Katja Retsin

Het afgelopen weekend ging de musical Dolfje Weerwolfje in première. Een musical, gebaseerd op het gelijknamige boek van Paul Van Loon. Musical Vibes kreeg de kans om met Katja Retsin te praten, die haar eerste rol in een musical te pakken  heeft.

Vanaf het begin was ik verliefd op de musical

Hoe vond je dat het gegaan is?

Eigenlijk heel goed. We hebben vandaag nog een avant-première gehad en als die goed is, dan is de voorstelling normaal gezien niet zo goed tijdens de première. Dat is zoiets raars in de musicalwereld (lacht). Die avant-première was goed, dus we vreesden: ‘Ai, ai, ai, wat gaat dat met de première zijn?’ , maar eigenlijk was het heel goed. We hebben zelfs nog een tandje bijgestoken. Het voelde goed, alles zat goed in elkaar, dus het was leuk. Natuurlijk moet het publiek meedoen, en het zat lekker. Ze hebben meegelachen, geapplaudisseerd. Dat is fijn. Dan voel je: ‘Dit is waarvoor we het doen.’ Ik vind het vooral zalig wanneer de kindjes meedoen.

Dus je vindt het leuk dat er zoveel kinderen in de zaal zitten?

Absoluut. Er zitten ook mopjes in voor de volwassenen, die kunnen daar ook wel mee lachen. Het is toch wel voor de kindjes dat je het doet, maar de boodschap die we willen meegeven, is voor iedereen. Maar de kleine dingetjes waarop de kindjes reageren, bijvoorbeeld als Timmie vraagt: ‘Waar ben je, Dolfje?’ en als ze dan roepen: ‘Daar,’ dan vind ik dat zalig. Daar doe je het voor. Of de scène met de lepel ,wanneer ik meneer Van Dale sla terwijl ik aan het lachen ben, de weerwolf die je nadoet,.. Dat is allemaal voor de kindjes. Als ze dan zo heerlijk aan het lachen zijn, dan is dat fantastisch.

Er komt heel veel op mij af, op iedereen, trouwens. Ik vind het dus spannender dan gewoon presenteren

Had je stress aangezien het de eerste keer is dat je in een musical meedoet?

Als ik presenteer- ik moet vaak op een podium staan- dan heb ik altijd een klein beetje stress, maar op het moment dat ik het podium opstap, is dat weg. In dit geval is dat toch een beetje anders. Je gaat op, je gaat weer af, maar een andere keer moet je langs een andere kant van het podium opkomen, en je moet iets anders aandoen,.. Je moet ondertussen ook nog zingen: soms staan wij mee in de coulissen te zingen terwijl we ons aan het omkleden zijn. Dat waren dingen waar ik nooit bij had stilgestaan dat het zo ingewikkeld zou zijn. Er komt heel veel op mij af, op iedereen, trouwens. Ik vind het dus spannender dan gewoon presenteren.

Vind je het meerwaarde dat jouw man, Jan, meedoet?

Dat is heel speciaal. In het begin bleven we zo’n beetje uit elkaars vaarwater omdat we met onze rol bezig waren, en we waren die nog een beetje aan het zoeken. Zingen doen we apart, want Jan is een fantastische zanger. Maar zangles geven aan mij, dat is toch wel moeilijk. Hij is dan extra streng en dan denk ik: ‘Ik probeerde maar iets’, dus dat is niet makkelijk. Gelukkig heb ik ook een zangleraar, dus dat is perfect. Wat ik leuk vind nu we het aan het spelen zijn, is dat we elkaar tegenkomen. We hebben zelfs een scène samen, wat echt ontzettend leuk is voor mij om ineens in zijn professionele leefwereld te zitten. Nu snap ik waarom hij plaksel in zijn nek heeft: de kabels van onze microfoons zijn vastgeplakt met plakband. Nadat hij dan opgetreden heeft, hangt hij altijd vol met plaksel, en nu heb ik dat ook (lacht). Er zijn ook van die speciale gewoontes: wanneer ik naar de loge ga, en hij juist omgekeerd, dan knijpen we elkaar wel eens in de armen of geven we elkaar wel eens een kus. Dat is tof en speciaal, want de anderen hebben dat niet. Het is een extraatje.

Het is een pakket van allemaal mooie en leuke dingen

Nog een laatste vraag: wat is er speciaal aan Dolfje Weerwolfje?

Ik vind het een warme voorstelling. Ik vind het mooi geschreven, het zijn super grappige personages, iedereen is anders in het verhaal -het is niet alleen Dolfje- elk personage is gewoon lekker gek. Dat is wat je wilt meegeven. De muziek is ook gewoon prachtig. Het is een pakket van allemaal mooie en leuke dingen. Van in het begin was ik verliefd op de musical, dus ik ben heel blij dat ik erin mag meedoen!

Dolfje weerwolfje speelt nog tot en met 17 juni in Scherpenheuvel, Alsemberg, Ninove, Bredene, Mol, Leopoldsburg, Lebbeke, Heist-op-den-berg, Gent, Genk, Sint-Nilkaas, Antwerpen, Waregem, Knokke-Heist, Roeselare en Hasselt. Meer informatie en tickets vind je op www.dolfje.be of www.dolfjeweerwolfje.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier