Joanna Ampil

Een echte hoofdrol is er niet in Cats. Maar ‘Memory’ is een van de bekendste liedjes afkomstig uit een musical. Als je dat mag zingen en je bent de uitverkoren kat van het Jellicle Bal, dan zijn er veel ogen op je gericht. In 2013 speelde ze reeds Grizabella en met veel plezier doet ze dat nu nog eens over. Musical Vibes sprak met de sympathieke Joanna Ampil.

Pure magie

Waarom is Cats volgens jou ook vandaag nog altijd een iconische musical?

In de tijd van de creatie was het echt een revolutionaire show. Het is ook een stuk dat aantrekkelijk is voor verschillende leeftijden. Ze hebben eigenlijk pure magie gecreëerd. Ik heb de show al in 2013 gespeeld en elke keer ik terug kom, voelt het fris en jong aan. Er hangt hier altijd een speciale sfeer. We hebben dan ook een creatief team dat er voor zorgt dat elk detail van de originele choreografie er staat en elk regiepunt intact blijft. Al die elementen die komen enorm mooi samen en maken dat deze show zo speciaal en iconisch is. Het is gewoon een klassieker.

Iedereen kan zich wel op een of andere manier vereenzelvigen met Grizabella, want we houden allemaal van het verhaal van de gevallene die wordt opgepikt

Wat is er speciaal aan de rol van Grizabella?

Ik was een tiener toen ik Cats voor het eerst zag. Toen had ik al een boon voor Grizabella, het is een rol die ik altijd al heb willen spelen. Ze heeft iets bijzonders over zich. Iedereen kan zich wel op een of andere manier vereenzelvigen met haar, want we houden allemaal van het verhaal van de gevallene die wordt opgepikt. Ik denk dat het belangrijkste is. Ze mag dan ook nog het mooiste nummer uit de musical geschiedenis zingen. Ik prijs mezelf heel gelukkig dat ik haar mag spelen. 

Hoe is het leven op zo’n tour voor jullie?

Voor mij persoonlijk is het formidabel. Ik hou enorm van toeren, ik ben een echte zigeuner. Ik heb drie thuisbasissen: eentje in Manilla, eentje in Londen en eentje in Los Angeles, want daar woont mijn familie. Ik ben dol op reizen en vrienden bezoeken. Ik heb ongeveer in elke stad vrienden wonen. Voor mij voelt het alsof ik het grote lot gewonnen heb met deze job. Ik mag de hele wereld rondtrekken en tegelijkertijd mag ik mijn droomrol spelen. Wat kan je meer wensen? 

Voor mij voelt het alsof ik het grote lot gewonnen heb met deze job

Wat zou je nog willen zeggen tegen iedereen dat nog geen ticket heeft?

Haast jullie, want de verkoop loopt heel goed. Jullie mogen deze heel speciale show niet missen en we hebben een fantastische cast. Dus gewoon komen kijken!

Cats speelt nog tot en met 17 april in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Meer informatie & tickets vind je op www.catsantwerpen.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier