Niels Batens

Maar liefst vier studenten van de musicalafdeling van het Koninklijk Conservatorium van Brussel lopen stage bij de (Franstalige) productie van Sunset Boulevard te Brussel: Helena Nijs, Hélène Kamers, Milou van Mieghem en Niels Batens. Niels kent deze musical al zeer goed, was dit nog een grote uitdaging dan? Musical Vibes sprak met hem.

Wat een snelheid

Niels, wat doe jij allemaal bij Sunset Boulevard?

Ik ben stagiair hier. Ik ga naar mijn laatste jaar van het Conservatorium en dan is het de bedoeling dat we stage doen en ik ben gekozen om bij Sunset Boulevard stage te doen als lid van het ensemble. Wat heel leuk is. In die hoedanigheid ben ik onder andere een studio technieker die alle lichten repareert en alle decors maakt voor Samson en Delilah, de film die ze aan het maken zijn in regie van Cecil B. DeMille. Ik speel ook nog een couturier, een kledingmaker voor Joe en ik ben een gast op het nieuwjaarsfeest van Artie.

Wat leer je hier allemaal als stagiair?

Wel, heel veel! Er zijn heel veel zaken die we geleerd hebben op school, maar de praktijk leert je veel meer dan de theorie. We leren hier omgaan met verschillende aspecten. Het geluid en licht want zeker hier, in een openluchtproductie komen er nog meer facetten bij kijken. We leren omgaan met een professionele omgeving. Partituren voorbereiden voor een eerste repetitie bijvoorbeeld, zodat alles al gekend is en er niets meer moet overlopen worden. Danspassen die best pittig zijn en er toch heel snel moeten in gaan. Dat leren we hier allemaal goed. Ik moet ook zeggen dat we hier met open armen ontvangen worden en het team achter de productie geeft ons echt veel vertrouwen dat we dit echt wel kunnen. Het helpt natuurlijk ook dat we met ene paar ex-schoolgenoten hier spelen. Dat maakt het allemaal tot een heel fijne omgeving om veel dingen te leren.

Er zijn heel veel zaken die we geleerd hebben op school, maar de praktijk leert je veel meer dan de theorie

Wat heeft jou het meeste verbaasd tot nu toe?

Ik denk dat dat de snelheid is. Ik heb in het verleden al wat amateurproducties gedaan en daar ben je gemakkelijk een jaar of meer aan het repeteren, hier staat de show er op zes-zeven weken. Sunset Boulevard, een doorgecomponeerde musical, een live orkest, licht, geluid, alles is klaar op zes weken. Dat is een race tegen de klok, maar het komt goed. Dat heeft me wel het meeste verbaasd, dat je met vereende krachten best wel veel dingen kan doen. Zelfs op school werken we drie maanden op een project, dat is nog altijd dubbel zo lang als hier.

Hoe goed kende je de musical vooraf al?

Wel, dat is zeer grappig, ik heb hem ooit al gespeeld. Enkele jaren geleden bij Bohemian Productions in Sint-Niklaas. Daar speelde ik Artie. Dus ik kende de muziek en het verhaal al goed. Daar zong ik wel een andere partij dus het was wel wat studeren om terug alles onder de knie te krijgen, maar het meeste kende ik al. Voor mij is het zo’n moment waar de cirkel echt rond aanvoelt.

Wat is voor jou het moeilijkste?

Veel dingen eigenlijk. Ik heb serieus afgezien op de danspassen. Ik ben geen echte danser, verre van eigenlijk, daar heb ik echt wel op gevloekt. We zaten toen ook nog met het eindproject van het derde jaar op school en we combineerden repetitiedagen met onze voorstellingsdagen. Dat was op zich al een zware periode. We konden daardoor ook niet samen met de cast beginnen repeteren door de generale week op school. We zijn dus een week later moeten komen inpikken en zij kenden toen alles al! De druk en de techniek waren samen toen wel een grote uitdaging.

Het is steengoed geregisseerd en de muziek van Webber is prachtig

Waarom moet Vlaanderen komen kijken naar deze Sunset Boulevard?

Omdat wij een fantastische hoofdcast en ensemble hebben. Anne Mie is grandioos en met een prachtige Oonagh hebben we toch twee Vlamingen in de hoofdcast. Ook de Franse acteurs Gaétan (Borg) en Franck (Vincent) zijn fantastisch in hun rollen. Ze spelen het op een juiste manier. Het is steengoed geregisseerd en de muziek van Webber is prachtig. Als ik er nu aan denk krijg ik er nog kippenvel van. Als je een avond wil met een steengoed verhaal, prachtige muziek en in een goede uitvoering, dan moet je komen kijken met een dikke trui aan!

Sunset Boulevard speelt vanaf 9 juli tot en met 31 augustus in Brussel. Meer informatie & tickets vind je op www.bruxellons.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort