Musicals in Concert


Laatstejaars studenten podiumtechnieken van de Kunsthumaniora te Brussel, Tjorven Pletinckx-Swinnen en Joachim Boone, realiseerden als eindwerk de volledige organisatie van een musicalconcert in een grote theaterzaal te Aalst. Musicals in Concert, geflankeerd door vooral (ex) studenten van Fontys Tilburg is een gevarieerd en vermakelijk, maar niet voor de hand liggend programma geworden.

Net even anders

De bezoekers van een musicalconcert verwachten meestal een bloemlezing aan bekende songs van de musicals die zij al kennen én kunnen meezingen. Uiteraard passeren enkele kleppers zoals Les Misérables en Mamma Mia! de revue, maar er is vooral gegaan voor niet vanzelfsprekende liggende keuzes. Verborgen pareltjes uit musicals die meestal in dit soort concerten de line-up niet halen, maar ook relatief – zelfs voor ons – onbekende shows. Voor de liefhebbers een leuke ontdekking en voor de cast een uitgelezen gelegenheid om eens wat anders te brengen. De afwisseling tussen Engels en Nederlands – met ondermeer een aantal geslaagde eigen vertalingen – is mooi gedoseerd, alsook de verdeling van de groepsnummers en solo’s. 

Deze Musicals in Concert is door zijn gevarieerde repertoire net even wat anders dan zijn voorgangers

Het decor bestaat uit twee losse rijdende elementen met daarop verschillende attributen die als achtergrond dienen. Zeer inventief, maar uiteraard niet voldoende om alle songs te voorzien van een passend interieur. Tijdens de tweede acte wordt hier nauwelijks tot geen gebruik meer van gemaakt en dat stoort ook niet. De choreografieën (Yannick Plugers) geven namelijk voldoende visuele ondersteuning samen met de kostuums. Deze zijn vaak juist mooi in hun eenvoud, bij het Les Mis blokje ogen ze helaas wel wat goedkoop. Het licht, de projecties en geluid – er waren jammer genoeg wat opstartfoutjes – maken het plaatje compleet.

Deze Musicals in Concert is door zijn gevarieerde repertoire net even wat anders dan zijn voorgangers, afwisselend zonder een moment te vervelen. Een dikke pluim voor zowel het artistieke team en de cast die van dit van eindwerk een zo goed als professionele voorstelling hebben gemaakt. Hopelijk krijgt dit verhaal nog een staartje!

Meer informatie (en eventueel contact) over Musicals in Concert kun je vinden op de facebookpagina

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier