Rolf Koster

De oer-Hollandse musical Op Hoop van Zegen, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Herman Heijermans, speelt vanaf 12 januari 2019 weer in de theaters. Wij spraken tijdens de perspresentatie met Rolf Koster, die de rol van Kaps & Daan vertolkt. 

Bitter verhaal

Allereerst, wat een prachtige perspresentatie en gaaf dat Op hoop van Zegen terugkomt in het theater. Heb je zelf weleens de musical, het toneelstuk of de film ervan gezien?

Ik heb heel vroeger de film gezien. Toen hij een paar maanden geleden op televisie te zien was heb ik expres niet gekeken. Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik het toneelstuk nooit heb gezien. Wel heb ik het boek gelezen! Dat was best een pittig boek. De musical heb ik, toen ik de rol aangeboden kreeg, een keer gekeken. Puur om een idee te krijgen wat het is. Daarna heb ik niets meer gekeken of gelezen van het verhaal. Ik wil er echt mijn eigen ding van maken. Ik heb wel enkele dingetjes meegenomen in mijn rol vanuit de eerdere versie, maar ik ben een heel ander acteur dan bijvoorbeeld Arie Cupé (dezelfde rol als Kaps & Daan). Ik neem gewoon mijn eigen interpretatie mee. Het heeft een indicatie gegeven, maar ik geef er lekker mijn eigen invulling aan.

Heb je er zelf weleens over nagedacht de zee op te gaan, te gaan varen of te vissen?

Ha! Wat denk je zelf? Nee, wat een ELLENDE moet dat geweest zijn. Mijn personage heeft het gelukkig goed voor elkaar, haha. Ik moet gewoon de zaak draaiende zien te houden. Of er nou mensen doodgaan of niet, als de boot maar goed verzekerd is! Het is voor mij een win/win situatie.

Ik wil er echt mijn eigen ding van maken

Stel, je leeft in die tijd, en je kinderen worden de visserij in gestuurd. Wat zou jij misschien gedaan hebben?

Nou ja, als je in zo’n dorpje woont en het gaat van vader op zoon, weet je niet beter en sta je het gewoon toe. Zoals Kniertje (Mariska van Kolck) die zelfs haar allerjongste zoon de zee op stuurt omdat ze denkt dat God hen helpt en genadig is. Het geloof speelde een enorme rol in die tijd en ja, je deed het gewoon. Het hoorde bij het leven. Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, terwijl dit soort taferelen nog wel in armere landen plaatsvinden. Waar kinderarbeid nog steeds de boventoon voert. De ouders moeten wel, en hebben geen keus. Een bitter verhaal.

Het is echt een bitter verhaal.

Dat zeker, er zit weinig humor in. Ik houd zelf erg veel van humor, maar dat kan ik hier echt niet in kwijt. Ik leer er heel veel van, het is een uitdagende acteerrol (ik hoef niet veel te zingen). En ik mag mijzelf een keer van een andere kant laten zien, wat ook in mij zit, haha. Niet altijd de grappen en grollen. Ik heb natuurlijk Jesus Christ Superstar gedaan en daar nam ik ook wel dingetjes mee op het dramatische acteergebied. Het is zo leuk om deze uitdaging aan te gaan!

Ik mag mijzelf een keer van een andere kant laten zien. Niet altijd de grappen en grollen

Hoe bereid jij je voor op de première?

Allereerst gaan we de doorloop doen met alles erop en eraan, dat is natuurlijk altijd weer spannend. Wat je de laatste repetities hebt opgebouwd moet je weer even terughalen, want dat is soms een beetje weggezakt. Op zaterdag 12 januari spelen we de eerste try-out voor publiek, dat is ook spannend. Ik ben nu gewoon nog een beetje op zoek naar die vastigheid (zo moet het, daar staan we, enzovoort). We kennen het wel, maar soms gaan er nog dingetjes mis. Ik ben blij met de try-outs, die geven gewoon meer zekerheid en bereiden je goed voor op de toch altijd spannende première. Al die belangrijke mensen in de zaal en mensen die je kennen. Ik ben heel blij als het klaar is en moet er even doorheen. Maar ik heb er enorm veel zin in!

Op Hoop van zegen zal van half januari tot juni 2019 in de theaters te zien zijn. De landelijke première is op 28 januari 2019 in het Zaantheater. Voor meer informatie en tickets: www.degraafencornelissen.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement