Sneeuwwitje

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand… De sprookjes van Van Hoorne Entertainment zijn al vele jaren een ware traditie in de Nederlandse en Belgische theaters. De vrolijke en muzikale voorstellingen voor de jongste theaterbezoekers en hun (groot)ouders worden jaarlijks door duizenden fans bezocht. Na onder andere Roodkapje, Doornroosje en Assepoester is gister in Theater ’t Spant de nieuwe familiemusical Sneeuwwitje in première gegaan.

sneeuw2

Spiegeltje, spiegeltje…Sneeuwwitje in première 

Van Hoorne Entertainment staat er om bekend het bekende sprookjesverhaal wat aan te passen zonder dat de essentie van het verhaal uit het oog wordt verloren. Het verhaal van Sneeuwwitje kennen we allemaal. Het is een prachtig meisje dat door vele mannen wordt aanbeden, maar haar ijdele stiefmoeder is jaloers op de schoonheid van Sneeuwwitje. De stiefmoeder, de koningin, bezit een toverspiegel die haar altijd de waarheid vertelt. Maar wanneer de koningin hoort dat Sneeuwwitje het mooiste meisje van het land was, bedenkt ze een list om voor eeuwig van het prinsesje af te zijn. De koning –hoort normaal niet het verhaal-  moet haar hierbij helpen. Hij laat Sneeuwwitje niet ombrengen door de wolven maar brengt haar bij een klein huisje. De (twee) dwergen, een jager en alle mensen van het paleis proberen Sneeuwwitje te helpen tegen de lelijke en gemene koningin.

Maud speelt erg gracieus en haar zang is de afgelopen tijd met sprongen vooruit gegaan en kan zo nu en dan zelfs opera-achtig genoemd worden

Van Hoorne Entertainment werkt met een aantal vaste Nederlands bekende acteurs en een lading acteurs die al jaren meegaan in de Van Hoorne ‘stal’. Maud Mulder speelt vaak hoofdrollen en dat is deze keer als Sneeuwwitje niet anders. Ze speelt erg gracieus en haar zang is de afgelopen tijd met sprongen vooruit gegaan en kan zo nu en dan zelfs opera-achtig genoemd worden. Geert Hoes is de voor het grote publiek andere bekende naam. Als verteller en jager Jonathan is hij een constante en rustige factor in het verhaal.

sneeuw3

Een vast duo zijn Michael van Hoorne en Sandra Dijkstra. In bijna elke sprookjesmusical spelen ze een komisch tweetal, dit keer als koning en koningin. Dijkstra is een heerlijk slechte en gemene koningin. Van Hoorne is haar tegenpool als ielige en onderdanige koning met een hoop humor. Dit zou dus een goede balans moeten zijn maar soms gaat Van Hoorne te ver in grappen ‘scoren’ en wordt het geheel te hysterisch. Dan is het fijn als de scene voorbij is en we de dwergen het podium op zien waggelen. Geen zeven dwergen, maar slechts twee (de andere vijf zijn ongetwijfeld om financiële redenen ‘op vakantie’). Een handige oplossing en het werkt ook nog aangezien de twee dwergen Mick en Stoffel (Robbert van Unnik en Aron Bruisten) weliswaar ook een komisch duo zijn, maar dit wel op een subtiele en droge manier uitspelen. Ze spelen alles op hun knieën (hierbij hebben ze goed naar de musical Shrek gekeken) wat bijzonder knap is.

Sneeuwwitje is des te meer een aanrader voor de jonge theaterbezoekertjes en hun (groot)ouders

Zoals in elke sprookjesmusical speelt ook in Sneeuwwitje de vrolijke muziek en dans de boventoon. Deze show speelt nog meer met licht en techniek dan vorige edities en is des te meer een aanrader voor de jonge theaterbezoekertjes en hun (groot)ouders.

sneeuw4

Sneeuwwitje is nog tot en met 14 juni 2015 door heel Nederland te zien. Kijk voor meer informatie op www.vanhoornejunior.nl.

Door Anna Stam

Foto’s: Wendy de Noier