Nonkel Jef


Vorige week startte in theater Elckerlyc het nieuwe theaterstuk Nonkel Jef zit in de patatten. Ivo Pauwels zelf neemt zijn meest succesvolle rol van vijftien jaar geleden weer op om de Nonkel een nieuw avontuur te laten beleven. Geflankeerd door Linda De Ridder als Odette is hij niet alleen om het publiek een nostalgische terugblik te bezorgen.

jef2

Nostalgisch kabbelen met Nonkel Jef

Nonkel Jef zit in de patatten gaat niet zozeer over die onverkochte berg half rotte aardappelen in de schuur van de boerderij. Nonkel Jef zit in de werktas vol geld was echter geen handige titel. Sander komt thuis met een tas die heel erg lijkt op die van Eduard, de veearts. Wanneer Nonkel Jef deze opent en een massa bankbiljetten ontdekt, gaan de patatten pas echt aan het rollen. Iedereen in het dorp wil natuurlijk zijn stuk van de pens! Zotten Dré, Magda, Odette en meneer pastoor proberen in meer of mindere mate van de buit te profiteren. Lukt het Jef Melkenbeek om met het geld aan de haal te gaan of moet ie alsnog zijn patatten verkocht krijgen?

Linda De Ridder is de peper en het zout van deze show

Dit theaterstuk over de bekendste inwoner van Ginderbeek breit verder op de formule op VTM die in 2001 eindigde. Er zijn ook talloze herkenningspunten met de televisieserie. “Godvermiljaardenondeju”, van de fiets vallen, Modest de handpop en talloze andere details. Spijtig genoeg ligt ook het tempo van de voorstelling op het niveau van vijftien jaar geleden. Het decor is zeer mooi gemaakt, het interieur van de hoeve geeft een authentiek gevoel en het decordoek van de villa van dierenarts Edouard geeft een zomerse indruk. Linda De Ridder is de peper en het zout van deze show. Telkens als Odette op het podium verschijnt, is er een grotere dynamiek en spanning. Wat niet wegneemt dat de volledige cast de personages puik neerzet.

Spijtig genoeg ligt ook het tempo van de voorstelling op het niveau van vijftien jaar geleden

Nonkel Jef zit in de patatten sluit naadloos aan met de afleveringen van de televisieserie. Amateurs daarvan zullen zich niet vervreemd voelen en kunnen lachen met alle verwijzingen naar toen. Er is nu echter geen lachband om de halve moppen omhoog te krikken en dat is voelbaar in de zaal. Hier wordt de kans gemist om het potentieel van Nonkel Jef op te waarderen tot een eigentijds theaterstuk waardoor het stuk kalmpjes voortkabbelt tot aan het einde.

jef1

Nonkel Jef zit in de patatten speelt nog van 4 tot en met 7 februari in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Tickets en info op www.elckerlyc.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort