Vapeurs

Hoewel de temperatuur buiten steeds maar zakt midden oktober, steeg hij op 20 oktober 2017 in het Fakkeltheater in Antwerpen naar ongekende hoogten. Je zou er voor minder vapeurs van krijgen. Uitgezonderd. van VIER-paradepaardje James Cooke en zijn compagnon Bob Jennes liet de première van Vapeurs los op het publiek. In het bijzijn van bekend Vlaanderen speelden de vier first ladies de pannen van het dak.

Herkenbare situaties en heerlijke slapstick

Het verhaal gaat over vier vriendinnen van middelbare leeftijd die met hun clubje ‘The Flying Vapeurs’ regelmatig op vakantie gaan om even de dagelijkse sleur te vergeten. Dat ze stilaan (of helemaal) in de overgang zitten is voor de één al makkelijker te aanvaarden dan voor de ander.

Hoewel op de affiche enkel gesproken wordt over een vriendinnenkomedie neigt het stuk meer naar een minimusical

Lydia (Lulu Aertgeerts) is een kloeke dame die maar niet wil aanvaarden dat ze in de overgang is terecht gekomen. Ze vult haar dagen met plastische chirurgie, tinderdates en optreden met haar grote hit ‘Jij en Ik’. Aertgeerts zet dit figuur op fenomenale wijze neer. Als over-the-top personage past ze helemaal in het plaatje, met veel te grote hakken en blitse zonnebrillen. Katrien (Anne Mie Gils) is de typische huismoeder die, nadat haar dochter het huis uit is, niet meer zo goed weet wat ze nu juist met haar leven moet. Als bezigheidstherapie knutselt ze heel de dag door. Dat resulteert in, laat ons eerlijk zijn, afzichtelijk lelijke t-shirts en spandoeken. Maar net dat maakt het zo geniaal grappig.

Ann Tuts werd (opnieuw) gecast als het alternatieve type. Haar personage Ellen houdt van bikramyoga en om 6u ‘s morgens boeddhistische tempels bezoeken op zoek naar het 4de chakra. Hoewel ze deze rol zeer sterk neerzet, rijst toch de vraag of we Tuts ooit in een andere rol gaan zien dan ‘het alternatieve kneusje’ van de groep. Denkend aan haar rollen in de VTM-reeks ‘Amateurs’ en ‘FC De Kampioenen’. Nele Goossens verpersoonlijkt dan weer Saskia. De jongste dame van ‘The Flying Vapeurs’ en pas ingewijd in de wereld van de opvliegers. Zij houdt een online dagboek bij van haar avonturen met haar vriendinnen en twijfelt nog sterk aan de relatiebreuk met haar vriend Erik. Hoewel de andere dames proberen om Saskia de best mogelijke raad te geven, weet ze lang niet wat ze nu aanmoet met die ex van haar.

Herkenbare situaties en heerlijke slapstick volgen zich in sneltempo op

Hoewel op de affiche enkel gesproken wordt over een vriendinnenkomedie neigt het stuk meer naar een minimusical. Tussen alle lachsalvo’s door is er plaats voor enkele liedjes. Als doorgewinterde zangeressen weten Gils, Aertgeerts en Goossens de zaal te pakken met hun stem. Alleen Ann Tuts – die niet over dezelfde musicalachtergrond beschikt als haar collega’s – heeft het soms moeilijk te blijven boeien met haar zangstem. 

Vapeurs is anderhalf uur eerlijke ontspanning op het podium

Vapeurs is anderhalf uur eerlijke ontspanning op het podium. Herkenbare situaties en heerlijke slapstick volgen zich in sneltempo op, waardoor het stuk steeds op tempo blijft en nooit gaat vervelen.

Vapeurs speelt nog tot en met 5 november in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Wie nog tickets wil moet snel zijn, want bijna alle voorstellingen zijn uitverkocht. Voor allen die niet meer aan een kaartje geraken is er wel nog goed nieuws. Wegens succes staat nu al vast dat Vapeurs een vervolg krijgt in 2019. Tickets & info via www.uitgezonderd.be.

Door Lien van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier