Maxine Janssens en Remi De Smet


Vorige maand ging op het Vaartfestival te Leuven #GekraaktDoorEigenNaakt in première. Dit krachtige stuk rond de gevaren van sexting werd geschreven door de acteurs zelf. Maxine Janssens en Remi De Smet zijn dan wel geen beginners als het over op het podium staan gaat, maar als auteurs was het wel hun eerste werk. Musical Vibes sprak met de jonge schrijvers en spelers.

Niet vingerwijzen

Hoe beginnen twee vijftienjarigen aan een stuk over sexting?

Remi: Het is eigenlijk begonnen toen Maxine het Vaartfestival in Leuven ontdekt heeft. Ze heeft me dan gebeld omdat ik wat wou doen met dit thema. Ik dacht in het begin ook dat het toch zwaar en moeilijk is als thematiek. Maar het is juist uniek dat kinderen van onze leeftijd dat vanuit hun oogpunt brengen. Het is echt vanuit onze optiek, moest een volwassene het geschreven hebben zou het heel anders zijn.

Maxine: Volwassenen hebben er ook een andere kijk op dan wij.

Remi: Inderdaad. En ja, hoe begin je er dan aan? We hebben om te beginnen allebei een boek gelezen, we hebben heel veel opgezocht.

Maxine: Veel opzoekwerk gedaan, ja. Eigenlijk zijn we gestart met het concept te bepalen. Willen we twee slachtoffers of twee daders of een combinatie? Uiteindelijk hebben we voor twee slachtoffers gekozen. Dan zijn we gaan nadenken over de personages. Welke achtergrond hebben ze, wat hebben ze allemaal meegemaakt, hoe staan ze in het leven? Daarna hebben we elk een monoloog geschreven over ons personage.

Remi: Waar we eigenlijk bijna niets uit gebruikt hebben. Dat was om tijdens het repetitieproces in ons hoofd te hebben hoe ons personage zou denken of reageren. Dan hebben we per scène uitgeschreven wat we wilden doen. Nog zonder tekst gewoon de situatie schetsen per scène. Dan zijn we beginnen schrijven. Eerst apart en dan samen.

Hoe lang zijn jullie er aan bezig geweest?

Maxine: Van januari.

Remi: Ik denk dat we ergens in december hier zijn gekomen om ons voor te stellen en het project toe te lichten. Ze hadden de keuze tussen heel veel projecten. Zeven zijn er dan uitgekozen. Vanaf het moment dat we wisten dat we er bij waren, zijn we er in gevlogen, want eigenlijk kregen we pas vanaf februari een zaal hier. We hebben dan beslist om er toch veel vroeger aan te beginnen.

Maxine: Anders zouden we het niet gehaald hebben.

Remi: Het is ook een heel moeilijk thema om te brengen.

Maxine: We zijn er echt super hard ingevlogen.

Het is zwaar en moeilijk als thematiek, maar juist uniek dat kinderen van onze leeftijd dat vanuit hun oogpunt brengen

Drama wordt goed afgewisseld met humor, is dat bewust?

Maxine: We wilden er van in het begin echt wel humor in steken.

Remi: Ook om twee helemaal verschillende personages te maken. Moesten ze allebei heel grappig of serieus zijn dan kan je dat verschil niet zo brengen.

Maxine: Daarom hebben we gekozen om twee totaal verschillende karakters te maken. Omdat dat ook het grappigste wordt in de dialogen. Het kan voor de meest verwarrende situaties zorgen. Je kan er enorm veel mee doen als ze heel uiteenlopend zijn.

Het inpikken van jullie aparte monologen op elkaar is ook heel leuk, hoe is dat ontstaan?

Remi: Dat was het idee van in het begin. Als we begonnen schrijven hebben we geprobeerd om de ene te laten beginnen met het woord waarmee de andere eindigde. Het is niet altijd gedaan, maar wel regelmatig. Daar zijn we dan verder in gegaan.

Maxine: We hebben er ons ook niet op vastgepind. We hebben vooral een goede tekst willen schrijven en daarnaast punten gezocht waarmee we konden overlappen.

We hopen dat er scholen en theatermakers komen kijken en interesse tonen

Jullie spelen hier twee keer en dan is het momenteel gedaan?

Remi: Dat is niet de bedoeling, maar tot nu toe wel, ja. We hopen dat er scholen en theatermakers komen kijken en interesse tonen. Dat is een hele moeilijke droom, maar we hopen er wel op. Het stuk is ook speciaal gemaakt om op scholen te kunnen spelen. Het is niet te lang, ook niet te kort.

Maxine: Het past mooi binnen een lesuur.

Remi: De leerlingen missen dus ook niet heel veel lessen, daar hebben we wel over nagedacht.

Maxine: We willen gewoon dat we zoveel mogelijk mensen kunnen aanspreken en tot nadenken kunnen aanzetten.

We willen niet belerend worden, maar de mensen doen nadenken over hun daden

Het thema is heel actueel.

Remi: Ik denk dat dat net belangrijk is. In deze tijd moet je dingen maken die actueel zijn. Voor scholen is het ook belangrijk om zaken bespreekbaar te maken. Als je als leerling weet dat je misschien iets fout hebt gedaan, is een eerste stap gezet. We willen niet belerend worden, maar de mensen doen nadenken over hun daden.

Maxine: Dat is ook het belangrijkste wat we willen doen met onze voorstelling. Niet vingerwijzen, maar echt iedereen doen nadenken over het thema.

Meer informatie en boekingen van #GekraaktDoorEigenNaakt kan via het emailadres gekraaktdooreigennaakt@gmail.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort