Tijl Dauwe

Meer dan een week voor de première van Titanic, de musical op het Donkmeer, hebben alle ticketjes een eigenaar gevonden. Alle hutten zijn volzet, het schip zal zinken met volle tribunes. Om voor de gelukkige ticket-eigenaars een tipje van de sluier op te lichten en om iedereen die op de kade zal staan zwaaien te doen watertanden, laten we regisseur Tijl Dauwe nog even aan het woord over ‘zijn’ Titanic. Hij droomde er al jaren van om deze stomer naar België te brengen, dit is duidelijk al een geslaagd project!

Waanzinnig spektakel!

Welke waanzinnige plannen heb jij voor Titanic?

Het is waar dat het waanzinnig wordt! Het wordt een heel spectaculaire voorstelling. We zitten hier uiteraard met een groot probleem: iedereen weet dat het schip ten onder gaat, maar hoe gaan we dit hier klaarspelen?! Het hele schip laten zinken, dat gaat niet, de Donk is maar anderhalve meter diep op de plaats waar we spelen, daar krijg je net een rubberbootje onder. Maar we willen die illusie van het ondergaande schip wekken en dat gaat lukken ook! Ik ga daar verder niet te veel over vertellen want daarvoor moeten de mensen maar komen kijken. Maar het gaat ons lukken! De mensen zullen echt het gevoel hebben dat ze de Titanic hebben zien zinken! Voor de rest is de musical sowieso een groot spektakel met ook prachtige muziek. Ik kende de show al heel lang, ik weet zelfs nog wanneer ik de cd ervan gekocht heb, in de FNAC van Brussel. Hij heeft heel veel in mijn ‘DiscMan’ gestoken en ik was eigenlijk direct zot van die muziek. Ik speelde hier zelf toen en van toen af, zat het idee om het hier ooit eens te brengen al in mijn hoofd. Er was toen nog wel helemaal geen sprake van dat ik regisseur zou worden, nu wel en Festivaria vroeg me terug om een voorstelling hier te maken. Ik heb toen Titanic voorgesteld. Ze vonden dat ook een waanzinnig idee, want hoe dat hier brengen. Dan hebben we samengezeten met Marnik (Baert, de decorontwerper) en we zijn tot een goed concept gekomen denk ik.

Je kan hier iets heel groot maken, iets wat de mensen niet in het theater kunnen zien

Hoe lang ben je daar mee bezig om zo’n concept uit te werken?

Toch wel al een hele tijd. Ik denk dat we de titel een jaar geleden hebben gekozen. Dan hebben we ons een aantal namiddagen opgesloten bij Marnik in zijn atelier waar hij dan is beginnen schetsen en tekenen en uiteindelijk zijn we dan gekomen tot wat er hier te zien zal zijn.

Zo groot kunnen spelen heeft veel voordelen?

Ja, zeker! Ik vind dat net de kracht hier van de Festivaria producties. Je kan hier iets heel groot maken, iets wat de mensen niet in het theater kunnen zien. Als je Titanic wil laten ondergaan in een theater heb je al een hele complexe hydraulische installatie nodig of moet je het heel klein suggereren. Nu gaan we dat toch vrij reëel kunnen maken, zo goed dat mijn acteurs allemaal zeiknat zullen zijn. De mensen die moeten verdrinken zullen ook verdrinken! Niet echt natuurlijk, maar het zal erop lijken (lacht). Dat is hier het voordeel, je kan hier zoveel doen, je kan hier heel groot gaan maar je kan ook hele kleine scènes maken. Die mogelijkheid creëren we ook met het decor. Een kleine scène, met één acteur met een spotje voor een blueprint, dat is een even sterk beeld als 120 man die over heel het decor uitgespreid staan. Dat vind ik een heel belangrijk gegeven, dat zorgt ervoor dat alle spectaculaire scènes nog imposanter overkomen.

Titanic, de musical, speelt van 23 augustus tot en met 7 september aan het Donkmeer te Berlare. De voorstelling is volledig uitverkocht. Meer info op www.festivaria.eu.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort/Wendy de Noier