Peter Van de Velde

De laatste jaren profileert Peter Van de Velde zich meer en meer als een uitstekende acteur voor het zwaardere werk. Niet enkel in theater en musical, waar hij met Henry V, Aspe, 40-45 en binnenkort Daens kan tonen wat hij aankan, maar ook in verschillende rollen in TV-series. Toch blijft hij met even veel plezier en passie terugkomen naar Piet Piraat, de piraat waarmee hij voor altijd vereenzelvigd zal worden. Musical Vibes sprak met hem bij de première van De Toverlantaarn.

Spelen met dozen en dekens

Deze Piet Piraat-show is van een heel ander concept dan de vorige. Wat is er allemaal veranderd?

Er is heel veel veranderd, we noemen het onder ons Piet Piraat 2.0 (lacht). We wilden eens iets anders maken, iets waarbij het spelelement en het visuele aspect nog meer tot uiting zou komen. En dan ook vooral: de kinderen moeten mee in die denkwereld, in die speelwereld komen. Een kind speelt graag, maakt een kamp met wat dozen en dekens. Dat deden wij toen we kleine piraatjes waren en nu doen we dat ook! Van een ton maken we de duikschuit en het is telkens leuk om te horen hoe hard de kinderen in de zaal mee zijn in dat verhaal. Toch doen we alles met alleen een paar katrollen en een paar doeken. Het is best boeiend om dat als acteur te kunnen doen! Het is een probeersel, maar we doen dat heel graag en het valt heel goed mee. We krijgen ontzettend veel reacties. We hebben al twee dagen try-outs gespeeld, vijf shows in totaal en de mensen zijn wild enthousiast. Ze vinden het fantastisch dat we met een heel simpel, houten decor, met tonnen, katrollen, touwen en doeken, een heel verhaal maken.

Het is een verfrissend concept in alle geval.

Ja, dat vinden wij ook! We spelen nu al achttien jaar Piet Piraat, dit is onze dertiende of veertiende show en dat was tot nu altijd al met muziek op band. Nu wilden we het allemaal eens zelf begeleiden. We brengen twee accordeonisten mee, ik speel slagwerk, ook nog iets uit mijn vroegere jonge jaren en zo zijn we het in elkaar beginnen steken. Tijl Dauwe, onze regisseur, heeft een gelijkaardig concept gemaakt met Wickie de Viking. Dat leunt heel goed aan bij het gegeven van piraten, met katrollen, zeilen en doeken. Daarom dachten we, we gaan dat gewoon eens proberen en zien wat het geeft. Het valt super goed mee, elke keer zijn de piraatjes in de zaal wild enthousiast. Bijvoorbeeld een koffiepot op je hoofd zetten en dat is een papegaai. De kinderen zijn daar direct in mee, dat is toch geweldig!

Er is heel veel veranderd, we noemen het onder ons Piet Piraat 2.0 

Hoeveel moeilijker is dit voor jullie?

Heel moeilijk! Het is niet alleen de tekst en de liedjes leren, die laatste kennen we uiteraard al, maar het is vooral het hoofd erbij houden en weten welke katrol of ketting je op welk moment moet verplaatsen. Dat is heel spannend maar nu begint het goed ingespeeld te geraken en ik denk dat we binnen twee-drie shows met een blinddoek op kunnen spelen.

Ik was 34 toen we begonnen, dit blijft voor mij een hele gezonde portie fitness!

Hoe belangrijk is de reactie vanuit de zaal?

Altijd belangrijk. Maar dat is niet alleen bij Piet Piraat, dat is bij elk theaterstuk of musical. Als je achteraf een staande ovatie krijgt, dan weet je dat je goed bezig bent. Natuurlijk is een kind anders, als kinderen niet uit zichzelf roepen en meedoen, dat zijn voor ons barometers, dan weten we onmiddellijk of ze wel of niet mee zijn. Tot nu toe zijn ze al elke keer mee geweest, dat is prachtig hé. Dit is het achttiende jaar, ik was 34 toen we met Piet Piraat begonnen, dit blijft voor mij een hele gezonde portie fitness! (lacht).

De Toverlantaarn speelt tot en met 1 mei doorheen Vlaanderen. Info & Tickets vind je op www.studio100.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort