Preview Op Hoop van Zegen

De oer-Hollandse musical Op Hoop van Zegen, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Herman Heijermans, speelt vanaf 12 januari 2019 weer in de theaters. Het is de 2e keer dat dit dramatische stuk als musical wordt opgevoerd. De Graaf en Cornelissen Entertainment gooit hoge ogen met de perspresentatie en leggen de lat hoger dan in hun versie uit 2008.

Hoopvolle perspresentatie voor Op Hoop van Zegen, de musical

Theaterproducent De Graaf & Cornelissen Entertainment is enthousiast deze musical opnieuw in de theaters te brengen. ‘In 2008 hebben wij deze internationaal gelauwerde toneelklassieker voor het eerst in een musicalversie uitgebracht,’ zegt Hans Cornelissen. ‘Het was een groot succes en we zijn ervan overtuigd dat het vissersdrama ook nu nog niets aan zeggingskracht heeft verloren. In een nieuwe bewerking met vaart, gedeeltelijk nieuwe muziek en indringende spelscenes zal de musical Op Hoop van Zegen het publiek in het land weer weten te raken. Het is indrukwekkend, aangrijpend en eerlijk: theater van nu zoals Herman Heijermans het ooit heeft bedoeld.’

Op Hoop van Zegen is een oer-Hollandse musical gebaseerd op het onverwoestbare toneelstuk van Herman Heijermans. Sinds de première in 1900 is deze klassieker het meest gespeelde Nederlandse toneelstuk ter wereld en staat de toneelversie met regelmaat op het repertoire van de diverse Nederlandse en internationale toneelgezelschappen. In 1986 werd het verhaal verfilmd met Kitty Courbois, Huub stapel en Danny de Munk in hoofdrollen. Het wel en wee van de vissersweduwe Kniertje en de andere vrouwen die hun mannen en zonen aan de zee verloren, laat niemand onberoerd. Hun gevecht om te overleven, gebukt onder het harteloze beleid van reder Bos en de andere sociale misstanden, leidt tot één conclusie: de vis wordt duur betaald.

Bill van Dijk is te zien als Reder Ros, Mariska van Kolck als Kniertje, Joke de Kruijf als Bos’ echtgenote Mathilde en Rolf Koster als Kaps. Andere rollen zijn voor Gijs Stallinga, Linda Verstraten, Robin Smits, Bernice Havenaar en Melissa Groeneveld. Het script is van Allard Blom, Paul van Ewijk voert de regie en Tom Bakker componeerde de muziek. Deze sterrencast presenteert de liedjes en scenes zo mooi, dat de verwachtingen hooggespannen worden. Daarnaast zijn er enkele veranderingen aangebracht ten opzichte van de versie uit 2008. Het decor is bijzonder en duidelijk.

Op Hoop van zegen zal van half januari tot juni 2019 in de theaters te zien zijn. De landelijke première is op 28 januari 2019 in het Zaantheater. Voor meer informatie en tickets: www.degraafencornelissen.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement