Say No More

Voor het eerst in hun reeds jarenlang bestaan heeft Say No More zich buiten de Nederlandse landsgrenzen gewaagd. Say No More is een projectconcept van een groep mensen van diverse leeftijden die concerten brengen met stukken uit musicals. De repetitieperiode is zeer kort. Na amper vier maanden studeren en repeteren brengt Say No More een avondvullend programma. Jaarlijks verandert blijkbaar de bezetting. In Antwerpen stonden dertien mensen op scène enkel muzikaal begeleid op vleugel door Don Frints.

Op zich lijkt dat niet zo heel bijzonder, tot je de groep leert kennen. Want de bezieler en de leider van de groep is niemand minder dan Jack Breikers, hoofdvakdocent Zang aan de Fontys Academie voor Muziek- en Muziektheater in Tilburg. Een deel van de groep bestaat trouwens uit studenten van de Fontys Academie. 

Vorige zondag was Say No More voor een concert in Antwerpen. Meer bepaald in de Betty Braemzaal van de! Kunsthumaniora aan de Karel Oomsstraat. Was het de timing, het goede weer, of een combinatie van verschillende elementen, maar de publieke belangstelling bleef eerder beperkt. En dat bleek toch wel heel jammer, want het concert was niet tegenstaande de korte repetitietijd van een verbluffend hoog niveau. Als openingsnummer brachten zij ‘For Now’ uit Avenue Q en Jack Breikers begeleide niet enkel de nummerkeuze telkens met de argumentatie voor die keuze, maar dirigeerde met quasi vlekkeloze precisie de groep doorheen het repertoire. Dat bestond zowel uit klassiekers als ‘Nog één dag’ uit Les Misérables als nummers uit recente hitmusicals als Newsies en Dear Evan Hansen

Bij ‘Someday’ uit Hunchback of the Notre Dame kwam het eerste kippenvelmoment. De kracht van het applaus illustreerde de grote bewondering uit de zaal en dat was volkomen terecht. Die momenten volgden elkaar op in snel tempo en de opbouw van het programma was goed doordacht. Het publiek liet duidelijk horen dat het goed was. Zowel de solo stukken, de duetten als de koorzang werden algemeen geapprecieerd en de kwaliteit van het concert werd uiteindelijk beloond met een overtuigde staande ovatie.

Laat ons hopen dat Say No More dit buitenlands experiment de komende jaren vervolgd zodat Vlaanderen beter kennis kan maken met deze groep. Wie niet kan wachten en snel is, kan aanstaande donderdagavond nog terecht in Tilburg. Zij brengen hun concert nog één maal in de Fontys Academie. Wie te laat is houdt de plannen van dit gezelschap alvast best goed in het oog. De moeite waard.

Info: j.breikers@ziggo.nl  

Door Jean-Paul De Corte