Spamalot

Voor de tweede keer zet Stany Crets Monty Python’s Spamalot op de planken. Deze bekende musical, in een productie van Deep Bridge, steekt de draak met hun eigen genre en is voorzien van een cast die zich volledig geeft.

Heerlijke musical waar elk onderdeel helpt om alles tot een mooi geheel te brengen

Het alom bekende verhaal, gebaseerd op de film Monty Python and the Holy Grail, vertelt het verhaal van koning Arthur die op zoek is naar de Heilige Graal. Deze queeste wordt hem opgelegd door God, of in deze versie van de musical: Erik van Looy. Samen met zijn bediende Patsy en andere ridders genaamd Bedevere Robin, Lancelot en Galahad gaat koning Arthur op zoek naar deze Heilige Drinkbeker. Ze worden gesteund door de Dame van het meer en tijdens hun zoektocht komen ze verschillende vreemde wezens tegen, waaronder de Ridders die Ni zeggen, nog niet dode Fred enzovoort. Hun queeste wordt op verschillende manieren bemoeilijkt: zo komen ze in conflict met Fransen, raken ze elkaar kwijt en de ridders moeten elkaar zien terug te vinden, om nog maar te zwijgen van de musical die ze moeten maken met echte BV’s in de Stadsschouwburcht in Antwerpen. Desondanks al deze moeilijkheden, wordt hun queeste voltooid en vinden ze de Heilige Graal.

De hoofdcast zet een mooie prestatie neer en de typecasting is perfect

Hoewel het script op bijna alle vlakken het originele verhaal volgt, is de musical vervlaamst door toevoegingen van dialecten die geweldig zijn uitgespeeld, personages die plots op het toneel verschijnen zoals K3 en Simonneke uit Thuis en het begin waarin het publiek zich even waande in een musical die verderop in Puurs gespeeld werd. Deze toevoegingen zijn enorm grappig en worden gewaardeerd door de toeschouwers die deze typetjes natuurlijk het best kennen. Het verhaal is aan de drukke kant, dus het is zeker een aanrader om je te informeren voor je gaat kijken. Doordat er een kleurrijk decor is, steunt dit de sfeer die in deze musical erg belangrijk is, namelijk die van de satire. De kostuums en pruiken, die geweldig zijn gemaakt en passen bij elk personage, zetten dit gegeven extra kracht bij.

Koen Van Impe, koning Arthur, speelt zijn rol mooi uit. Zijn humor en nobele houding maken Arthur een echte, Britse koning. Zijn stem timbre sluit ook zeer mooi aan bij zijn rol. Jonas Van Geel als sir Robin is de echte komiek van de voorstelling en weet met zijn rolletjes uit Tegen de Sterren Op het publiek helemaal mee te nemen in dit grappige verhaal. Op vlak van acteren valt er dus niets aan te merken. Jan Van Looveren, die de rol van Sir Galahad op zich neemt, is op zowel acteer- als zangvlak geweldig. Zijn duet met Ann Van den Broeck blijft het meest bij, waar het publiek duidelijk hoorbaar om moest lachen. Walter Baele stelt nooit teleur, ook niet in Spamalot. Als sir Lancelot is hij niet vaak te zien, maar als nationalistische Fransman die de Britten vernedert, valt hij zeker op. Zijn accent bij het spelen van deze rol is geweldig. Kobe Van Herwegen als sir Bedevere is een echte ridder, die opvalt door zijn geweldige mimiek, net zoals Nordin De Moor, die zijn rol Patsy meesterlijk speelt. Hij heeft een enorm acteertalent en weet het publiek vanaf seconde één in te palmen. Dit wordt bevestigd door zijn lied ‘Always Look on The Bright Side of Life’. Ann Van den Broeck, die de Dame van het meer speelt, durft zich duidelijk te geven op het podium. Ze haalt al haar troeven uit de kast om deze musical te laten gelden. Tenslotte speelt Dieter Verhaegen zijn verschillende rollen geweldig. Zijn liefde voor theater is in de zaal te voelen, en zijn uitspraak is aangenaam en tegelijkertijd amusant om naar te luisteren. De castleden die een echte medaille moeten ontvangen, is het ensemble. Zij smijten zich in elke scène en vermoeidheid lijkt ver te zoeken bij deze acteurs en actrices. Ze blinken op elk vlak uit en zijn stuk voor stuk onmisbaar, chapeau!

Deep Bridge steekt de draak met hun eigen genre

Monty Python’s Spamalot is een hilarische musical die iedereen moet gezien hebben. Zowel het decor als de kostuums en de cast maken deze musical tot een mooi geheel. De hoofdcast zet een mooie prestatie neer en de typecasting is perfect. Het ensemble is geweldig en maakt Spamalot helemaal af!

Monty Python’s Spamalot speelt nog tot en met 13 april in de Stadsschouwburg in Antwerpen. Meer informatie en tickets vind je op www.deebridge.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Steven Hendrix