Jip Smit

Vanaf 27 februari speelt Showponies in de Nederlandse theaters. Een nieuwe kijk op de revue van en met Alex Klaasen. Wij spraken tijdens de perspresentatie met castlid Jip Smit over de totstandkoming hiervan. 

Alles behalve braaf

Wat een mooie presentatie hebben jullie net neergezet!

Dank je, het was toch wel spannend.

Ter voorbereiding waren er al vlogs te zien, met hier en daar wat voorstukjes. Maar toch was het nog niet heel duidelijk wat er allemaal te verwachten was. Ik ben blij verrast door de preview die wij net gekregen hebben!

Ja, daarom hebben we het ook een beetje gedaan, want de show is best een moeilijk iets om uit te leggen. Nu kun je het, na het gezien te hebben, meer ervaren. Het geeft meer duidelijkheid.

Hoe was het begin proces? Was je uitgenodigd, mocht je auditie doen?

Nou, ik werd gevraagd, wat te gek is! Ik ken Alex (Klaassen) wel al een beetje en vooral natuurlijk wat hij maakt en speelt. Eigenlijk heb ik gewoon meteen ‘Ja’ gezegd omdat ik hem zo te gek vind. Ja, dat is gewoon fantastisch. Voor mijzelf kan ik daar heel veel van leren.

Het is een Revue. Dat klinkt vrij ouderwets, maar jullie geven er toch een hele moderne draai aan. Hoe gaat dat nu?

Kijk, het is eigenlijk een moderne revue. De vorm is enkel eigen aan een revue: liedjes, sketches, dansjes. Het is geen verhaal, geen chronologisch pad wat je volgt. Dat is de revue. En de inhoud zijn allemaal grappige sketches die Alex allemaal gemaakt en bedacht heeft. Het gaat over wat Alex fascineert en hem bezig houdt.

Het is geen verhaal, geen chronologisch pad wat je volgt. Dat is de revue

Wat maakt de show aantrekkelijk voor bijvoorbeeld een jongere doelgroep?

Het is vooral de humor die de show aantrekkelijk maakt. Het is echt de humor van nu. Je ziet in de originele revues vaak wat ouderwetser, brave humor en deze voorstelling is het alles behalve braaf. Het gaat heel veel over seks en onderwerpen die je normaal gesproken nogal gniffelend zou bespreken, die worden hier gewoon in je gezicht gegooid. Ik denk dat dat voor iedereen, vooral jongeren, heel leuk is. Over taboes: homoseksualiteit, transgender zijn, seksualiteit. Al die onderwerpen worden open gegooid, wat voor jongeren heel lekker is om naar te kijken. Dus daardoor worden ze hopelijk heel erg verrast en ik hoop daarbij ook een meer ‘open-minded’ setting krijgen.

Merken jullie dat zelf in het repetitieproces? Dat er acteurs waren of zijn die nog wat terughoudend reageren over een bepaalde taboes? Of dat ze daaraan moesten wennen?

Nou, eigenlijk niet. Ik denk dat Alex dat ook wel goed gecast heeft. Het zijn allemaal schaamteloze acteurs. En allemaal heel open en we gaan gewoon voor de volle 100% ergens in. Dus ik merk dat wij allemaal heel makkelijk met die onderwerpen omgaan. En dat is het fijne van deze groep, want je moet het maar net treffen en in deze groep zitten er allemaal energieke en open mensen. Het gaat al heel snel naar een fantasierijk niveau. En dat is te gek!

Het gaat over onderwerpen die je normaal gesproken nogal gniffelend zou bespreken, die worden hier gewoon in je gezicht gegooid

Waar kijk je zelf het meeste naar uit tijdens de tourperiode?

Ik heb gewoon heel veel zin om met de groep in zijn algemeen op pad te gaan. De voorstelling van 2,5 uur is maar een klein onderdeel van zo’n dag. Je zit met zijn allen in een bus en je moet twee uur heenrijden en twee uur terugrijden en ik denk dat dat heel leuk wordt met deze groep. Daar kijk ik heel erg naar uit. En het is heel fijn omdat het heel fysiek ook best wel heftig is, met het dansen en zingen tegelijkertijd dus het lekker fit worden. Daar kijk ik ook wel naar uit!

Showponies speelt vanaf 27 februari in de diverse theaters in Nederland. Op 19 maart vindt de feestelijke première plaats in het Delamar Theater in Amsterdam. Meer informatie & tickets via www.kemnasenf.nl.

Door Dianne Roskam/Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement