Jeske Van de Staak


Op zondag 24 september gaat in het DeLaMar Theater te Amsterdam de nieuwste Stage Entertainment productie in première: Was Getekend, Annie M.G. Schmidt. Het wordt de eerste voorstelling waar Albert Verlinde en Joop van den Ende écht samen hun schouders onder gezet hebben en beide heren zijn er enorm enthousiast over. Musical Vibes was aanwezig op een open repetitie en sprak met Jeske Van de Staak, die de jonge Annie M.G. Schmidt gestalte zal geven.

Een prachtig levensverhaal

Hoe is het voor jou om de jonge Annie M.G. Schmidt te spelen?

Dat valt ontzettend goed mee! Het was enorm uitdagend, omdat er heel weinig beelden zijn over hoe zij was in haar jongere jaren. Ik heb veel van haar interviews bekeken, maar toen was ze toch al 80. Je gaat dan toch kijken naar haar houding en manieren. Er staat echter nergens beschreven hoe ze zich hield toen ze zestien was. Ik heb ook de biografie gelezen waarop de voorstelling is gebaseerd en daar ben ik ook wel heel veel uit te weten gekomen. Door wat uit dat boek te halen en haar interviews, heb ik zelf de invulling gemaakt hoe ze geweest zou zijn toen ze jong was.

Had je voor deze voorstelling al iets met haar?

Ja, toch wel. Ik ben echt fan van het materiaal dat ze heeft gemaakt. De nummers die ze samen met Harry Bannink heeft geschreven heb ik heel veel gebruikt toen ik muziektheater studeerde op het conservatorium in Tilburg. De kleinkunstnummers, daar ben ik vooral heel erg fan van. Die zijn vooral de revue gepasseerd tijdens mijn spellessen. Als klein meisje heb ik natuurlijk heel veel boeken gelezen van Jip en Janneke. Dus ik kende haar wel degelijk.

De oude Annie (Simone Kleinsma) hangt – tijdens deze open repetitie – rond in de scènes van de jonge Annie, komt dat vaak terug in het stuk?

Ja, je kan wel zeggen dat het is een soort rode draad in de voorstelling is. Nu zat ze wel even heel duidelijk in de scène, maar er zijn ook veel momenten waar ze niet zo present is. Dan ben ik vol in beeld en schuift zij later weer aan om daar haar mening over te geven. Dat geeft een heel leuke wisselwerking. Je ziet ook de evolutie gedurende de show. In het begin zie ik haar nog niet, maar halverwege de tweede acte zingen we een duet. Het groeit echt.

Het was een heel verregaande zoektocht en puzzel om haar te vormen. Ik denk dat ik nu wel een mooi personage neerzet

Het is echt wel meer dan een jonge Annie neerzetten dus?

Zeker, je bent door twee realiteiten heen aan het spelen. Dat is denk ik heel interessant om te zien en dat is het zeer zeker om te spelen! In het begin was het wel een lastige puzzel voor ons. We vonden het zelf heel moeilijk en vroegen ons af of het wel te begrijpen zou zijn voor de mensen in de zaal. Zodra we dan een doorloop hebben gedaan met wat testpubliek bleek er toch geen enkel probleem te zijn.

Wat was voor jou de grootste uitdaging?

Eigenlijk de jonge Annie neer te zetten. We hebben echt alleen maar beelden van toen ze 80 was. Het was een heel verregaande zoektocht en puzzel om haar te vormen. Ik denk dat ik nu wel een mooi personage neerzet. Ik heb ook een prachtige pruik en kostuum. De mensen van de kleding en kap & grime hebben dat ook ontzettend goed gedaan, waardoor ik me nu echt een jonge Annie voel op het toneel. Dat helpt toch zo erg veel. Natuurlijk ook door hoe ik het invul, maar het uitzicht doet ook heel veel.

Jullie gaan heel Nederland rondreizen, doe je dat liever in plaats van ergens vast te spelen?

Ja, dat vind ik wel leuk eigenlijk! We spelen vijf keer in de week, dus het is ook niet zo’n heel volle week, maar we spelen wel vrij lang en we komen overal. Dan heb ik nog drie van mijn beste vrienden in de cast, dat is ook fantastisch. Laat dit maar komen hoor! Het is wel leuk dat we in maart-april bijna een maand in het DeLaMar staan. Ik woon daar om de hoek, ik denk dat dat ook een hele fijne periode zal worden. Lekker op mijn fietsje, vijf minuten naar mijn werk.

Hoe verloopt het in de cast met je vrienden erbij?

Het is enorm leuk! Echt fijn, ik kan het niet anders zeggen. We zijn al zo lang bevriend dat het nooit raar of moeilijk verloopt. Je maakt allemaal hetzelfde mee. We hebben een hele korte repetitieperiode gehad en dat is heel spannend. Dan is het fijn dat je met je beste vrienden in hetzelfde schuitje zit en af en toe naar elkaar kan kijken om steun te vinden. Het is heel gezellig om dat samen mee te maken.

We hebben een hele korte repetitieperiode gehad en dat is heel spannend. Dan is het fijn dat je met je beste vrienden in hetzelfde schuitje zit en af en toe naar elkaar kan kijken om steun te vinden

Nog een dag voor het er moet staan.

Ja, heel raar en spannend. Maar het staat er al wel hoor! We zijn er ook wel aan toe nu, want bij zo’n voorstelling ga je ook voelen aan het publiek wat ze er van vinden. Daardoor kan de voorstelling nog enorm groeien. De eerste try-out is altijd spannend, maar we hebben het ook gewoon nodig. Ik heb nog al eens de neiging om over de reacties van het publiek na te denken. Als ik dat dan voorleg aan de regisseur, Paul Eenens, dan zegt hij: “Jij speelt wat jij speelt”. Daar heeft hij eigenlijk helemaal gelijk in. Ik moet weten wat ik sta te spelen, het publiek vindt daar toch altijd iets van. Dat is dan het gevolg, maar ik moet het eerst aan hen geven.

Het decor ziet er heel eenvoudig uit, maar dat is grotendeels schijn?

Zeker weten! Het is fantastisch, ik vind het te gek dat we werken met materiaal dat al vrij oud is en dan een modern decor als tegenkleur hebben. Het lichtontwerp van Uri Rapaport is ook ronduit fantastisch! Wat zij daarmee kunnen doen is werkelijk ongelooflijk. Het monteren duurde wel even, dan weet je genoeg. Het lijkt eenvoudig, maar is buitengewoon knap.

We hebben een prachtig combo van zes muzikanten. Dat is tegenwoordig ook rijkdom dat zij met ons op het toneel staan

De sound swingt ook lekker.

Ja, daar is ook hard aan gewerkt. Voor sommige nummers is een nieuw arrangement gemaakt zodat het toch weer past voor een voorstelling in 2018. Dat hebben Ad Van Dijk en Marco Braam dan weer heel mooi gedaan. We hebben ook een prachtig combo van zes muzikanten. Dat is tegenwoordig natuurlijk ook rijkdom dat zij met ons op het toneel staan. Dat klinkt ook écht als een klok. Het is een hele mooie samenstelling met ook een blazer en een cellist.

Geef eens een goede reden om te komen kijken.

Het is een volledig nieuwe voorstelling. Toen ik auditeerde voor de rol ben ik de biografie van Annie M.G. Schmidt gaan lezen en ik ontdekte zoveel dingen waarvan ik geen weet had. Ze heeft een heel mooi levensverhaal, ik denk dat heel veel mensen dat niet kennen. Het is prachtig om dat te mogen spelen en te vertellen. Je komt echt heel veel dingen te weten over de vrouw achter de mooie teksten.

Was Getekend, Annie M.G. Schmidt speelt vanaf 14 september 2017 tot en met 27 mei 2018 doorheen heel Nederland. Meer informatie & tickets vind je op www.anniemgdemusical.nl.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier