The Little Mermaid

Flanders Expo is tijdens de jaarwisseling weer de scène voor een arena musical van Marmalade. Na Beauty and the Beast in 2016 komt dit jonge productiehuis met hun versie van The Little Mermaid. Een grote stap vooruit in kwaliteit is niet onder stoelen of banken te steken. Het kritische première publiek kon de voorstelling meer dan smaken.

Fenomenale cast

Wie kent er de Disneytekenfilm rond Ariël, de kleine zeemeermin niet? Het verhaal van de tienerdochter van koning Triton is een van de populairste tekenfilms in de recente tekenfilmgeschiedenis en luidde in 1990 de ‘Disney-renaissance’ in. Ariël voelt zich helemaal niet thuis in de zee en droomt van een leven op het land. Wanneer ze dan een mens redt bij een schipbreuk en er verliefd op wordt, is het hek van de dam. Ze wil mens worden, wat het ook moge kosten. Het is ook een verhaal dat iedereen wel aanspreekt, want wie droomt er niet van een leukere plek? Net omdat de film deel uitmaakt van ons collectief geheugen, is het een zware opgave om de schoenen of staarten van de personages te vullen.

Met indrukwekkende vocals en een zeer goede inleving toont Ianthe Tavernier dat ze hier thuishoort

De cast van deze Little Mermaid is fenomenaal. Ianthe Tavernier lijkt geboren te zijn voor deze rol. Met indrukwekkende vocals en een zeer goede inleving toont ze dat ze hier thuishoort. Niet boven of onder water, maar in een musical. Juan Gerlo is een mooie prins Erik, een ruwe bolster met een teder hart voor dat meisje zonder stem. Kobe van Herwegen zet een Sebastiaan neer die je de film versie doet vergeten, een zeer sterke prestatie. Marc Lauwreys verdient een extra pluim om als Jutter telkens weer de komische noot op een zeer serieuze manier te brengen.

Hans Peter Janssens is een ingetogen Triton die duidelijk lijdt onder het zware werk, zijn verdwenen echtgenote en kan moeilijk begrip opbrengen voor de tienerstreken van Ariël. Anne Mie Gils is een op en top griezelige Ursula, bijge-s-s-staan door haar twee aal-colieten Jan Schepens en Nordin De Moor. Een zeer leuk duo dat goed op elkaar ingespeeld is. Ivan Pecnik is een chef Louis die de Michelin-gids zou halen. Frank Hoelen speelt een zeer warme en wijze Grimbert. Het ensemble verdient ook complimenten. Het werk dat zij vlekkeloos verrichten is indrukwekkend. Ze staan keer op keer in een nieuw kostuum te dansen en te spelen en zorgen ervoor dat de grote scène niet te leeg lijkt.  

Het ensemble verdient ook complimenten. Het werk dat zij vlekkeloos verrichten is indrukwekkend

De enorme LED-wall aan de achterkant van de scène domineert de hele zaal. Voor de show begint toont hij een klassiek rood gordijn. Nadien zorgt deze muur voor een goede situering met prachtige onder- of bovenwaterbeelden. Ook storm, bliksem en brekende golven worden zeer knap afgebeeld. De rest van het decor mag er ook wezen. Het levensgrote schip is adembenemend en vormt een unicum in z’n genre. De zelfrijdende rotsen en bootjes zijn mooi en slim gemaakt. Het geluid is zeer goed geregeld, wat niet evident is in zo’n Flanders Expo-hal. Ook de kostuums mogen er wezen, al doen de luchtacrobaten als vuurvlieg ietwat vreemd aan.

Er zijn echter ook enkele mindere puntjes. Het lichtplan oogt dan wel heel mooi, maar vergeet het ensemble genoeg licht te geven. Zo krijgt de prachtige piratenboot pas licht wanneer hij stilhoudt in het midden van de scène en ook bij een feestnummer als ‘Diep in de Zee’, kan je de prachtige kostuums van iedereen amper onderscheiden. Het is ook zeer spijtig dat het indrukwekkend regengordijn amper te zien is. Het spektakel-gehalte had op sommige momenten iets meer mogen zijn. Zo is het wél heel verrassend hoe Ariël na de betovering door Ursula naar boven zwemt, maar de transformatie zelf gebeurt helaas in het verborgene. De betovering door Triton op het einde is nog magerder.

Een magisch, kleurrijk en hartverwarmend verhaal voor de hele familie

The Little Mermaid is zeer leuk om te bekijken. Niet in het minst door de uitstekende prestaties van de cast, aangevuld door enkele fraaie spektakel elementen. Het is spijtig dat die enkele kleine extra’s er niet zijn, maar dit doet zeker geen afbreuk aan de kwaliteit van wat er te zien is. Kortom; een magisch, kleurrijk en hartverwarmend verhaal voor de hele familie!

The Little Mermaid speelt nog tot en met 7 januari in Flanders Expo te Gent. Meer informatie en tickets vind je op www.thelittlemermaid.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier