Nordin de Moor


Op 22 december gaat Chaplin, de musical in première in de Antwerpse Stadsschouwburg. Music Hall is hiermee de eerste producent die de rechten heeft verkregen om met de Broadwayproductie aan de slag te gaan. Op woensdag 15 juni werd de 22-koppige cast alvast voorgesteld aan de pers. Nordin De Moor zal in de huid kruipen van de wereldberoemde Charlie Chaplin. Musical Vibes sprak met hem.

Het totaalplaatje moet kloppen

Jij zal de titelrol voor jouw rekening nemen. Wat voor een man zal je binnenkort moeten neerzetten op het podium, denk je?

Ik moet alles zijn op het podium: een jonge, een volwassen en een oude Chaplin. Het gaat om heel zijn levensloop en dat maakt het een behoorlijke uitdaging. Je hebt voor deze rol immers iemand nodig die heel die lijn kan neerzetten. Wat ook moeilijk is, is dat er tijdens het stuk beelden van Chaplin zullen worden getoond, dus de mensen worden constant aan hem herinnerd. Dat maakt het voor mij lastiger, omdat ik hem dan echt perfect moet nabootsen.

Zoals je net zei, gaat de voorstelling over het hele leven van Chaplin. Hoe zal zich dat vertalen in een vloeiende musical?

Dat zullen we pas echt weten wanneer we eraan beginnen. Wat ik er al van heb gezien doet mij wel op de een of andere manier een beetje denken aan Oliver, het is namelijk ook een hele warme musical. En dan nog met een 15-koppig orkest! Ik vind dat de max! Het is sinds Oliver geleden dat we dat hebben gehad. Daarbovenop staan we nog eens met 22 man op het toneel, een hele grote show dus. Ik ben nu trouwens een antwoord aan het geven dat totaal niet meer met de vraag overeenkomt, maar ik moest dit toch eventjes kwijt (lacht). Over hoe de musical eruit zal zien, weet ik dus nog maar heel weinig. Sowieso zullen de vele prachtige nummers de show tot een mooi geheel maken.

Mariano (de regisseur) heeft mij tot nu toe al zo goed begeleid dat ik er het volste vertrouwen in heb

Hoe is het hele auditieproces verlopen?

Het was vooral heel erg lang. In het buitenland duurt zo’n proces sowieso vrij lang, maar in België wordt dat altijd vrij beperkt gehouden. Op twee of drie dagen ben je er meestal van af. Nu ben ik op een maandag gestart, had ik een call back op vrijdag en dan begon het eigenlijk nog maar pas. Nog vier weken zijn we verdergegaan. Iedere week had ik een auditie. Er vielen uiteraard steeds mensen af, maar er kwamen er ook altijd bij. Het was duidelijk heel moeilijk om een Chaplin te vinden waar zowel het acteerwerk, de zang als het fysieke aspect overeenkomt. Blijkbaar ben ik diegene die dit het dichtst benader. Ik weet ook dat er nog heel veel werk voor de boeg is en dat schrikt mij ook zeker niet af. Mariano (de regisseur) heeft mij tot nu toe al zo goed begeleid dat ik er het volste vertrouwen in heb.

Het duurt nog even vooraleer de repetities van start gaan. Ga je jezelf ondertussen ook nog verder voorbereiden op je rol?

Ja, ik heb dat al gedaan voor de audities. Ik heb toen al zijn films bekeken, of toch zo goed als al zijn films, want die man heeft er ontelbaar veel gemaakt. Zanglessen zal ik ook nog moeten volgen, want ik geef toe dat het best wel pittig zal zijn; Chaplin heeft zo’n elf nummers. Ook fysiek zal ik gewoon strakker moeten staan. Niet dat ik dik ben, maar het moet allemaal nog wat scherper.

De musical zal niet gaan over het typetje zelf, maar over de man die het gecreëerd heeft

Het is dus heel belangrijk dat het totaalplaatje klopt.

