Kleine Draak

Als papa en opa word je uiteraard vaak met de vraag overvallen om eens iets leuk te doen met de kleine mannen. Soms zijn daartoe wel tientallen mogelijkheden en is kiezen eerder een luxeprobleem, maar soms levert de zoektocht weinig op en lijkt het wel of er helemaal niks te doen is om de kroost een leuke namiddag te bezorgen. Wel ouders en grootouders, staak uw zoektocht want sinds vrijdagavond kun je met gans de familie gaan genieten van een heel fijne theaterervaring. Komt nu de gedachte bij u op dat je geen zin hebt om in een zaal krijsende kinderen te zitten, dan kunnen wij u gerust stellen: je zult er zelf met volle teugen van genieten.

Eerlijk, simpel, boeiend en verrassend

Lieve Baeten was een succesvolle schrijfster en illustratrice tot zij door de gevolgen van een ongeval in 2001 kwam te overlijden. Haar prentenboeken over Lotje de heks zijn bekend en vertaald in 20 landen. In 2012, ter ere van de 20ste verjaardag van Lotje, schreef Stefan Van Guyse tekst en muziek voor Lotje de Musical en bracht het met zijn Jeugdtheater Ondersteboven (JTO) op de planken. Sinds het voorjaar van 2018, na ruim vijf jaar toeren door Vlaanderen is Lotje voorlopig aan het genieten van een verdiende vakantie.

Een heerlijk kijk- en luisterspel van een hoog niveau

Bij JTO had men intussen al zitten broeden op een waardige opvolger voor het succes met Lotje. Toen ze terug in de boekjes van Lieve Baeten inspiratie vonden was de keuze snel gemaakt. Na de fijne samenwerking met de erven van Lieve voor Lotje kwam quasi onmiddellijk de toestemming om Kleine Draak, een verhaal dat Lieve schreef in 2000, naar een musical om te toveren. Deze keer gingen Stefan Van Guyse en Michaël Zanders aan tafel zitten met een carte blanche om er een eigen verhaal van te maken. Doch is het oorspronkelijke verhaal nooit uit het oog verloren. De muziek is integraal van de hand van Stefan Van Guyse onder het kritisch oor en oog van zijn eega Marjan De Gendt en Michaël Zanders.

Kleine Draak is verre van een draak van een voorstelling geworden. Integendeel, het is een heerlijk kijk- en luisterspel van een hoog niveau met een doordachte dosering van muziek, humor en fijne acteerprestaties. Hier en daar zitten er zelfs boodschapjes in verwerkt, educatief doch zonder nadrukkelijk als educatief naar voor te willen komen. Maar de kamer opruimen bijvoorbeeld, krijgt na het zien van Kleine Draak voor uw kroost toch een andere dimensie. Verder gaat het vooral over opgroeien, keuzes maken en verwachtingen inlossen. Het kind kind laten zijn en opgroeien zoals dat voor een kind goed is volgens zijn eigen individu.

Goede wijn behoeft geen krans, maar de prestatie van de cast moet toch even in de spots worden gezet

De cast bestaat uit Marjan De Gendt, Michaël Zanders en Hannes Vandersteene. Deze drie geweldige acteurs nemen samen zeven rollen voor hun rekening wat resulteert in een niet te tellen aantal kostuumwissels. Deze bemerking maak je je pas na de voorstelling, want die wissels gebeuren nagenoeg onopvallend. De kostuums zijn trouwens prachtig. Het verhaal speelt zich af in een kasteeldecor. Knap en functioneel gemaakt, met het oog op eenvoudig op- en afbouwen bij het toeren, maar ook bij de decorwissels. Op de voorstellingen wordt ook dat door de cast zelf gedaan waar dus bij het ontwerpen ongetwijfeld rekening mee gehouden is.

Goede wijn behoeft geen krans, maar de prestatie van de cast moet toch even in de spots worden gezet. De rol van de Kleine Draak is Hannes Vandersteene op het lijf geschreven. Zijn imposante figuur en zijn bulderlach contrasteren geweldig met de eerder kleine gestalte en de zachte stem van Marjan De Gendt. Het duet dat ze brengen is een streling voor het oor. Hannes is eveneens vader draak met Joodse roots .Marjan speelt naast moeder draak ook het kind, Beppo, die Kleine Draak in dit avontuur gaandeweg en vooral per toeval aan het brullen, vuur spuwen en vliegen krijgt. Michaël Zanders neemt zowaar drie van de zeven rollen op zijn schouders, doet dat naar gewoonte op een zeer knappe manier en zijn personages zijn geweldig grappig. Bompi Draak die te pas en te onpas in slaap valt, Draak Drachelle brengt met haar Frans accent Beppo soms in de war, want croissants zijn niet altijd wat ze zijn, en last but not least de Chinese Draak Ying Tong Lang Me Lode Schub. Een karatedraak die letterlijk met “de deul” in huis valt.

Deze productie is zoals een kindervoorstelling hoort te zijn

Deze productie is zoals een kindervoorstelling hoort te zijn. Eerlijk, simpel, maar ook boeiend en verrassend. De reacties na de première zijn van groot en klein unaniem positief. Zelfs de staart van Kleine Draak was er even van ondersteboven!!

Speellijst:

– ZA 29 december 15u00 Stadsschouwburg Sint Niklaas
– ZO 30 december 15u00 Stadsschouwburg Sint Niklaas
– ZO 03 februari 15u00 CC De Roxy Temse
– WO 06 maart 15u00 CC De Wiek Zele
– ZA 23 maart 15u00 CC Zwevegem
– WO 01 april 14u30 OC Leieland Wielsbeke

Info en update: www.jto.be/kleinedraak

Door Jean-Paul De Corte

Foto’s: Patrick Defort