Stephania Casneuf

Stephania Casneuf zagen we al in het ensemble van Mozart. In Neverland – The Adventures Of Peter Pan mag ze als Wendy rondvliegen. Dit alles terwijl ze nog studeert aan Fontys. Een avontuur om met volle teugen van te genieten! Musical Vibes sprak haar tijdens de intensieve repetities voor Neverland.

Vliegen is moeilijk!

Hoe ben je terechtgekomen in Neverland?

Wel, net zoals de meeste mensen die hier zijn, door eerst een oproep te zien voor audities. Dan gewoon gaan auditeren. Wat wel leuk was, is dat Lulu achter de tafel zat bij die audities, zij was meteen een herkenningspuntje, want ik heb nog les gehad van haar. Dat maakt het toch net minder eng, zo’n ‘friendly face’ bij de auditie. Zo ben ik hier dus terechtgekomen, op een heel normale manier kan je wel zeggen.

Het is een speciale soort musical?

Ja, dat denk ik ook. We moeten door dingen uit te beelden, met de juiste bewegingen en handelingen, duidelijk maken aan het publiek wat er gebeurt. Terwijl dat wij al die handelingen doen, horen we de stem van Tinkelbel de hele tijd door het verhaal vertellen. Wanneer we onze liedjes zingen, die in het Engels zijn, gaan we met de woorden daarvan proberen ook een deel van het verhaal over te brengen. Het gaat dus vooral om de liedjes en onze bewegingen. Dat is wel bijzonder.

Is dat moeilijker of gemakkelijker dan een klassieke musical?

Wel, daar ben ik nog niet uit! In het begin is dit best moeilijk! Omdat je geen tekst hebt, komt er vlug de neiging om alles zo’n beetje te mimen. Dat mag het natuurlijk niet worden, want dan wordt het een beetje een poppenkast en dat willen we niet! Het is dus een kwestie van de goede balans te vinden tussen duidelijke en grote bewegingen maken en er toch niet over te gaan. Als je dialogen hebt, maken die een groot deel van het verhaal. Ik ben er dus nog niet uit wat het makkelijkste is, maar het is sowieso leuk om dit eens gedaan te hebben. Ik heb zoiets als dit nog nooit gedaan, maar misschien kan ik na deze shows er duidelijker in zijn.

We moeten door dingen uit te beelden, met de juiste bewegingen en handelingen, duidelijk maken aan het publiek wat er gebeurt

Het is een heel technische musical, hoe moeilijk is dat allemaal?

Op zich valt het nog wel mee voor ons. Er wordt heel veel voor ons gedaan. Meestal zijn we bezig op de scène of erachter bij het verzetten van decorstukken. Het vliegen, dat is echt wel héél technisch! Daar moet veel op geoefend worden (lacht). Ik heb het nog nooit gedaan en er is hier geen spiegel om exact te zien wat je doet, dus je moet vertrouwen op wat de anderen zeggen wat er leuk en mooi uitziet. Het is best moeilijk in tegenstelling hoe het er uitziet als je iemand bezig ziet. Zo moet je de hele tijd met je gezicht naar het publiek gericht blijven. Maar je draait de hele tijd rond omdat het systeem die begingen geeft. Het is een hele techniek die je moet aanleren. Voor mij is dat het moeilijkste op technisch gebied. Maar het is enorm leuk om boven de scène rond te vliegen! Ik kan er niet op wachten om het te gaan doen wanneer we in het theater staan, met dan alles erop en aan, dat gaat geweldig mooi zijn.

Je speelt Wendy, wat voor iemand is zij?

Ja, hoe is Wendy? Ik vind dat ze heel veel verschillende kantjes heeft. Ze is wel een echt meisje. Ze lijkt in het begin een beetje introvert, ze zit in een hoekje te naaien en naar haar broertjes te kijken. Maar het is wel een meisje met avontuur en pit in zich. Ze gaat tenslotte toch naar Neverland! Ze heeft geen schrik om van zich af te bijten, ze moet haar mannetje kunnen staan tussen al die jongens. Ze is ook zorgzaam naar haar broertjes toe. Zij zal hen gaan troosten.

Hoe dicht ligt ze bij jou?

Ik denk dat er best wel wat gelijkenissen zijn! In de zin van er leuk liefelijk uit te zien, maar af en toe wel zin hebben in kwajongensstreken. Dat vind ik ook wel heel leuk, ik denk dat ik het daarom ook zo graag speel. Misschien hebben ze dat bij de auditie wel gezien in mij (lacht). Dat romantische kantje met Peter Pan, daar kan ik me ook wel in vinden en is ook heel leuk om te spelen, een gezonde portie romantiek.

Je studeert momenteel nog, hoe lukt het om alles te combineren?

Ja, het vraagt wat heen en weer gemail en afspraken maken. Gelukkig doen ze daar bij Fontys niet al te moeilijk over. Ze denken echt wel mee om alles te regelen. Ik denk dat ik mijn twee handen mag kussen dat ze daar zo mee helpen. Ze stimuleren ons en zijn echt wel trots als we kunnen meedoen in zo’n shows. Eigenlijk zoeken we samen naar de beste oplossing. Af en toe zijn er deadlines die dan wel gehaald moeten worden, dat hoort er jammer genoeg ook bij. Maar dat moet dan maar, dat is even doorbijten om de combinatie gedaan te krijgen. Op zich valt het allemaal nog wel mee. Zeker dit jaar, vorig jaar bij Mozart was het moeilijker, dan ging ik elke vrije dag naar Tilburg om lessen in te halen, nu is het iets rustiger.

Ik ben nog niet afgestudeerd en ik zit hier al. Dat is toch netjes?

Komt deze voorstelling op een goed moment voor jou?

Wat is een goed moment natuurlijk? Ik denk dat het altijd welkom is, ik ben nog niet afgestudeerd en ik zit hier al. Dat is toch netjes? Ik ben daar eigenlijk wel trots op. Dus ja, ik denk wel dat het een goed moment is, het is toch iets mooi om al op mijn cv te zetten. Hopelijk leidt dat dan tot mooie andere dingen! Na Mozart is dit toch weer een stapje naar boven. Misschien ben ik nu wel te verwend, denk ik soms. Gaat het nu iets te makkelijk? Maar ik geniet er nu met volle teugen van, we zien daarna wel weer. Het is goed om al iets gedaan te hebben, want anders val je wanneer je net afgestudeerd bent misschien in een zwart gat. Dit is toch al een bevestiging dat wat je gestudeerd hebt wel resultaten heeft. Het geeft je een zekere motivatie naar de toekomst toe vind ik.

Neverland, The Adventures Of Peter Pan speelt van 21 tot en met 24 februari 2019 te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto: Wendy de Noier
Repetitiefoto’s: Patrick Defort