Dat is zó belangrijk voor een rol als die van Chaplin. Bij een show als Beauty and the Beast hang je vol make-up, dus uiteindelijk doet het er niet echt toe hoe je er uitziet. Iedereen kent echter Chaplin en je krijgt dan ook nog eens beelden te zien, dus dat plaatje moet perfect kloppen. De zoon van Chaplin is trouwens bij de musical betrokken, dus die houdt het ook allemaal in de gaten. Het moet gewoon perfect zijn!

Het is echt een typetje natuurlijk; een heel specifiek figuur.

Dat is inderdaad het leuke, maar wat nog meer een uitdaging is, is dat we ook vooral de mens zelf in beeld zullen brengen. Iedereen kent het typetje, maar over zijn privéleven weet niemand iets, behalve dan het feit dat hij veel vrouwen heeft gehad. De musical zal dus niet gaan over het typetje zelf, maar over de man die een typetje gecreëerd heeft voor een film.

Is het de eerste keer dat je de volledige cast samen ziet?

Ja, absoluut. Niet iedereen was er natuurlijk, mijn ‘broer’ Roel Vanderstukken en ‘moeder’ Marleen van der Loo bijvoorbeeld, maar het was inderdaad de eerste keer dat we zijn samengekomen. Ik heb wel al wat musicals gedaan, dus ik denk dat ik ongeveer 85 procent van de castleden al ken. Sommigen zijn zelfs echte vrienden geworden ondertussen. Het leuke aan deze musical is dat het ensemble niet echt een ensemble is. Iedere persoon heeft een eigen rolletje, zijn eigen feature in de show. Dat is heel dankbaar. Ik heb genoeg ensemble gedaan en het is echt heel fijn om een rol te krijgen die je jezelf eigen kunt maken. Het is in ieder geval een heel fijne groep. We komen nu al erg goed overeen. Ik denk dat we gaan knallen!

Roel Vanderstukken kwam binnen en, dat klinkt nu heel cliché, maar het klikte meteen

Roel Vanderstukken zal inderdaad ook deel uitmaken van de cast. Hij zal je broer spelen. Voor hem wordt het zijn musicaldebuut.

Ik ken hem niet persoonlijk, maar ik heb hem wel tegenspel gegeven bij zijn auditie. Ik was toen gecast en hij nog niet. Ze wilden namelijk kunnen zien wie goed bij Chaplin paste. Roel kwam binnen en, dat klinkt nu heel cliché, maar het klikte meteen. Het  spel zat echt goed. Hoe nonchalant Chaplin is, hoe nuchter Roel als broer overkomt. Dat contrast was duidelijk aanwezig. Het was dan ook vrij snel beklonken.

Deborah De Ridder speelt een van je vrouwen in de voorstelling. Ze is ook een goeie vriendin van je. Maakt dat het net moeilijker of makkelijker?

In principe gingen we het bij Beauty and the Beast voor het eerst ervaren, maar dat is nu anders verlopen. Nu, een jaar later, staan we dan toch terug tegenover elkaar. Het zal enerzijds wel wat raar zijn, maar aan de andere kant ben je eigenlijk iemand anders op het podium. We waren daarstraks aan het repeteren voor het persmoment en ik moet zeggen dat er wel wat gegiechel bij kwam kijken. We moesten nochtans maar gewoon in elkaars ogen kijken (lacht). Het voelt ook wel heel vertrouwd. Je weet dat je op elkaar kunt rekenen, ook tijdens het repetitieproces. Ik ben dan ook blij dat er zo iemand als Deborah in de cast zit.

Mijn personage staat immers 90 procent van de voorstelling op het toneel

Wanneer starten jullie met repeteren?

Ik start op 24 oktober, de rest van de cast op 31 oktober. Ik zal een week alleen werken met de regisseur en misschien de choreograaf, om Charlie te leren kennen en de scènes al eens door te nemen. Mijn personage staat immers 90 procent van de voorstelling op het toneel, denk ik. We zullen onze tijd dus nodig hebben, maar ik kijk ernaar uit!

Veel succes!

Voor tickets en meer informatie over Chaplin, de musical kan je terecht op www.musichall.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier