Masha en de Beer

In 2009 kwam het eerste verhaal van de bekroonde animatiereeks Masha en de Beer op de Russische televisie. Intussen is de serie uitgezonden in Nederland en België en hebben Netflix en Videoland de serie geprogrammeerd. De serie gaat over een klein meisje, Masha, en haar vriend de Beer die samen verschillende avonturen beleven.

Ideale uitstap voor een druilige dag

Masha is een slim, speels en soms ondeugend meisje die het Beer niet altijd gemakkelijk maakt, maar er toch telkens voor zorgt dat alles goed komt. In het bos wonen nog vriendjes en die komen regelmatig een bezoekje brengen. Masha en haar vriendjes komen voor het eerst naar een theater, en we mogen getuige zijn van één van hun avonturen. We vatten post tussen een volle zaal enthousiaste kinderen. Yes we can!!

De spelers leggen hun emotie en hun gevoelens in de pop en tonen zelf ook die emotie in hun mimiek

De winter is in het land en Beer maakt zich op voor zijn winterslaap. Beer heeft eindelijk zijn rust gevonden, maar zijn ondeugende buurmeisje Masha denkt daar anders over. Ze herinnert hem eraan dat hij nog voor een voorraad bosvruchten moet zorgen en overtuigt hem samen op zoek te gaan. Onderweg komen ze mevrouw Beer tegen en er hangt romantiek in de lucht. Maar niet alleen mevrouw Beer loopt in het bos rond, ook een koppel heel erg hongerige wolven…

Kinderen hun fantasie bespelen en ervoor zorgen dat ze meegaan in een verhaal. Erg leuk om dan de reacties en de blinkende oogjes van die schattige toeschouwers te zien. Maar onderschat niet wat er op de scène gebeurt. Wat deze acteurs brengen is een vak. Daar de poppenspelers maar deels of helemaal niet in hun dierenkostuum of pop zitten, is het eigenlijk verwonderlijk dat de aandacht alsnog zowat volledig door de pop wordt aangetrokken. De spelers leggen hun emotie en hun gevoelens in de pop en tonen zelf ook die emotie in hun mimiek, zodanig dat ze al het ware één worden met de figuur die ze bespelen.

Het decor is mooi en uiterst functioneel, en de poppen hebben een bijzondere uitstraling

De verhaallijn is uiteraard eenvoudig gezien de heel jonge doelgroep, maar de uitvoering is tot in de puntjes verzorgd. Het decor is mooi en uiterst functioneel, en de poppen hebben een bijzondere uitstraling. Zelfs voor de wolven krijg je sympathie, hoewel mijnheer Wolf toch een beetje egoïstisch is. Er wordt flink wat gezongen en het publiek kent de tekstjes van de meezingers goed uit het hoofd. Een ideale uitstap voor op een druilige dag. De kinderen zullen het graag navertellen. Geschikt vanaf 4 jaar.

Masha en de Beer is nog tot en met juni te zien in verschillende theaters in Nederland en België. Meer informatie & tickets vind je op www.VanHoorne.com/MashaendeBeer en www.mashaendebeer.be

Door Jean-Paul De Corte

Scenefoto’s: Wim Lanser
Foto Meet & Greet: Lien Van Doorslaer