Kiss of the Spider Woman

Maandagavond kreeg buurthuis Het Zonnehuis in Amsterdam-Noord officieel zijn oorspronkelijke functie terug: dat van een theater. De voorstelling die deze eer had is Kiss of the Spider Woman, een productie van Opus One dat vorig seizoen al de musical Jungle Book in dit buurthuis (toen nog echt een buurthuis) heeft opgevoerd.

spider1

Krachtige Kiss of the Spiderwoman opent officieel het nieuwe Zonnehuis

Nog een primeur: Kiss of the Spider Woman is (in dit gerenoveerde theater) voor het eerst in Nederland te zien is. Deze met 7 Tony Awards winnende productie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Argentijnse Manuel Puig en de Oscar-winnende film uit 1985. Terrence McNally schreef het script en de songs zijn van John Kander en Fred Ebb; Koen van Dijk is verantwoordelijk voor de Nederlandse vertaling van het werk van deze mannen en de regie van de voorstelling.

Beide mannen zijn goed aan elkaar gewaagd; Van Kooten als de machoman met een geheime agenda en Klaasen als het babbelende homotypetje

In Kiss of the Spider Woman bevinden we ons in Argentinië tijdens de ‘Vuile Oorlog’ en maken we kennis met de homoseksuele Molina (Alex Klaasen) en de gewelddadige junta Valentin (René van Kooten); twee gevangenen die samen in een kleine cel worden geplaatst. De één vanwege zijn politieke overtuiging, de ander vanwege zijn geaardheid. Ze zijn elkaars tegenpolen, maar ze zijn ook tot elkaar veroordeeld. Beiden dromen ze van een beter leven buiten de gevangenis. Om de tijd te doden vertelt de één over Hollywood-films uit zijn jeugd waarin de mysterieuze Spinnenvrouw een grote rol speelt. De ander vertelt over zijn grote liefde. Langzaam ontstaat er begrip voor elkaar, totdat er één verraad pleegt.

kiss2

Deze kleinschalige productie moet het doen met acht castleden. Gelukkig zijn dit niet de minste namen en wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van dubbelrollen. Centraal in het verhaal staan Klaasen en Van Kooten. Beide mannen zijn goed aan elkaar gewaagd; Van Kooten als de machoman met een geheime agenda en Klaasen als het babbelende homotypetje, een rol die voor Klaasen redelijk gesneden koek is. Hoewel Klaasen de lachers op zijn hand heeft, is juist het stil spel en de personageontwikkeling van Van Kooten mooi om te zien. De derde hoofdrol wordt gespeeld door Marjolein Teepen. Als Spinnenvrouw oogt ze gevaarlijk, maar verleidelijk, als Aurora sexy en onweerstaanbaar. Daarnaast speelt ze Molina’s moeder en Marta. Ook de overige castleden (Bastiaan Sparnaay, Roy Kullick, Michiel de Meyer, Thomas Kuipers en Mike Reus) kunnen gedurende de voorstelling veel kledingwissels achter hun naam zetten. Deze mannen zijn krachtig op het podium, zowel qua dans als zang. Dit geldt ook voor de hoofdrolspelers, die mooie solo’s en duetten ten gehore mogen brengen.

Door de snelle afwisselingen van scènes en songs wordt het nooit saai

Het podium van Het Zonnehuis is door Eric Goossens omgetoverd tot een multifunctioneel groot spinnenweb met de gevangeniscel als middelpunt. Hoewel bijna het hele verhaal zich op één locatie afspeelt, wordt het door de snelle afwisselingen van scènes en songs nooit saai.

kiss1

Kiss of the Spider Woman is nog tot en met 5 juli 2015 exclusief te zien in het Zonnehuis te Amsterdam. Mis het niet! Kijk voor meer informatie op www.kissofthespiderwoman.nl.

Door Anna Stam

Foto’s: Bob Bronshoff