Omajacht

Een leuke theatervoorstelling voor de kleinste kinderen lijkt op het eerste zicht een moeilijke taak om te vinden als ouder. Toch beantwoordt Omajacht van De Proefkonijnen helemaal aan deze opgave. Deze voorstelling, in een regie en tekst van Randall Van Duytekom, is een perfecte uitstap voor de kleinsten onder ons die zeker niet snel vergeten zal worden.

Dé kans om met je kinderen naar een theatervoorstelling te gaan

Omajacht vertelt het verhaal van een meisje, Fee, die geen oma heeft. Arthur, een vriendje van haar, vindt dat dit helemaal niet kan en zegt dat iedereen een oma heeft. Samen gaan ze dus op zoek naar de oma van Fee en doorkruisen allerlei plaatsen waar haar oma zich zou kunnen verstopt hebben. Zo starten ze op zolder, waar ze allemaal spullen van vroeger vinden die haar oma zeker gebuikt zou hebben: een grammofoon, een typemachine, een oude telefoon enzovoort. Fee vindt deze spullen allemaal vreselijk oud. Hoe kan ze de telefoon gebruiken als de telefoonnummers er niet instaan? Waarom moet ze een typemachine gebruiken als je de brief daarna nog met de post moet verzenden? Waar is de wifi gebleven die voor deze toestellen duidelijk niet nodig zijn? Arthur legt haar uit dat er vroeger geen wifi was en dat men alles hierdoor anders gebruikte. Op zolder vinden ze Fee’s oma niet, dus vertrekken ze naar het park. Daar denken ze oma overal te zien, maar het blijken telkens andere personen te zijn. Daarna gaan ze naar het rusthuis, omdat daar altijd oude vrouwtjes zitten. Fee gaat binnen op zoek naar haar oma, maar geen enkele vrouw heeft dezelfde achternaam als zij. Ten slotte geven ze op en beginnen Fee en Arthur te denken dat Fee misschien toch geen heeft. Op dat moment hoort Fee een stem die vertelt dat ze in de kast moet zoeken. Daar vindt ze een fotoboek met allemaal foto’s met haar en haar oma. De stem die haar oma blijkt te zijn, vertelt haar dat ook Fee een oma heeft. Ze vertelt dat ze nu niet bij Fee kan zijn, omdat iedereen oud wordt en sterft. Toch zal ze altijd bij Fee zijn, waar ze ook is.

De muziek is een enorm pluspunt, net zoals de interactie tussen de acteurs en het publiek

Het decor is heel leuk gemaakt. Er worden telkens geschilderde doeken gedraaid, zodat duidelijk te zien is waar de acteurs zich bevinden. De poppen zijn ook leuk die gebruikt worden voor de scène in het park. De personages zijn goed bedacht, hoewel het na een tijd een beetje langdradig begint te worden. Het is fantastisch om daadwerkelijk de oude toestellen van vroeger te zien. Zo krijgen de kinderen een duidelijk beeld van hoe het er toen aan toe ging. Waar zeer goed aan gewerkt is, is de uitleg over het feit dat je een oma en mama tegelijkertijd kan zijn. Door dit te herhalen en kinderen naar voor te brengen -wat zeer leuk is als interactie tussen de acteurs en de kindjes- krijgen ze een visueel beeld van de uitleg. Een extra pluspunt is de fantastische Charleston muziek die tussen de scènes te horen is. Een klein werkpuntje is misschien om iets sneller de attributen te plaatsen tussen de scènes.

Daphne Paelinck, die de rol van Fee speelt, weet het publiek de hele tijd geboeid te houden. Door haar enthousiasme verveelt ze de kinderen nooit, haar mimiek helpt hier enorm goed bij. Ken Verdoodt, die de rol van Arthur op zich neemt, vult Daphne heel mooi aan. Hij weet op een perfecte manier zaken uit de leggen aan de kinderen, zodat deze ze begrijpen. Samen zijn ze het uitgewezen duo om deze voorstelling te spelen.

Deze voorstelling is een perfecte uitstap voor de kleinsten onder ons

Het verhaal zit leuk ineen met een gepaste dosis humor en enthousiasme. Het decor zit goed in elkaar en de attributen zijn fantastisch. De muziek is een enorm pluspunt, net zoals de interactie tussen de acteurs en het publiek. Zowel Daphne als Ken zetten de rollen zeer goed neer. Hier zullen we nog meer van horen!

Omajacht verlengt van 9 tot en met 17 februari 2019 in het Zuiderpershuis in Antwerpen. Meer informatie en tickets vind je op www.deproefkonijnen.be.

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort