Mafkegels


Variété van vroeger terugbrengen. Dat is wat Ben Bervoets en Jerry Verhaert in hun hoofd hadden. Met een oude rot als Danny Nagels en de vrouwelijke toets van Laura De Leeuw stelden ze een ijzersterk team samen. Dorothy Wuyts en Pietro Ramman werden gestrikt om voor de muzikale noot te zorgen. Met deze ingrediënten brengen ze de eerste theatershow van Ben & Jerry; Mafkegels van auteur Jack Staal.

Pretentieloze humor à l’ancienne

Een flikkerende sterrenhemel, een eenvoudig decor met lichtgevende B & J letters, een piano en een vreemde kist achteraan is de setting van deze theatershow. Ben en Jerry starten de voorstelling met een inleiding over hun show. Hiermee zetten ze dadelijk de toon voor het vervolg: een typisch komisch duo dat met momenten doet denken aan Gaston & Leo. Dan start een variété avond die zo uit de begindagen van de Ancienne Belgique zou kunnen komen.

Een variatie aan sketches afgewisseld met een steengoede Dorothy die een bloemlezing van het betere Vlaamse lied brengt

Mafkegels is een variatie aan sketches, sommige beter dan andere, afgewisseld met een steengoede Dorothy die een bloemlezing van het betere Vlaamse lied brengt. De sketches mogen dan niet elke keer de lachsalvo’s op het einde meebrengen, de manier waarop de acteurs opkomen is op zich al genoeg om het publiek te doen lachen. Zeer mooi uitgedost en helemaal in personage op het podium verschijnen is een simpel basisprincipe om een sketch goed mee te beginnen en dit lukt hier keer op keer. Een tweede sterke punt zijn de gevatte oneliners. Die blijven heel lang hangen en zorgen er voor dat deze show in je herinnering blijft. Maar dat speelt nu geen rol. Een van de hoogtepunten is de goochel act. Hij lijkt zowaar echt te zijn, totdat de onhandige goochelaar het verknoeit.

Werkpuntjes zijn er ook. Zo staat Dorothy een beetje eenzaam op het podium. Ook voelen sommige sketches een beetje statisch aan, net iets meer beweging zou een meerwaarde zijn. Het hoogtepunt van verschillende sketches komt voor de pointe, wat een beetje afbreuk doet aan het verhaaltje. Ook zouden we Laura graag iets meer zien. Zij is enorm sterk met haar mimiek en zou enkele scènes een extra dimensie kunnen geven.

Variété is een moeilijk genre in deze flitsende tijden, maar Take Twee Producties toont dat deze stijl nog niet dood is

Mafkegels is een echte variétéshow ‘à l’ancienne’. Geen bombastische decors, geen technische hoogstandjes; gewoonweg kostuums, acteurs en muziek. Een zeer moeilijk genre in deze flitsende tijden, maar Take Twee Producties toont dat deze stijl nog niet dood is. Een volle zaal beaamt dit. Pretentieloze humor heeft nog altijd zijn plaats.

Mafkegels speelt nog tot en met 18 februari in het NMKT te Merksem en van 26 mei tot en met 4 juni in de Zwarte zaal van het Fakkeltheater te Antwerpen. Meer info & tickets via taketwee.weebly.com (Merksem) en www.fakkeltheater.be (Antwerpen).

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier