nieuw talent

In het Labyrint worden maatschappelijke maar ook persoonlijke grenzen verlegd. De piepjonge en getalenteerde sopraan Hanna van Rooijen en de Syrische zanger Mazen Alashkar maken allebei hun debuut met deze productie. Klarinettist Vincent Martig speelt de Minotaurus. De kunstenaars & nieuwkomers van Makers Unite co-creëren het labyrint. De verhalen uit Amsterdam West worden verteld door vijf sleutel-vrouwen uit de Baarsjes.

“We werken al een aantal jaren met bewoners, de laatste jaren lijken er nieuwe spanningen te ontstaan. Het Labyrint is een poging deze spanningen te begrijpen, niet door te oordelen maar naar het hele systeem te kijken. Paradoxaal genoeg is de oude mythe van Ariadne een perfecte spiegel voor deze nieuwe complexiteiten. Door in de schoenen van de mythische personages te gaan staan, ontstaat er op wonderlijke wijze een heel nieuw inzicht in de sociale dynamiek.”
(Miranda Lakerveld, regie)

Informatie

In een regie van Miranda Lakerveld, muzikale leiding en nieuwe composities van Haytham Safia, met zangers Hanna van Rooijen & Mazen Alashkar, dansers Christiaan Guerematchi en Vanessa Felter, en vormgeving door Makers Unite.  World Opera Lab ensemble: Wim Dijkstra (orgel), Tara Kumar (cello), Osama Mileegi (percussie), Vincent Martig (klarinet) Haytham Safia (ud/muzikale leiding).

Het Labyrint is een voorstudie voor de volgende opera in 2019 over de complexiteit van de hedendaagse samenleving en het thema superdiversiteit.

maandag 3 + donderdag 13 december 2018
Podium Mozaïek , Bos en Lommerweg 191, Amsterdam
Tickets 12,50 via www.podiummozaiek.nl en avondkassa
Aanvang 20:30 uur

www.worldoperalab.com

Foto: Sjoerd Derine