Koen Crucke


Koen Crucke is van vele markten thuis. Dat hij een voorliefde voor operette heeft is vast en zeker geweten. Zo kwam hij ook terecht bij Minth vzw. Hij was voor hen ook een logische keuze om mee in hun eerste musical te stappen gezien zijn ervaring in dit genre. Musical Vibes sprak met hem.

Gruwelijk en realistisch

Hoe kom jij bij deze Jekyll & Hyde productie terecht? 

Wel, ik heb vorig jaar meegespeeld in de operette Gravin Maritza. Glenn (Desmedt) had gebeld om te vragen of ik daar interesse voor had. Ik heb dat gedaan en zag dadelijk dat ze het hier professioneel aanpakken. Het werd allemaal heel goed gerespecteerd, begeleid en verzorgd. Ik heb altijd met plezier die operette gespeeld. Daarna kwam Glenn met het nieuws dat ze Jekyll & Hyde gingen brengen en hij vroeg of ik interesse had om de vader van Emma te spelen. Ze gingen die rol een beetje uitbreiden omdat die oorspronkelijk grotendeels in de eerste acte voorkomt en daarna nog maar een of twee scènes. Ik heb met plezier ja gezegd. Ze hebben er dan nog een aria voor mij ingelast. Het bevalt me hier wel, ze werken echt wel op een professionele manier. Moest het niet zo zijn, zou ik na de tweede repetitie al weg zijn geweest. Ik heb ook al ervaringen gehad met semiprofessionele gezelschappen die al goed zijn, maar ook mindere en daar wil ik mijn tijd niet meer in steken. Hier zijn het vrienden geworden en het is op een professioneel niveau dat we werken. 

Wat denk je van de visie op de musical? 

Dat is een zeer goede visie. Ik kende de musical zelf niet, ik had hem nog nooit gezien. Ik heb hem dan bekeken en ik ken er wel veel nummers uit. ‘This Is The Moment’, dat is hét nummer hé. Ik zeg altijd tegen Glenn dat we Gary Hagger kunnen vragen als hij het niet meer kan (lacht). Het is mooie muziek. Dramatisch, maar heel mooi! Heel veel dramatische scènes, daarom dat we het voor 16+ aanraden. Met kleine kindjes moet je er echt niet naartoe komen. Er zal gemoord en verkracht worden, soms op gruwelijke wijze. Maar realistisch… Je hoort het genoeg op het nieuws en het is ook van alle tijden al geweest. Het gebeurde vroeger dan ook achter gesloten muren en deuren, maar het is en blijft de werkelijkheid. Het wordt dus een realistisch stuk.  

Er zal gemoord en verkracht worden, soms op gruwelijke wijze. Maar realistisch…

Hoe graag spring jij nog in zulke projecten? 

Héél graag! Ik wil dat nog zo lang mogelijk kunnen blijven doen. Zo lang dat mijn gezondheid het toelaat, want om zoiets te doen moet je toch in goede gezondheid zijn. Ik woon in De Haan, ik kom elke keer naar Antwerpen om te repeteren, vandaag is dat tot 22 uur en dan ga ik terug naar huis. Morgen weer hetzelfde. Je moet het graag doen en er voor open staan, maar ook vooral gezond zijn! Voor het grote geld moet je dat niet doen,want die mensen kunnen niet betalen wat grote gezelschappen kunnen. Het voordeel is dat als je het graag doet, het geen verplichting wordt. Ik kom altijd met veel plezier naar de repetitie hier. Even graag als naar een voorstelling.  

Zijn er nog rollen die je graag zou spelen? 

Ik zou heel graag de hoofdrol in een Jekyll & Hyde spelen. Daar ben ik echter al te oud voor. Dat is toch wel een fantastische uitdaging, dat personage is heerlijk complex. Je moet constant switchen van de ene naar de andere. Slechte rollen speel ik heel graag! Maar ik krijg niet altijd die kans. Over het algemeen zetten mensen een stempel op acteurs en aan mij durven ze vaak iets niet geven omdat ze bang zijn dat het te veel ‘Alberto’ zou zijn. Nu, vraag dat maar aan iedereen, ik kan ook andere dingen spelen dan de rollen waar iedereen mij van kent. Tegenwoordig durven jonge regisseurs of producenten dat dus niet meer aan. Ze zitten vast in hun kliekje waar geen anderen tussen kunnen of bij mogen. Ik zou graag een hele slechterik kunnen spelen. Hopelijk gebeurt dat nog eens.

Over het algemeen zetten mensen een stempel op acteurs en aan mij durven ze vaak iets niet geven omdat ze bang zijn dat het te veel ‘Alberto’ zou zijn

Waar kunnen we je in de toekomst nog zien?

Ik zit nu nog in verschillende producties. Hierna ga ik met Frank Van Laecke Don Pasquale doen in Alden Biesen, 25 voorstellingen. Daarna heb ik een nieuw project voor de Gentse feesten, dat wordt binnenkort nog voorgesteld. Daarna zit ik nog met een komedie in het West-Vlaams. Jeroen Maes is die nog aan het schrijven. Ik heb dus niet enkel veel plannen, maar ook al verschillende producties. In 2019 heb ik ook al een project met Frank Van Laecke. Ik hoop dat ik gezond kan blijven, zodat ik nog lang mogelijk dit mooie vak kan doen! En liefst rollen waar ik echt mijn tanden kan in zetten, dat vind ik heel belangrijk.

Jekyll and Hyde is op 8 april te zien in Kalmthout en staat 14, 15 en 16 april in het Fakkeltheater te Antwerpen. Meer informatie over de voorstelling vind je op www.muziek-theater.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier