Koen Van Impe

Meiskes en jongens die fan zijn van Raymond van het Groenewoud en van een goed tragikomisch verhaal, surfen best snel naar de website van Deep Bridge. Vanaf 4 oktober kan je in Theater Elckerlyc immers gaan kijken naar Meiskes en jongens, een musical over een tuinfeest dat volledig uit de hand loopt wanneer de geheimen van een op het eerste gezicht perfecte familie pijnlijk bloot komen te liggen. Op de Cultuurmarkt in Antwerpen sprak Musical Vibes met Koen Van Impe.

Raymond van het Groenewoud weet in woord en muziek telkens de juiste snaar te raken

Waarover zal Meiskes en jongens precies gaan?

Ik speel een zakenman die al geruime tijd getrouwd is. Het huwelijk is echter een beetje uitgeblust. Dan brengen mijn zonen elk een vriendinnetje mee naar het tuinfeest. Blijkt nu dat ik met een van die meisjes al een tijdje een verhouding heb. Het is dus een vrij onmogelijke situatie en er zullen dan ook talloze ontwikkelingen plaatsvinden tussen mij, mijn vrouw en mijn minnares. Het stuk gaat dus echt over mensen die gevangen zitten in het moeilijke web van gevoelens tussen man en vrouw.

Is het dan vooral een komisch stuk?

Het is eigenlijk eerder tragikomisch, omdat het natuurlijk verschrikkelijk is wat mijn personage overkomt, al is hij natuurlijk ook zelf verantwoordelijk voor zijn problemen. Maar het is anderzijds natuurlijk ook geestig. Als het alleen maar serieus zou zijn, zouden de mensen huilend naar buiten lopen en dat willen we uiteraard niet.

Het verhaal zal ondersteund worden door de muziek van Raymond van het Groenewoud.

Ja, en dat is een ongelofelijk cadeau. Het stuk is eigenlijk geschreven door Arne Sierens, een Gentse theatermaker die mensen liet improviseren over onderwerpen uit het dagelijkse leven. Daar heeft hij dan dit verhaal uit gedestilleerd. Hierdoor is het een levensecht stuk geworden. Onze regisseur, Sébastien De Smet, heeft dan ontdekt dat de muziek van Raymond perfect matcht met het verhaal. En zo is er uit dat theaterstuk eigenlijk een musical ontstaan. Het is heel fijn om de liedjes van Raymond te mogen brengen binnen de personages en binnen het verhaal. Dat gaat het geheel echt wel naar boven tillen. De muziek van Raymond is erg openhartig en heerlijk eerlijk; hij weet in woord en muziek telkens de juiste snaar te raken. Ik denk dan ook dat dit wel eens een pareltje zou kunnen worden.

Het stuk is geschreven door een Gentse theatermaker die mensen liet improviseren over onderwerpen uit het dagelijkse leven

Wat vind je zelf het leukste nummer van Raymond?

Ik mag het wondermooie ‘Danielle’ zingen. Ik ben er nu al mee bezig om me dat nummer zo veel mogelijk eigen te maken. Het is immers niet evident om liedjes van dé Raymond van het Groenewoud te zingen. Hij heeft een heel specifiek stemgeluid en hij vertolkt zijn liedjes eerder dan dat hij ze echt zingt. De grote uitdaging is nu om een musical te maken waarbij je niet de hele tijd probeert om alles zo perfect mogelijk te zingen. We moeten vooral proberen om de nummers zo goed mogelijk te vertolken. Die eerlijkheid van Raymond zijn muziek moet echt bewaard blijven.

Die eerlijkheid van Raymond zijn muziek moet echt bewaard blijven

Gaan jullie ook nog met hem mogen samenwerken?

Ik mag het hopen! Hij zal wel eens op de repetities aanwezig zijn, denk ik.

Raymond heeft ook een nieuw nummer geschreven, speciaal voor deze musical.

Klopt, dat zal ook meteen de titelsong zijn: ‘Meiskes en jongens’. Ik ben heel benieuwd, want het moet nog onthuld worden.

Wanneer mogen we dit alles in het theater verwachten?

Ik denk dat we eind september een eerste try-out hebben. Ik besef nu pas dat het allemaal heel dichtbij komt (lacht). Begin oktober gaan we dan in première.

Veel succes!

Voor informatie en tickets surf je naar www.deepbridge.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier