Sunset Boulevard

Het theaterfestival Bruxellons! is dit jaar aan zijn twintigste editie toe en die bijzondere verjaardag wordt gevierd met een al even bijzondere musical. Op 12 juli vond aan het kasteel Karreveld in Sint-Jans-Molenbeek immers de internationale Franstalige première plaats van de klassieker Sunset Boulevard, en dit exact 25 jaar na de eerste opvoering in Londen. Sunset Boulevard is, na La Mélodie du Bonheur en Evita, nog maar de derde musical die Bruxellons! op de planken brengt, maar het niveau ligt alweer erg hoog.

Gestoord goede Norma Desmond in Sunset Boulevard

Norma Desmond was ooit een grote ster in Hollywood, maar na de overwinning van het geluid op de stille film, raakte ze steeds meer in de vergetelheid. Ze zondert zich af in haar villa op Sunset Boulevard en koestert de droom om haar ‘grand retour’ te maken. Joe Gillis is een jonge scenarist die maar moeilijk aan de bak komt. Op de vlucht voor twee mannen die zijn auto in beslag willen nemen, komt hij terecht bij de villa van Norma. Ze stelt hem voor haar zelfgeschreven script na te lezen, een welgekomen job voor Joe. Maar dan wordt Norma verliefd op de jonge scenarioschrijver…

Het plaatje klopt volledig, iedereen is mooi op elkaar ingespeeld en elk personage staat als een huis

Wanneer je plaatsneemt op de openluchttribune, valt meteen het imposante decor op. Dat decor blijft ook tijdens de voorstelling boeien. De wanden die verschuiven, bieden zeer veel mogelijkheden (met onder andere een leuke achtervolgingsscène) en maken het mogelijk scènewissels snel te laten verlopen. Ook de verschillende niveaus in het decor creëren visueel mooie scènes. Het geheel komt na de pauze nog beter tot zijn recht, wanneer het donker valt over het kasteeldomein. Dat tweede deel overtreft het eerste deel trouwens op meerdere vlakken. Waar het verhaal in het eerste deel wat traag op gang komt en het steeds dezelfde nummers zijn die terugkomen, zit er meer snelheid en spanning in het tweede deel en is er ook op muzikaal vlak meer variatie.

Sunset Boulevard is nu eenmaal een musical die de focus legt op de uitwerking en evolutie van zijn personages. Alles staat of valt dan ook met de casting van de verschillende rollen. Regisseurs Jack Cooper en Simon Paco hebben voor deze versie een topcast samengesteld. Het plaatje klopt volledig, iedereen is mooi op elkaar ingespeeld en elk personage staat als een huis. Zo sprankelt de Vlaamse Oonagh Jacobs als de oprecht ambitieuze, doch speelse Betty Schaefer en ging de rol van Max von Mayerling, de serieuze, maar tegelijk bezorgde butler met de lage stem naar Franck Vincent, een mooi staaltje typecasting. Gaétan Borg is de ideale rustige en standvastige Joe Gillis. Het titelnummer ‘Sunset Boulevard’ is zijn enige solo en vormt meteen een van de hoogtepunten van de voorstelling.

Anne Mie is een perfect dolgedraaide Norma die de verschillende facetten van haar personage moeiteloos uitbeeldt

Hij is de perfecte tegenhanger voor Norma Desmond, overweldigend knap vertolkt door onze eigen Vlaamse Anne Mie Gils. Anne Mie is een perfect dolgedraaide Norma die de verschillende facetten van haar personage moeiteloos uitbeeldt. Trots, maar tegelijk  onzelfzeker en fragiel. Ambitieus en koppig ook, maar vooral compleet gestoord. De laatste scène is echt griezelig goed. Ook in enkele kleinere rollen en in het ensemble schitteren redelijk wat Vlamingen. Zo maken ook onder meer Steven Colombeen, Floris Devooght, Jolijn Antonissen en Line Ellegiers Sunset Boulevard tot de mooie voorstelling die ze is.

Niet alleen spelmatig, maar ook muzikaal overtuigt de cast, zowel in de solopartijen als in de groepsnummers. En wat zeker het vermelden waard is, is het feit dat alles live wordt begeleid door een 18-koppig orkest, onder leiding van Laure Campion. Van zo’n groot orkest verwacht je omvergeblazen te worden, maar dit blijft uit door het te zachte volume, iets wat makkelijk kan bijgesteld worden naar komende voorstellingen toe. Het geheel klinkt immers erg mooi, maar de vele bombastische nummers, en al zeker de instrumentale stukken, moeten je nu eenmaal kippenvel bezorgen en dat is niet het geval.

Sunset Boulevard is een visueel mooie voorstelling op een toplocatie

Sunset Boulevard is een visueel mooie voorstelling, die gespeeld wordt door een erg gedreven – en overwegend Vlaamse – cast, en dit op een toplocatie. Ideaal dus voor een zomeravondje uit. De voorstelling wordt enkel in het Frans gespeeld, maar er zijn Nederlandstalige ondertitels voorzien. Zo kan ook het Vlaamse publiek de verjaardag van Bruxellons! én Sunset Boulevard mee vieren. 

Sunset Boulevard is nog de hele zomer lang te zien aan het kasteel Karreveld in Sint-Jans-Molenbeek. Voor meer informatie en tickets, kan je terecht op www.bruxellons.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Gregory Navarra