Marleen Merckx


Ondanks de perikelen rond de locatie voor hun nieuwste musical 40-45, blijft Studio 100 er vast van overtuigd dat de première op 7 oktober zal lukken. Hopelijk heeft de producent gelijk en kan de voorbereiding van deze veelbelovende show gewoon doorgaan. Musical Vibes had tijdens de castvoorstelling een gesprek met Marleen Merckx die in het stuk de moeder van de personages van Jelle Cleymans en Jonas Van Geel zal spelen.

Een moeder met een geheim

Is dit jouw eerste musical?

Die vraag is me al een aantal keer gesteld (lacht). Maar eigenlijk niet! Het is wel al ‘enkele’ jaren geleden. Vlak nadat ik afstudeerde op de Studio (Herman Teirlinck) ben ik begonnen bij het toenmalige Koninklijk Jeugdtheater, wat nu Het Paleis is. Daar heb ik in enkele musicals gestaan. Dat is dus zo’n 30 jaar geleden en sinds dan zal het nu mijn eerste musical worden. Ik ben ook geen musicalactrice, ik heb een toneelopleiding gehad. Ik ben dus geen zangeres, dat is een vraag de me ook wordt gesteld: “Ga jij zingen?” Het eerste wat ik dan ook heb gedaan toen ik de vraag kreeg om de rol van de moeder te spelen, is te zeggen: “ik kan niet zingen!” Het blijkt geen probleem te zijn want Anna heeft geen solo. Ik ga wel meezingen met het ensemble, dat is op zich geen probleem. Maar een solo zingen zou ik niet aandurven.

Je gaat de mama spelen van twee energieke jongens?

Ja, maar ik ken ze ook alletwee goed genoeg, ik zal ze wel in het gareel houden (lacht). Het is een heel fijne rol, een heel gevoelige rol. Een rol met een mooi verhaal en met een geheim, wat altijd heel interessant is. Anna is een mama die haar kinderen bij elkaar wil houden en geen van de twee wil voortrekken. Op een bepaald moment wordt het heel moeilijk. Ze wil ook geen keuze maken, wat heel normaal is, als moeder zie je al je kinderen even graag. En bovenal: het gaat géén Simonneke zijn. Het is iets helemaal anders dan Simonneke. Dat is dan ook weer fijn, na 23 jaar eens in iets anders te mogen schitteren. Ik ben al die tijd wel theater blijven spelen, Het is niet dat ik me beperkt heb tot Thuis, maar dat weet het grote publiek niet.

Het is iets helemaal anders dan Simonneke. Dat is dan ook weer fijn, na 23 jaar eens in iets anders te mogen schitteren

Is het de grootste productie waar je tot nu toe in zal staan?

Wel ja, daarom is het voor mij ook zo fijn. Ik las een hele tijd geleden in de krant het persbericht dat ze deze musical gingen maken. Mijn eerste gedachte was: “Daar zou ik nu eens graag in staan, in zo’n spektakel”. Mijn woorden waren nog niet koud of ik kreeg telefoon van Studio 100 met de vraag of ik geïnteresseerd was om mee te doen. Dat was echt wel heel fijn! Uiteraard had ik interesse, dan zijn de gesprekken op gang gekomen. Ik heb dan een voorlopige versie van het script gelezen en ik zag het compleet zitten.

Het gegeven van een dubbele cast is een zegen en een kans?

Voor het publiek een kans om het te kunnen bekijken. 14-18 hebben een heleboel mensen niet gezien. Nu spelen we meer, we spelen 12 voorstellingen per week! De dubbele cast is voor mij iets nieuw, ik denk dat dat misschien wel eens in de opera gebeurt, maar ik heb er zelf nog nooit van gehoord dat het hier in België al gebeurd zou zijn. Dat is ook weer iets speciaal, want we repeteren wel allemaal samen. Dat zal ook een beetje naar elkaar kijken worden, niet afkijken, maar kijken hoe de andere het doet en je daar rond een eigen idee vormen. Ik vermoed dat het toch zo een beetje zal gaan. Het is ook afwachten, want het zal repeteren zijn met heel veel volk. Frank (Van Laecke) is echter een ongelooflijk rustige regisseur die iedereen geruststelt. Bij de cast komt dan nog dat gigantische decor en de ongelooflijke techniciteit van zo’n voorstelling. Dat is nu iets wat ik helemaal niet gewoon ben. Al die jaren ben ik dan wel theater blijven spelen, maar dat was altijd heel kleinschalig omdat ik werk voor een gezelschap dat geen subsidies krijgt. Dat gaat dus helemaal nieuw zijn voor mij.

Mijn eerste gedachte was: “Daar zou ik nu eens graag in staan, in zo’n spektakel”. Mijn woorden waren nog niet koud of ik kreeg telefoon van Studio 100

Heb je 14-18 gezien?

Jazeker. Spektakel hé. Dat heeft me ook overdonderd zoals bij zoveel mensen. Nu ga ik er zelf in staan, zeer fijn.

Hoe lang mag het voor jou blijven lopen?

Wel, de vraag is eerder hoe lang je dat zware tempo gaat kunnen aanhouden. Dat ga je pas weten als je er in zit. Nu heb ik er enorm veel zin in en ik denk nog niet aan een einde, we moeten nog beginnen! Het zou natuurlijk kunnen dat het ritme te zwaar wordt want voor mij is het in combinatie met Thuis. Voor de repetities word ik even vrijgehouden van Thuis, maar eenmaal de voorstellingen lopen, blijf ik gewoon overdag draaien in de Manhattan in Leuven. Misschien wordt die combinatie na enkele maanden te vermoeiend, maar dat kan ik nu absoluut nog niet zeggen. Ik zal op voorhand al goed rusten om tegen iets te kunnen (lacht).

40-45 Spektakel – Musical speelt vanaf 7 oktober 2018. Meer info en tickets op www.40-45.live

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier