Oonagh Jacobs

Betty Schaefer speelt de rol van katalysator in Sunset Boulevard. Zij doet Joe Gillis inzien dat hij beter vertrekt van bij Norma Desmond. Een rol waar je met vele korte scènes, veel gevoel en inhoud moet kunnen overbrengen. Oonagh Jacobs mag in de Franstalige wereldpremière van deze Andrew Lloyd Webber-musical Betty gestalte geven. Musical Vibes sprak met haar over deze uitdaging.

Een grote boog maken op het einde

Wat betekent Sunset Boulevard voor jou?

Het is een musical die echt heel, heel goed geschreven is. Alles steekt super goed in elkaar. Elke rol heeft meerdere façades, zo is Joe ergens een echte eikel, maar toch is hij ook heel sympathiek. Dat is ook onze opdracht, om die meerdere lagen bij alle personages voor te stellen. Ik denk dat we daar wel in gaan slagen. Het is geen eenvoudige musical, het is geen evidentie om die te spelen, zeker in het Frans komt er nog een extra uitdaging bij. Betty vind ik een hele mooie rol en daar bovenop past ze goed bij mij!

Hoe valt het mee om met een internationale cast samen te werken?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar al een beetje aan gewoon ben. In Nederland (A Chorus Line) en Parijs (Cats) was dat ook al zo. Ik vind dat altijd fijn en ik denk niet dat er grote verschillen te merken zijn. Iedereen houdt van het vak en dat is het belangrijkste.

De scènes van Betty zijn zeer afwisselend. In het begin is ze gewoon het leuke meisje, op het einde kan ze haar emotionele kant tonen

Wat is voor jou het moeilijkste hier?

Ja, dat zal toch het Frans zijn. In de songs vind ik het makkelijk omdat je daar bepaalde ritmes hebt die je kan volgen. Dan weet je dat alles wel klopt. Bij het spelen is dat anders. Ik wil heel vlot spelen, maar er zijn bepaalde accenten die ik verkeerd leg. Terwijl ik het dan wel keihard voel. Dat wringt wel. Het Frans is allemaal iets meer binnensmonds, wij leggen veel meer accenten op bepaalde woorden en dat mag duidelijk niet in het Frans. Dat doe ik nu nog veel te veel, dat wordt echt de grootste uitdaging om dat er nog uit te krijgen.

Wanneer ga je blij zijn over Sunset?

Ik geloof er nu al in! Dus ik denk niet dat ik lang ga moeten wachten om blij te zijn met het resultaat. Ik weet niet of ik ooit helemaal blij ga zijn met mijn Franse uitspraak, maar te streng zijn doet ook nooit goed. Het verhaal zelf proberen we zo goed mogelijk te brengen en ik denk dat dat wel gaat lukken ook al zijn we met een internationale cast.

Welk moment is jouw favoriet?

Sowieso zijn de songs van Norma prachtig. Ze zijn niet alleen prachtig geschreven, ze worden gewoon keigoed gespeeld door Anne Mie (Gils). Waaronder natuurlijk de grote song ‘Comme si on ne s’était jamais quitté’ wanneer ze terugkomt in de filmstudio’s. Een magisch moment! Ik sta dan wel als enige niet op scène, maar het is echt een prachtig moment. De scènes van Betty zijn ook wel leuk, zeer afwisselend. Op het einde mag zij dan een grote boog maken, in het begin is ze gewoon het leuke meisje, op het einde kan ze haar emotionele kant tonen. In het eerste deel toont ze niet veel, maar op het einde kom je veel meer van Betty te weten. Dan komt een heel pakket boven. Het is wel moeilijk om haar in het begin niet als het hele naïeve meisje te laten overkomen, dat is ook nog een hele zoektocht.

Ik weet niet of ik ooit helemaal blij ga zijn met mijn Franse uitspraak, maar te streng zijn doet ook nooit goed

Hoe zijn je tegenspelers?

Allemaal heel fijn! Ik voel me echt nog kleintjes naast die mensen. Zij hebben al zoveel gedaan en getoond. Ik voel me gezegend dat ik naast hen mag meespelen!

Sunset Boulevard speelt vanaf 9 juli tot en met 31 augustus in Brussel. Meer informatie & tickets vind je op www.bruxellons.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort