Murder Ballad


Op woensdag 9 maart ging in het Leuvense Wagenhuys het beklijvende Murder Ballad in première. Een verhaal over verlangen, overspel en moord in een zoektocht naar intens geluk.

Ieder zijn motief in Murder Ballad

Binnenkomen in het Wagenhuys te Leuven is als toekomen in een idyllisch cafeetje: een band die op de achtergrond speelt met wat stamgasten die reeds licht beschonken hun geluk vieren aan de bar.  Gezelligheid troef en voor je het weet, zetten de acteurs hun zangstem in en wentel je rond in de wereld van deze doorgecomponeerde Murder Ballad.

murder2

Murder ballads komen voort uit de middeleeuwen en vertellen over een bepaalde moordzaak en alles wat daarrond gebeurt. Het centrale personage in dit stuk is Sara (Wendy Briggeman). Zij is gelukkig gehuwd met Michael (David Cantens) met wie ze een dochter heeft. Ze raakt echter verwikkeld in een driehoeksverhouding met Tom (Pieter Verelst) waarmee ze in haar jonge jaren nog ongeremde, passionele nachten beleefde. Het stuk wordt bezongen en mede beleefd door een vertelster (Ariane Van Hasselt). Hoe lang echter voor alle maskers afvallen en geen excuses meer mogelijk zijn om dit bedrog te omkaderen? Hoe lang voor de puzzelstukken in elkaar vallen en je geen kant meer op kan? Iedereen kan een moord begaan… ieder heeft zijn motief.

Zangtechnisch scheert de voorstelling hoge toppen! De stemmen blenden alsof ze voor elkaar voorbestemd zijn

Het is heerlijk om te zien en vooral te horen, hoe acteurs en hun orkest zo harmonieus in elkaar kunnen vloeien. De band dient hier niet enkel ter ondersteuning: ze zijn deel van de scène! Regelmatig vraagt iemand iets rechtstreeks aan hen, alsof je je op dat moment werkelijk in het café waant. Het resultaat van zo’n samenspel is dat je echte magie gaat creëren waarbij de ene op de andere is ingespeeld. Enige minpunt is dat de muziek de zang soms overstemt waardoor enkele zinnen niet verstaanbaar zijn. De rode draad blijft echter steeds duidelijk en wordt heel sterk neergezet door de gehele cast. Zangtechnisch scheert de voorstelling hoge toppen! De stemmen blenden alsof ze voor elkaar voorbestemd zijn. Ondanks dat het stuk bijna volledig gezongen is, komt ook het spelgebeuren zeer geloofwaardig en herkenbaar over. Het duurt even voor je in het verhaal komt, maar eens je mee bent, kan je niet aan de wervelstorm van emoties ontkomen en word je onherroepelijk meegesleurd.

murder1

De vier castleden tillen elkaar steevast op naar een hoger niveau, ieder in zijn of haar unieke personage. Pieter Verelst zet een jeugdige, vrijgevochten Tom neer. Met een bronstig lijf en een warme, rauwe stem, die menig vrouwenhart sneller doet slaan, verleidt hij ook Wendy Briggeman steeds weer tot in z ‘n bed. De dualiteit die Wendy als Sara moet neerzetten tussen het gehuwde leven als moeder of de losbandige, wulpse vrouw, is merkbaar pijnlijk om te doorleven. Je voelt mee met de hartverscheurende keuzes die ze maken moet. Als Nederlandse doet ze het zelfs nog beter door in het Vlaams te zingen. Het maakt haar prestatie er alleen maar beter en geloofwaardiger op. David geeft zijn poëzie-professor sterk gestalte als stoere nerd. Het stuk wordt de hele tijd van dichtbij opgevolgd door ‘vertelster’ Ariane Van Hasselt. Met haar fantastische stem, die je steeds geboeid houdt, breit ze het verhaal op subtiele wijze aan elkaar. Of heeft zij ergens ook een motief in het gebeuren?

De vier castleden tillen elkaar steevast op naar een hoger niveau, ieder in zijn of haar unieke personage

Less is more! Dit statement wordt hier bevestigd dankzij het decor. De bar die als bed wordt gebruikt, een ton die als lucratieve tafel dient en een barkruk die wordt bestegen als was het een troon. De acteerprestaties komen hierdoor nog mooier tot hun recht. De golfplaten op de achtergrond vormen een mooie omlijsting van de bar. Ze dienen ook als canvas voor de beelden die worden geprojecteerd van de dochter die zo gestalte krijgt in het verhaal. Reken daarbij op een puik lichtplan dat de juiste ondersteuning geeft en je krijgt een geheel om U op te zeggen.

murder3

proMITHEus bewijst na het succesvolle Thrill me dat ze met deze rockmusical over lijken durven gaan. Deze sterke prestatie belooft niets dan goed voor de volgende productie. Mis deze rockmusical niet!

Meer informatie & tickets via www.promitheus.be.

Door Wesley Van der Veken

Foto’s: Patrick Defort
Scenefoto’s: Klaas Vanderperren