Theatergroep Barst! brengt de musical Oliver!

Van 21 tot en met 26 december staat Oliver! dé kerstmusical allertijden zes keer op de planken in de Wilmersberg Zaal, in het Muziekcentrum. Dit in het kader van het decemberfestival ‘Woar geet ’t opan met Kesmis’.

Dat theatergroep Barst! een voorname rol speelt bij de voorstellingen is min of meer een logisch gevolg van hun optredens medio augustus/september bij STORK! dat net als Oliver! geproduceerd wordt door Gerard Cornelisse. “Maar het is wel objectief gegaan hoor. Onze kinderen hebben gewoon auditie moeten doen”, zegt Morsink, de oprichter van Barst! “We zijn zeer betrokken bij Oliver! Er doen dertien kinderen van ons mee aan de voorstelling. Het wordt echt totaaltheater. Normaal heb je een toneel en een zaal met publiek, maar nu zit het publiek als het ware ín de voorstelling. Het is een beetje als bij een catwalk op een modeshow. Het publiek zit links en rechts, tegenover elkaar met een grote catwalk in het midden en verschillende podia aan de zijkanten. De decorontwerper heeft er veel werk mee. Ik denk echt dat het heel bijzonder wordt.”

Dickens

De theatergroep van Morsink is ook buiten de bühne om actief bij Oliver! Een groep van zo’n acht kinderen verwelkomt het publiek al bij binnenkomst in Dickens-achtige sferen. “De een is de vloer aan het poetsen, de ander schoenen aan het poetsen, een derde verkoopt snoep en een vierde programmaboekjes”, vertelt Morsink. “En zakkenrollers zijn er ook!” De baas van de zakkenrollers, Fagin, loopt ook rond, weet Morsink. ”Misschien loop je Mr. Bumble ook nog wel tegen het lijf bij binnenkomst in het theater.” Jon Hasperhoven van Barst! is gecast voor de hoofdrol van Oliver!

Hele eer

De eerste repetitie ging goed, meldt Morsink. “Na het eten van taart werd er flink gerepeteerd, met zangleraren, een pianist, een regisseur – het is een hele eer om er aan mee te doen.” Barst! bestaat nu twintig jaar. “En we hebben dit jaar aan twintig evenementen meegedaan”, zegt Morsink. Eigenlijk ziet hij zichzelf niet als de oprichter. “Het waren eigenlijk de ouders. Ik wilde met een toneelschool beginnen en toen kwamen de ouders bij me met de mededeling we hebben een lokaal voor jou. Dat was op het Esrein, in de voormalige balletschool. Toen zijn we gaan uitproberen.”

Textielstad

Nu zit de theatergroep alweer zeven jaar in de ruimte van Stork Nus aan de Torenlaan. “Ik ben nu drie jaar met pensioen, maar ik heb nog volle werkdagen”, aldus Morsink. Oliver! vertelt de geschiedenis van een jongen die zich staande moet houden in een arme textielstad. Laurens ten Den zorgde voor de Twentse inslag. Morsink: “De Twentse twist maakt het bijzonder. Het liedje Woar bin ie d’r een van, dat klinkt zo goed!”

Meer informatie

Meer informatie over ‘Woar geet ’t opan met Kesmis’? Kijk dan op www.wilminktheater.nl.