Mijn broer en ik


Jonge leeuw Pieter Verelst brengt in première zijn eigen one-man show Mijn broer en ik. Anderhalf uur lang klinken er lachsalvo’s uit de kleine zaal van de Arenbergschouwburg in Antwerpen. Pieter neemt je mee op reis naar zijn jeugd, die niet altijd over rozen liep.

Emotioneel en bruusk

Pieter Verelst zagen we al bezig in de VTM-soap Familie, maar dat de 27-jarige acteur zijn hart eigenlijk meer verloor aan cabaret en het theater, bewees hij door in 2016 Cameretten te winnen en een Zilveren Leeuw te krijgen uit handen van Sven De Ridder in het VRT-programma Voor de Leeuwen.

 Als kijker word je verrast door absurde humor en een ongegeneerde Verelst die als een ware wildwaterbaan door zijn eigen voorstelling raast

Verelst neemt je mee naar zijn jeugd. Dat doet hij op een volstrekt eigen en originele manier. Als binnenkomer kon het verhaal van de mol en boer wel tellen. Als kijker word je verrast door absurde humor en een ongegeneerde Verelst die als een ware wildwaterbaan door zijn eigen voorstelling raast. De eerste 10 minuten vraag je je af waar je naar aan het kijken bent, maar wanneer de speelstijl van Pieter een gewoonte wordt, raak je al snel helemaal in de ban van zijn knotsgekke verhalen over nonkel Ralf zijn grote liefde, walrussen en walvissen en over Danny de cavia, dat je op het einde van de show zelfs niet raar opkijkt als Verelst een heuse didgeridoo solo ten berde brengt op een stofzuigerslurf.

De hele one-manshow staat in het teken van de relatie van Pieter met zijn broer Maurice. Het verhaal kent geen happy end, maar daar bereidt Pieter je zijn ganse show op voor. Met verwijzingen en hernemingen zijn er veel lachsalvo’s van herkenning. Hij zorgt er ook voor dat zijn publiek bij de les blijft door het simpelweg te vragen of als een op hol geslagen chimpansee door het theater te springen.

Hij zorgt er voor dat zijn publiek bij de les blijft door het simpelweg te vragen of als een op hol geslagen chimpansee door het theater te springen

Pieter Verelst is geen alledaagse komiek. Hij brengt een volstrekt eigen genre dat in België nog niet veel gezien is geweest. Hij emotioneert je, om twee seconden later te bruuskeren en zich daarna dramatisch te verontschuldigen. Anderhalf uur lang neemt hij je mee van de ene naar de andere emotie. Dat vergt niet alleen voor hem veel. Ook als kijker ben je zo van de wijs, dat wanneer je de zaal verlaat, je je luidop afvraagt wat je nu net gezien hebt. En net dát, maakt de show van Verelst een must see voor elke theaterliefhebber.

Pieter Verelst tourt met Mijn broer en ik nog tot en met juni door Vlaanderen en Nederland. Tickets en een speellijst vind je op www.pieterverelst.be

Door Lien van Doorslaer

Foto’s: Tom Bertels