Kobe van Herwegen

Kobe van Herwegen is een regelrechte duizendpoot. Goochelaar, presentator en ook een getalenteerde musicalacteur. Na ongeveer een jaar in The Lion King te hebben meegedraaid, geeft hij nu gestalte aan Sebastiaan, de grappigste krab der zeven zeeën. Musical Vibes sprak met hem.

Sebastiaan is geweldig

Wat betekent The Little Mermaid voor jou?

The Little Mermaid is voor mij ongeveer de eerste film die ik vroeger als kleine jongen gezien heb. Ik vond die heel leuk. Ik had eigenlijk ook een beetje schrik van Slijmbol en Slijmbal, de twee alen. En van Ursula. Sebastiaan vond ik geweldig, dat ik nu die rol mag spelen is gewoon heerlijk!

Het is ook een van de ludiekste rollen die je kan vinden in musicals?

Ja, zeker in die Disneyproducties. Ik kom nu uit The Lion King waar ik Pumba heb gespeeld, maar dan maak je deel uit van het duo Timon en Pumba. Nu is het echt solo met Sebastiaan. Veel meer druk op mijn schouders, maar het is gewoon heel leuk om te spelen.

Hij  is niet gewoon de side comic relief, maar echt de contactpersoon tussen de bovenwereld en de onderwereld

Wat is de grootste uitdaging in de rol?

Het is een zeer fysieke rol. Dans, slapstick scènes, allemaal heel intensief. Dan ook het accent. Iedereen vroeg me op voorhand: “Je gaat toch die Surinaamse klankkleur erin krijgen?” We hebben daar heel veel verschillende zaken voor uitgeprobeerd en het bleek zo het beste te werken, dus daar gaan we voor. De zangpartijen, drie liedjes, ik dacht dat het enkel ‘Diep in de zee’ was, totdat ik het script kreeg. En dan is er nog de boog die hij maakt. Dat is wel het leuke aan Sebastiaan, het is niet gewoon de side comic relief, maar hij is echt de contactpersoon tussen de bovenwereld en de onderwereld. Oorspronkelijk is hij tegen Ariël, want ze komt nooit naar zijn zangles. Hij is er dus ook tegen dat ze verliefd wordt op een mens. Maar dat draait wel uiteindelijk. Dat is heel mooi om te spelen, die kanteling die hij maakt. Dat is ook een heel mooie scène in de tweede akte.

Het wordt echt een totaalspektakel, ik ben zelf ook heel benieuwd

Wat gaat het mooiste zijn in deze Little Mermaid?

Mijn kostuum! Nee, oei toch wel! (lacht). Ik denk dat het decorconcept geweldig is. We zagen het de eerste dag al, dat gaat heel knap worden. Zeker met een echt regengordijn, echte fonteinen. Bij ‘Diep in de Zee’ gaat er niet enkel op de grond van alles gebeuren. Het wordt echt een totaalspektakel, ik ben zelf ook heel benieuwd.

Wanneer ga jij tevreden zijn na afloop van de reeks?

Ik ben eigenlijk nooit echt tevreden. Maar ik zal tevreden zijn als we voor de eerste keer, bij de eerste try-out, het applaus in ontvangst mogen nemen.

The Little Mermaid gaat vandaag in première in Flanders Expo Gent. Meer informatie & tickets vind je op www.thelittlemermaid.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier