Starlight Express

In het kleine Duitse stadje Bochum, tussen Essen en Dortmund in, speelt al 30 jaar zo’n 8 keer per week de spectaculaire musical Starlight Express. In de huidige cast spelen 4 Nederlandse acteurs mee, vanaf 26 mei 2019 komen daar nog 2 Nederlanders bij en gaat er 1 uit. Het gaat dit seizoen om Sjoerd van der Meer als een van de hoofdrollen Electra, Garry Kessing als Rocky 2, Dennis Spee als swing en Etienne Vogel als Trax. Vanaf 26 mei spelen Priscilla Osegie en Terence Uphoff ook mee.

Starlight Express zorgt na 30 jaar nog steeds voor kippenvel en verwondering

Een klein jongetje is gek op treinen en heeft een prachtige treinbaan. Zijn moeder wil dat hij naar bed gaat, maar hij wilt doorspelen. Uiteindelijk komen de verschillende treinen tot leven en houden zij wedstrijden om te bewijzen wie de snelste is. De acteurs spelen de gehele show op rollerskates en razen met soms wel 50 km per uur over het podium en door het publiek heen. Zij stellen ieder een trein, of een deel van een trein voor. Zo is er de ICE uit Duitsland, de stoomlocomotief Rusty en de moderne elektrische trein Electra. Onderling hebben de treinen discussies en hun eigen vetes om uit te vechten. De onzichtbare middernachttrein Starlight Express stelt een godheid voor en brengt hoop naar de treinen. In 3 spectaculaire rondes wordt uiteindelijk bepaald wie de winnaar is en dat zorgt voor een hoop blijdschap bij het publiek.

De cast is ongelooflijk goed en het lijkt alsof het skaten hen beter af gaat dan lopen

De musical speelt al meer dan 30 jaar in Duitsland en in de daarvoor gebouwde Starlight-halle. Het theater bestaat uit zo’n 1650 zitplaatsen en een prachtig aangepast podium met hypermoderne en unieke features. Zo kan de ‘track’ (de baan waarop geskate wordt) continu veranderen door een 360° graden draaiende brug in de lucht, de enige ter wereld. Ook kunnen de hekken rondom het publiek automatisch omhoog en omlaag zodat het lijkt of je op een echte racebaan zit. Omdat de acteurs zo hard gaan, is deze veiligheid ook wel nodig. Het live orkest bevindt zich in de diepere lagen van het theater, maar staat wel in directe verbinding met het podium. Daarnaast wordt er gewerkt met drones, een treinbaan in een koepel en prachtige techniek in ieder deel van het theater. Zelfs de vloer doet mee in het stuk.

De cast is ongelooflijk goed en het lijkt alsof het skaten hen beter af gaat dan lopen. Hiervoor moet dan ook wel zo’n 16 weken geoefend worden na dagen van audities en finalerondes. Als je uiteindelijk wordt gekozen op basis van je zang, spel en dans, krijg je je contract waarin staat wie jij mag gaan spelen. Aangekomen in Duitsland repeteer je voor het skaten zo’n 16 weken achter elkaar, lange dagen en weinig rust. Continu op skates die samen zo’n 3 kilo wegen en af en toe krijg je je kostuum aan die tot maximaal 25 kilo weegt. Maar wanneer het skaten je zo goed af gaat en hopelijk geen blessures heeft opgeleverd, speel je dan ook in een prachtig theater een ongelooflijk gaaf en spectaculair stuk. Er mogen aanpassingen gedaan worden aan rollen, de muziek en kostuums, waardoor het voor terugkerende bezoekers soms een net iets andere voorstelling kan zijn. Het is, zoals de acteurs zeggen, geen stoffig en ‘heilig’ stuk waar je niet aan mag zitten. Er mag geëxperimenteerd worden en dat houdt het harde werken gemakkelijker.

Starlight Express geeft het publiek een magische beleving en laat je op het puntje van je stoel zitten

Per voorstelling werken er backstage rond de 11 kleedsters en kap & grime mensen mee. Er staat een skate-coach klaar en een groep swings die zo’n 9 rollen uit hun hoofd kennen. Voor aanvang van de voorstelling is er voor een groepje bezoekers de mogelijkheid de skate-warm up bij te wonen. Hier gaan de acteurs een warm-up op skates doen om er weer in te komen. Dit wordt ondersteund door hippe muziek en een lichtshow om de techniek te testen.

Sjoerd van der Meer speelt een indrukwekkende Electra. Met het mooiste en meest spectaculaire kostuum maakt hij sowieso indruk, als hij begint met zingen en spelen weet je dat hij geknipt is voor de rol. De arrogante rol staat hem goed en op welke toonhoogte hij ook moet zingen, alles haalt hij met gemak. Garry Kessing, die met zijn hip-hop crew, die Nederlands kampioen hip-hop was, speelt een stoere en beweeglijke Rocky. Hij heeft een fijne stem en geniet van zijn goed neergezette rol. Etienne Vogel speelt een track en heeft geen tekst, maar is verantwoordelijk voor hele gave stunts welke hij zonder moeite uitvoert. Hij haalt ook hoge snelheden door het publiek heen en vliegt door de lucht met salto’s en spins.

Je beleeft de emotie, de snelheid en kracht, je verwondert je en gaat met een kinderlijk magische ervaring naar huis

Starlight Express geeft het publiek een magische beleving en laat je op het puntje van je stoel zitten. Je wordt meegevoerd in de voorstelling en weet af en toe niet meer waar je moet kijken omdat er overal iets gaafs gebeurt. Je beleeft de emotie, de snelheid en kracht, je verwondert je en gaat met een kinderlijk magische ervaring naar huis.

Starlight Express is te zien in de Starlight-halle in Bochum. Meer informatie & tickets vind je op www.starlight-express.de.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Jens Hauer