Sleeping Beauty

Music Hall brengt naast musicals, waar ze gekend om zijn, ook opera’s en balletten. Het ballet dat onder andere momenteel op het programma staat, is het alom bekende werk van Tsjaikovski: Sleeping Beauty. Met een prachtig decor en elegante dansers zetten zij een mooie prestatie neer.

Een echt sprookje

Het verhaal, dat gebaseerd is op het sprookje van Charles Perrault, vertelt het verhaal van prinses Aurora. Bij haar geboorte wordt er een groot feest gehouden, waar tal van feeën zijn uitgenodigd die telkens mooie dingen voor haar wensen. Er is echter één fee niet uitgenodigd, namelijk Carabosse. Hierdoor vervloekt zij Aurora en voorspelt dat ze zich zal prikken aan een spinnenwiel en zal sterven. Heel het paleis is in rep en roer, maar dan verschijnt de Seringen fee die nog geen wens heeft gedaan. Zij voorspelt dat Aurora niet zal sterven, maar 100 jaar zal slapen. Door de liefdeskus van een prins zal ze ontwaken. Wanneer Aurora zich later prikt aan een spoel, valt ze in slaap. De Seringen fee betovert heel het paleis, zodat zij ook slapen. 100 jaar later ontmoet prins Désiré de Seringen fee, die hem vertelt over Aurora. Wanneer Désiré haar in een visioen ziet, is hij meteen verliefd op Aurora. Samen gaan ze naar het paleis, waar hij haar wakker kust. Het ballet eindigt met een groot trouwfeest.

Door de idyllische achtergronden waan je je als het ware in het sprookje van Perrault

Het decor en kostuums zijn gewoonweg prachtig. Door de idyllische achtergronden waan je je als het ware in het sprookje van Perrault. Ook zijn er verschillende kostuums die telkens voor een nieuwe frisheid zorgen. Bovendien is er nagedacht over het lichtgebruik: naargelang de sfeer van de scène is er een andere schakering van licht gehanteerd. Zo is er in het begin van het ballet een feest ter ere van de geboorte van Aurora. Het licht is hier helder en er wordt vanuit verschillende hoeken licht gegeven aan het podium. Wanneer Carabosse echter verschijnt, kleurt de scène donker en geeft dit een duistere sfeer. Wel mogen de spots die naar de dansers afzonderlijk zijn gericht beter gehanteerd worden. Er werd niet op tijd een spot gericht naar hen, of het hapert.

Wat het telkens weer geweldig doet, is de muziek laten spelen door een live orkest. Ook deze keer stellen ze niet teleur. Door de muziek live te brengen, geeft dit een zekere echtheid aan het verhaal. De dynamiek zit fantastisch en de dirigent probeert zo goed mogelijk de muziek gelijktijdig te houden met de dansers. De solo’s van de strijkers blinken uit, maar minder zijn de intonatiefouten van de blazers.

Ze dansen met elegantie, een oor voor de muziek en met een mooie techniek

De dansers zetten stuk voor stuk een enorm goede prestatie neer. Op het ensemble is haast niets aan te merken: ze dansen met elegantie, een oor voor de muziek en met een mooie techniek. Daarnaast is er een hoofdcast die, hoewel ze niet praten, het karakter van hun personage duidelijk weergeven. Zowel de solo’s blinken uit, hoewel er sommigen ingekort mochten worden, als de duetten die prachtig worden neergezet. Hier is duidelijk aan gewerkt en deze representeren duidelijk de relaties tussen de personages onderling.

Wat bijblijft zijn de kostuums en het decor die een perfect beeld schetsen van het verhaal. Opvallend is de mooie belichting en het live orkest dat telkens voor een zeer mooie bonus zorgt. Wel minder zijn de spots die niet gedetailleerd zijn gehanteerd. De hoofdcast haalt het karakter van hun personage mooi naar boven het ensemble weet met talent de voorstelling af te maken. 

Door Amber Degeest

Foto’s: Yacobson