Pieter Verelst en Wendy Briggeman


Vanavond gaat in Leuven Murder Ballad in première. Deze rockmusical is de tweede productie van proMITHEus en heeft alvast een zeer mooie cast. Met Wendy Briggeman, Ariane Van Hasselt, Pieter Verelst en David Cantens is er ondanks de lage gemiddelde leeftijd een hoog gehalte aan ervaring. Murder ballads zijn ballades (zoals in 17de-eeuwse vertelliederen) die het verhaal van een moord brengen. Maar wie wordt er vermoord en waarom? Musical Vibes strikte de springlevende Wendy en Pieter voor een gesprek.

De zoektocht naar geluk

wendy

Stel jezelf even voor.

Wendy: Ik ben Wendy Briggeman en kom als enige van de cast uit Nederland. Uit een heel klein dorpje in Zuid-Holland en ik woon nu in Amsterdam. Daar heb ik ook gestudeerd, de toneelacademie. Ik heb met Pieter stage gelopen en daar kennen wij elkaar van. Het is ook via hem dat ik hier ben aanbeland. Daarom ben ik afgedaald naar onze zuiderburen. Ik heb altijd wel iets met muziek gehad vroeger, ik kom uit een muzikaal gezin.

Pieter: We hebben samen Oresteia gedaan

Wendy: Klopt, ja. Bij het NTT in Groningen. Ik doe momenteel ook nog veel educatief theater voornamelijk voor basisscholen bij Theatergroep Zwerm. We gaan dan op de school voorlichting geven over seksualiteit en social media. Na de voorstelling spreken we dan over die onderwerpen met de kinderen. Ik heb voornamelijk heel veel kleine projectjes gedaan vorig jaar. Een tv-debuut heb ik nog niet gehad.

Pieter: Ja, dat moet nog komen, ze wacht op haar tv-debuut. Ik ben Pieter Verelst, ik ben 26 jaar. Ik heb meegedaan in de vorige productie van proMITHEus, Thrill Me.

Wendy: Oh ja, natuurlijk!

Pieter: Ik heb net meegespeeld in Paradise Trips, de film van Raf Reyntjes, daar had ik een klein rolletje in. Momenteel ben ik in de cinema te zien met Problemski Hotel, de verfilming van het boek van Dimitri Verhulst en geregisseerd door Manu Riche. Gaan kijken zou ik zeggen, want het is een hele leuke film. In maart kom ik op tv met het tweede seizoen van De Bunker, waar ik een hoofdrol in zal spelen. Later speel ik ook de slechterik in de nieuwe Club van Sinterklaas-film in Nederland. Die beginnen we in april te filmen om dan uiteraard tegen december in de zalen te komen.

pieter2

Waarover gaat Murder Ballad?

Wendy: Het verhaal draait rond Sara, die ik dan speel. Sara heeft een relatie gehad met Tom. Dat eindigt, want ze waren nog jong en dan ontmoet ze Michael. Hij wordt haar man en ze voelt zich veilig en goed bij hem. Ze krijgen een kind, maar eigenlijk blijft Tom nog altijd in haar achterhoofd meespelen. Op een moment begint ze zich gevangen te voelen in haar huiselijke leventje, dat saai en burgerlijk is. Ze komt in de verleiding om Tom terug op te zoeken. Op dat moment begint het in haar hoofd en eigenlijk ook in het stuk, wat te ontsporen.

Pieter: Het is een soort vierhoek verhouding. Want eigenlijk is het verhaal van de vertelster. Dat verhaal ontspoort helemaal. Het gaat over het leven in het algemeen, ik denk dat het heel herkenbaar zal zijn voor vele mensen.

Wendy: De vertelster vertelt inderdaad het verhaal van Sara.

Pieter: Het gaat ook over liefde in al zijn facetten; goede, maar ook slechte kanten, de destructieve kant van de liefde. Grote thema’s eigenlijk.

Wendy: Het gaat ook over loslaten en verstand versus gevoel.

Pieter: Inderdaad. De controle proberen te houden op de realiteit. Ik denk dat dat iets is wat mensen veel proberen. Je leven onder controle houden. Als het ontspoort kan het tot grote gevolgen leiden.

Wendy: Een ander thema is de overvloed aan informatie in het leven, alles is zo erg inwisselbaar. Het kan altijd wel beter, dat is ook iets waar Sara mee zit.

Pieter: De zoektocht naar geluk zouden we het kunnen noemen, toch zeker bij Sara. Dat geluk vindt ze volgens mij zowel bij Tom als bij Michael, maar tegelijkertijd toch niet.

Wendy: Absoluut, het plaatje klopt nooit perfect. Maar het hoofdthema is bovenal toch de liefde.

