Meiskes & Jongens

Arne Sierens maakte Meiskes & Jongens in 2005 samen met het collectieve gezelschap van het Ro Theater van Alize Zandwijk. Dit stuk werd door regisseur Sébastien De Smet vanonder het stof gehaald en met nummers van Raymond Van Het Groenewoud doorspekt om het op te frissen. Aan de kern van het werk werd niet geraakt.

Naadloos geïntegreerd

Meiskes & Jongens verhaalt een etmaal van gebeurtenissen in de tuin van Philip De Clercq. Het ogenschijnlijke voorbeeldgezin beleeft een gewone zomerdag. De zonen badmintonnen en zwemmen tussen het studeren voor de tweede zit door. Moeder Tilly bestiert het huishouden (en de barkast) en vader Philip die is aan het tuinieren. Dan komt Lieske opdagen, een vriendin van zoon Gregory. Ze brengt haar vriendin Daniëlle mee om te genieten van de zon en het zwembad. Zij zijn de katalysatoren die de sluimerende, etterende zweren van de familie De Clercq gaan doen openspatten.

Wat dit stuk doet, is emoties opwekken. Je hebt medelijden, maar ook weerzin, verveling en spot passeren het gamma

Het eenvoudige decor is zeer doeltreffend opgebouwd. Een groot gazon met een verhoogd terras waarop de achterkant van het huis gesimuleerd wordt door een open bouwwerk. Op het verdiep hiervan zit de driekoppige band o.l.v. Dag Taeldeman. Het zwembad zit ‘verstopt’ in de coulissen. De belichting is zeer inventief opgesteld en heeft een groot aandeel in het aankleden van het decor. Het geluid is heel goed, al zijn er hier en daar momenten waar de acteurs overstemd worden door de muziek.

Over het stuk op zich valt veel te zeggen. Vreemde belevenis, zo’n etmaal bij de familie De Clercq. Als toeschouwer word je niet geholpen door de regie om er wijs uit te geraken. Dat moet je zelf doen. Wat dit stuk doet, is emoties opwekken. Je hebt medelijden met de verwaarloosde vrouw, met de zonen, met de twee meisjes, ja zelfs met Philip. Maar ook weerzin, verveling en spot passeren het gamma. De grote kwaliteit aan deze muzikale versie is dat de nummers van Raymond Van Het Groenewoud naadloos geïntegreerd zijn in het stuk. Niet alleen qua tekst, ook het gevoel van het moment past perfect. Enige spijt hier is dat er zelfs meer muziek mag zijn, zowel songs als enkele underscores.

Ster van de avond is Karlijn Sileghem. Wat een prachtige verwaarloosde, dronken vrouw

Ster van de avond is Karlijn Sileghem. Wat een prachtige verwaarloosde, dronken vrouw die ook nog een mooie, breekbare ‘Gelukkig Zijn’ neerzet. Ook Timo Tembuyser valt op als de boze, gefrustreerde zoon Gregory. In het algemeen worden de relaties tussen de verschillende personages onderling echter te vrijblijvend neergezet. Alle drama in dit stuk moet net daaruit komen en dat verdient meer diepgang. De kwaliteit van de zang is goed, maar bij de ruigere nummers loopt er soms wel wat mis.

Deze Meiskes & Jongens is een mooie uitbreiding van het originele werk. Mits wat extra aandacht voor de kleine werkpuntjes kan deze voorstelling een breed publiek aanspreken. Meiskes & Jongens speelt nog tot en met 14 oktober in Theater Elckerlyc te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.deepbridge.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier