Lavalu

Tussen de genomineerden voor beste muziek/arrangementen staat dit jaar – voor het eerst – een vrouw: Lavalu schreef de muziek voor Het Pauperparadijs. “Ik ben de eerste vrouw die genomineerd is in deze categorie. Ik wil dat wel graag gebruiken, om aan Nederland te laten zien dat meer vrouwen deze positie in kunnen nemen. Heel veel vrouwen gaan de muziek in om te zingen. Omdat ze dat makkelijk afgaat, of omdat de wereld dat bijna een beetje van je verwacht. Ik vind dat veel meer vrouwen hun eigen materiaal zouden moeten kunnen schrijven. Zorg dat je leert arrangeren, leert componeren, maak je eigen materiaal zodat jij als vrouw kan bepalen hoe iets klinkt of hoe je er zelf instaat uiteindelijk! Ik hoop dat dit een soort aanmoediging kan zijn, voor meer vrouwen om te denken, ‘Oh, ik kan hier ook terechtkomen’. Dat zou ik heel tof vinden.”

Eerste vrouw

Toen Lavalu hoorde dat ze genomineerd was, moest ze eerst heel hard lachen. “Ik dacht echt, huh, zijn we genomineerd voor een musical award? Het is een heel ander soort muziek dan je meestal hoort in musicals. Daarom had ik echt niet kunnen bedenken dat we genomineerd zouden worden voor een musical award. Maar dat maakt het juist ontzettend cool en speciaal. Het is eigenlijk meer een soort popmuziek, muziek die je ook best op Lowlands of andere festivals kunt horen. Blijkbaar valt dat dus op. Juist als je iets met hart en ziel maakt, niet vanuit een commercieel oogpunt maar omdat het echt jouw visie is, is het extra speciaal als het genomineerd wordt. Dat zoiets eigenzinnigs die kans krijgt.”

Het verbaast mij ook wel dat ik van zelfs heel veel grote musicals niet weet wie de componist is

Lavalu is genomineerd voor beste muziek/arrangementen. Een categorie die heel belangrijk is voor musicals – die draaien immers om de muziek – maar ook een categorie die misschien wat meer op de achtergrond staat als men het vergelijkt met de categorieën beste hoofd- en bijrol.  “Ik ervaar dat niet echt zo. Ik heb de muziek gemaakt dus voor mij is dat het belangrijkste wat er is. En laten we eerlijk zijn, musical spreekt niet over acteur, maar over de muziek. Het verbaast mij ook wel dat ik van zelfs heel veel grote musicals niet weet wie de componist is. Dat is zonde. De liedjes kennen we wel allemaal uit ons hoofd, maar we weten niet wie het geschreven heeft. Het zou leuk zijn als dat meer aandacht kreeg dan dat het nu krijgt.”

En wat gaat ze doen als ze wint? “Nou, minder drinken dan als ik níet win, haha.”

Door Yuki Hochgemuth

Scenefoto’s: Ben van Duin
Groepsfoto: Yuki Hochgemuth