My Fair Lady

Het is een klassieker. En klassiekers moeten vertolkt blijven worden. Anders vergaat zijn titel ‘klassieker’. De Graaf & Cornelissen Entertainment heeft de stofwolken van My Fair Lady weggeblazen en de voorstelling, in een regie van Paul van Ewijk, opnieuw op de planken gebracht.

Vermakelijk klassiek 

Er zijn talloze klassiekers, maar My Fair Lady is ook een stuk waarin ‘klassiek’ centraal staat. In het verhaal neemt de excentrieke professor Higgins de weddenschap aan om het eenvoudige bloemenmeisje Eliza om te toveren tot een lady in de Engelse society. Dat gaat niet zonder slag of stoot, want Eliza heeft het hart op de tong. Maar leraar en leerling groeien naar elkaar toe en Eliza weet bewondering af te dwingen.

Esmée Dekker transformeert Eliza van een ruwe, energierijke volksmeid van de straat naar een keurige, welgemanierde dame

Esmée Dekker heeft met Eliza haar eerste grote hoofdrol te pakken. Althans, binnen het professionele veld. Want zeven jaar geleden liet zij als Esmeralda (Klokkenluider) bij FanWork al horen dat zij een groot talent is. Sindsdien heeft ze niet stilgezeten. Een opleiding en mooie titels verder laat ze nu als Eliza wederom horen dat ze prima een hoofdrol aankan. Zowel qua spel als zang. Ze transformeert Eliza van een ruwe, energierijke volksmeid van de straat naar een keurige, welgemanierde dame. Daarin krijgt ze uitstekend tegenspel van Chris Tates, die als harteloze professor Higgins mee verandert en langzaam zijn hart openzet voor Eliza. Dat hij de nummers niet zingt, maar voordraagt is totaal niet storend en past hem goed. Alfred van den Heuvel is als Kolonel Pickering een soort bruggenbouwer tussen Higgins en Eliza. Pickering is door zijn warme vriendelijkheid een stabiele factor tussen alle uitgesproken types in het verhaal.

De mannelijke ster van de avond is Han Oldigs die als Alfred Doolittle, de vader van Eliza met een dubbele tong door het verhaal heen zwalkt. Waar overdrijven in deze rol op de loer ligt, speelt Oldigs uiterst geestig met goed getimede grappen. Daarentegen is het spel van Yoran de Bont soms wat teveel van het goede. Het spelelement is ietwat storend in zijn solo als verliefde Freddy. En dat is jammer, want De Bont heeft een mooie volle zangstem.

De mannelijke ster van de avond is Han Oldigs die als Alfred Doolittle, de vader van Eliza met een dubbele tong door het verhaal heen zwalkt

Wat is een klassieker zonder klassieke nummers? ‘Sou dat nou niet salig sijn’, ‘Het Spaanse graan’, ‘Kom terug en dans met mij’ en ‘Als ik straks de kerk maar haal’ kent iedere musicalliefhebber en ontbreken uiteraard ook niet in deze vertolking. Dit alles is neergezet in een traditioneel decor (Marjolein Ettema) met authentieke kostuums (Arno Bremers). Nadeel van deze klassieke insteek, is dat de langdradige ontknoping van het verhaal niet sneller is gemaakt. De voorstelling is nu wat aan de lange kant. Maar is een uitgebreide zit voor jou geen probleem, heb je deze klassieker nog nooit gezien en heb je zin in een vermakelijke avond? Kijk dan op www.degraafencornelissen.nl voor een speellijst en koop tickets. Dat is absoluut de moeite waard.

My Fair Lady is nog t/m 13 mei 2018 te zien in diverse Nederlandse theaters.

Door Anna Stam

Foto’s: Roy Beusker