Het gaat over het leven in het algemeen, het zal dus voor veel mensen heel herkenbaar zijn

Wat is Tom zijn verhaal?

Pieter: Hij is niet zozeer de slechterik in het verhaal. Eerder de losbol. Tom staat voor avontuur, terwijl Michael staat voor veiligheid.

Wat vinden jullie het leukste aan je rol?

Wendy: Sara is een hele spannende rol. Soms merk ik dat ik vaak bezig ben met nog meer, nog beter en dat is een beetje kenmerkend aan de tijd waarin ik leef. In het stuk komt dat voor mij heel erg terug. Het spannende dat ik met Tom heb, dat wilde dat we delen, is leuk maar werkt niet. Je kan niet alleen maar dát doen, je moet uiteindelijk ook een thuis hebben. Dat is dan weer wat ik bij Michael vind en het worstelen daartussen vind ik heel leuk om te spelen en me er helemaal in vast te bijten. We hebben ook een fantastische band om mee te zingen en dat maakt het voor mij helemaal een feestje. Buiten dit vind ik het ook super dat ik met deze acteurs mag spelen. Dat is heel waardevol voor mij.

Pieter: En je leert Vlaams

Wendy: Ik leer inderdaad Vlaams. Ik zing alles in het Vlaams. Ik zeg niet zo heel veel, maar daar probeer ik ook aan te werken.

pieter

Pieter: Ik vind het leukste dat ik met een groot ‘je m’en foutisme’-gehalte kan spelen. Dat is iets wat niet altijd mag, maar hier brengt dat een soort ruwheid in de voorstelling. Dat prikkelt mij het meeste in de show. Mijn rol is daar ook ideaal voor, dat gehalte is al hoog daarin, dus dat past perfect.

Wendy: We hebben best wel veel vrijheid. De grove lijnen en doelen zijn duidelijk, maar hoe we van A naar B gaan ligt niet zo vast. We verrassen elkaar dus ook de hele tijd. Het is nooit hetzelfde. Je moet constant op je hoede blijven en dat maakt het ook wel spannend voor het publiek, denk ik.

Hoeveel gitaren ga je kapot kloppen Pieter? 

Pieter: (Lacht) Ik wilde het zo graag. Maar jammer genoeg is er te weinig budget om 10 gitaren te kopen. Op zich is dat wel jammer, er is een perfect moment voor. Je brengt me wel op ideeën, ik ga het nog eens opperen. Ik zou het heel leuk vinden!

Een ander thema is de overvloed aan informatie in het leven, alles is zo erg inwisselbaar

Voor allebei nog een laatste Vibes-vraagje uit de hoed, trek er maar eentje: 

Wendy:  Dit is echt een vraag voor mij! “Als je zou kunnen leren om alles te doen, wat zou je dan kiezen?”  Dat is dus precies mijn probleem (lacht).

Pieter: Dat is echt waar!

Wendy: Ik kan dus echt niet kiezen.

Pieter: Als je met Wendy naar de winkel gaat, duurt het echt twee uur. Elke courgette wordt als het ware overwogen om meegenomen te worden.

Wendy: Ja… En buiten dat kan ik dus ook alles een beetje, dat is mijn kwaal. Enkel toneelspelen is me gelukt om echt volledig te doen en de opleiding af te werken. Buiten dat kan ik een beetje gitaar spelen, een beetje koken, een beetje dit, een beetje dat. Maar als ik echt zou kunnen kiezen, zou ik heel graag eens een dag een man willen zijn. Het lijkt me heel leuk om gewoon eens een dagje alles door de ogen van een man te zien. Ik denk dat dat ook heel veel zou helder maken in mijn gedachten, ik snap er soms helemaal niets van hoe het bij mannen gaat (lacht).

Pieter: Mijn vraag is: “Als je elke willekeurige fictieve persoon zou kunnen zijn, wie zou je dan kiezen?”

Wendy: Oeh, dat is een moeilijke.

Pieter: Dat is lastig, ja. Het eerste wat in me opkwam, is een van de superhelden van The Avengers. Het lijkt me zo cool om superkrachten te hebben. De Hulk, Captain America en al die mannen. Kunnen vliegen, wie wil er dat nu niet. Of mega snel kunnen lopen! Even naar Dworp? Prima, in twee seconden ben je daar. Dat zou ik ook wel willen.

Wendy: Maar dan zou je leven nog chaotischer zijn.

Pieter: Dan zou ik nog meer doen, absoluut. Maar het lijkt me echt wel een feest, moest dat kunnen. Iemand van The Avengers dus!

murderdworp3maart20

Murder Ballad speelt van 9 maart tot en met 10 juni doorheen Vlaanderen. Meer info & tickets op www.promitheus.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier