Ilse La Monaca


Op zaterdag 11 april brengt musicalster Ilse La Monaca twee solovoorstellingen
in Theater Tinnenpot in Gent. Naar aanleiding van dit muzikale programma, dat de veelzeggende naam Mijn MUSICALe leven kreeg, stelde Musical Vibes haar enkele vragen.

Een reis doorheen mijn levensjaren

Welk verhaal wil je vertellen aan het publiek?

Ik wil dat het publiek mij leert kennen, door middel van muziek. Ik neem ze dus mee op een reis doorheen mijn levensjaren: ik zing het liedje van de eerste LP die ik ooit gekocht heb, ik zing een country en western nummer omdat mijn ouders gedurende een zeer lange tijd een restaurant hebben gehad in Saloon-stijl en ik met die muziek ook ben opgegroeid, ik zing het nummer dat ik voor mijn petekind heb opgenomen en uiteraard alle nummers waarmee ik in het buitenland bekend geworden ben.

Mijn MUSICALe leven is een zeer persoonlijke voorstelling. Betekent dat dan ook dat ze opgevoerd zal worden in een intiem kader?

Absoluut. De opstelling is heel simpel: een pianist achter zijn piano en ik. Er staan een paar koffers met kostuums en pruiken op het podium van alle voorstellingen die ik gespeeld heb en de bedoeling is ook dat het publiek daar achteraf kan in komen neuzen.

De naam van je voorstelling doet vermoeden dat de klemtoon vooral op musicalmuziek zal liggen. Klopt dat?

Klopt. Ik heb ondertussen al een heel musical palmares opgebouwd en ik overloop alles één voor één. Van Crissy in Hair tot Tracy in Hairspray, van Wendy Jo in Footloose tot Mabel in Fame, alle rollen die ik ooit gespeeld heb, komen aan bod en het spreekt voor zich dat de rest opgevuld wordt met nog meer van dat!

Ik wil dat het publiek mij leert kennen, door middel van muziek. Ik neem ze dus mee op een reis doorheen mijn levensjaren

Je hebt voor de gelegenheid ook enkele muzikale gasten uitgenodigd. Kan je daar iets meer over vertellen?

Dat kan ik je in primeur wel verklappen ja. (lacht) Mijn eerste gast is Nicoline Hummel, die samen met mij in De Buurtpolitie speelt.  Een toffe musicalmadam met een klok van een stem! Zij zal mij vergezellen tijdens de matinee en de avondvoorstelling. Ianthe Tavernier, de andere schoonheid van De Buurtpolitie, zal ons komen verblijden met haar gezang tijdens de avondvoorstelling, omdat zij op die zelfde dag nog een matinee heeft van Assepoester. En als klap op de vuurpijl komt mijn goede vriend en Nederlandse musical collega Ivo Chundro even langs tijdens de matinee om een duetje te zingen. Wij kennen elkaar al van in 2004 toen we samen in Zwitserland de musical Fame speelden. Hij was mijn Tyrone en ik zijn Mabel. Ivo kan jammer genoeg niet blijven voor de avondvoorstelling omdat hij diezelfde avond nog terug naar Antwerpen moet om in Lelies te spelen. Maar je ziet, het is dus zelfs de moeite om twee keer te komen kijken! (lacht).

De opstelling is heel simpel: een pianist achter zijn piano en ik

Je trad met deze solovoorstelling voor het eerst op in Zwitserland. Wat betekent Zwitserland voor jou?

Zwitserland is een prachtig land! En ook een prachtig musical land! Ik speel nu momenteel nog in de musical Moses in St Gallen en dat is nu de derde keer dat ik voor dat productiehuis werk. Eerder speelde ik al Fame en Hairspray in St Gallen. Het is ook het huis dat mij mijn eerste grote hoofdrol heeft gegeven. Ik was de eerste Duitstalige Tracy Turnblad in Hairspray. Het doet wat met een mens als je je gezicht op de bussen, treinen en zelfs op de zakjes van de supermarkt ziet staan! En dat in Zwitserland!

Het Stadttheater van St Gallen is geen ensuite productiehuis, maar een repertoiretheater, dat betekent dat ze een waaier aan producties aanbieden tijdens één seizoen, waardoor je twee of drie musicals, een paar opera’s of operetten, een paar moderne dansstukken, een paar klassieke dansstukken, en toneelstukken kan gaan bekijken tijdens eenzelfde seizoen. Dat betekent voor ons als acteurs dat we daar niet permanent moeten gaan wonen, maar gewoon om de één of twee weken eens heen en weer vliegen om een paar voorstellingen te spelen, en dat is voor mij de ideale combinatie. Zo kan ik in België blijven wonen, opnames van De Buurtpolitie en lesgeven combineren en toch nog af en toe op het podium staan.

Het doet wat met een mens als je je gezicht op de bussen, treinen en zelfs op de zakjes van de supermarkt ziet staan!

Zijn er veel verschillen tussen de Duitstalige en de Nederlandstalige versie?

Behalve dat ik gewoon Vlaams praat tussen de nummers door in plaats van Duits, niet nee. (lacht) Ah, ja, toch wel; de special guests, die had ik daar niet…. Daar was het werkelijk een solo concert.

Bij televisiekijkend Vlaanderen ben je vooral bekend als Brigitte Broeckx uit het vtm-programma Echte Verhalen: De Buurtpolitie. Heeft deze bekendheid meegespeeld in je beslissing om je solovoorstelling naar Vlaanderen te halen?

Deels wel ja. Ik wou de productie hier al lang spelen, ook voor vrienden en familie die nooit de kans hebben gehad om in Zwitserland te komen kijken. En ik dacht, misschien zijn er wel een paar Buurtpolitie-kijkers die ons ook eens willen horen zingen (lacht).

Het wordt een ontspannen avond in intieme kring, waar er tussen mooie nummers door, veel gelachen zal worden

Je hebt tot nu toe al een opmerkelijke muzikale loopbaan afgelegd. Hoe moeilijk was het om uit alle liedjes te kiezen?

Met het ene nummer al moeilijker dan het andere… Daar is een spreekwoord voor hé: kill your darlings. Maar wie weet komt er nog wel een “Mijn MUSICALe leven 2” en dan kan ik alle nummers die het nu niet hebben gehaald wel brengen, met nog een paar andere leuke special guests.

Tot slot: Hoe zou je de twijfelaars overtuigen om naar Mijn MUSICALe leven te komen kijken?

Omdat het een ontspannen avond zal worden, in intieme kring, waar er tussen mooie nummers door, veel gelachen zal worden, want zo ben ik! Echte Verhalen: Ilse La Monaca

Veel succes!

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier