Hugo de Groot

Goedemorgen Theaterproducties brengt de herinnering aan Hugo de Groot tot leven in Gorinchem. Exact 400 jaar geleden ontsnapte hij in een boekenkist zijn gevangenschap in het koude Slot Loevesteijn. De grote denker, die zijn tijd ver vooruit was, wordt veelal enkel herinnerd door deze ontsnapping, waardoor er voorbijgegaan wordt aan zijn grote ideeën en strijd voor onze republiek. Producent Fons van Rongen brengt het verhaal zeer sterk tot leven met Hugo de Groot, de musical en laat met een fantastische cast een goede indruk achter.

Hugo de Groot laat een prachtige herinnering achter

Het verhaal gaat snel, de jaren vliegen letterlijk voorbij. Soms wordt er ietsjes te lang stilgestaan bij een moment en te kort bij een ander, al is dat een zeldzaam voorkomen. De kijker leert Hugo en zijn naasten goed kennen, en Hugo brengt af en toe frustraties bij je naar boven door zijn ontzettende koppigheid en arrogantie. Het verhaal eindigt bij zijn dood, en het publiek mist wat hij nou precies heeft achtergelaten en betekend. Waarom moeten wij hem herinneren? Hij was ontzettend beleerd en geniaal, maar na afloop blijf je vragen wat er nu van hem is achtergebleven naast zijn herinnering en strijd.

Na afloop blijf je vragen wat er nu van hem is achtergebleven naast zijn herinnering en strijd

Lars Mak speelt de rol van Hugo de Groot, wat hem goed past. Hij is jong, maar ontzettend sterk in zijn spel en zang, al mag hij veel vaker uitpakken boven de geluidsband in de liedjes, zodat hij nog overtuigender en meer verstaanbaar gaat zingen. Zoï Duister speelt Maria, de vrouw van Hugo, en zingt loepzuiver. Ze heeft een goede chemie met Lars en weet de kijker mee te nemen in haar angsten, zorgen en frustraties. Richard Spijkers is de ultieme Johan van Oldenbarnevelt met zijn ongelooflijk mooie, diepe en krachtige stem en bizar goede speltechniek. Hij is groots, stoer maar ook treurig en gevoelig en weet je tot tranen te roeren in zijn laatste solo. De rol van Maurits van Oranje wordt erg fijn vertolkt door Joost Claes; hij laat al zijn emoties zien en maakt heel veel indruk met zijn woede en twijfels en mooie nette spreektaal. Hij kan bizar goed zingen en laat een prettige chemie zien met de rest van de cast, al is hij degene die niet altijd naast Hugo staat.

Linda Verstraten als Elsje van Houweningen (de meid) verdient echter een enorme pluim; als verteller weet ze af en toe naadloos over te schakelen naar haar rol als de onmisbare dienstmeid die altijd naast Hugo blijft staan en hem uiteindelijk mee durft te nemen voor zijn ontsnapping. Ze zingt ongelooflijk goed met haar lieflijke en prachtige stem, laat geen enkele steek vallen, neemt je volledig mee in het verhaal en speelt technisch zo overtuigend dat de kijker haar volledige goede innerlijk kan zien.

Lekker lopend verhaal en fijne wisseling tussen emoties

De cast wordt ondersteund door een prachtig maar simpel decor, welke laat zien dat je niet altijd veel nodig hebt om duidelijkheid te geven en een blijvende herinnering te creëren bij het publiek. Het zijn de teksten van Hugo op heel grote vellen papier die op een fijne manier zijn opgehangen. Er worden enkele rekwisieten gebruikt en de cast doet zelf inventief en niet storend de enkele decorwissels. Het lichtspel is fantastisch en laat zien dat een goed technisch lichtplan onmisbaar is bij het vertellen van zo’n verhaal. De liedjes zijn eigentijds, een afwisseling tussen pop/rock en soms met ouderwetse klanken. De liedteksten zijn goed en sommige blijven lekker hangen. Wel is het erg jammer dat er geen gebruik wordt gemaakt van live muziek. De geluidsband die meeloopt is ietwat duf, hoor je duidelijk en soms zelfs iets te hard, waardoor de krachtige stemmen van de cast wat verloren gaan, de teksten niet altijd hoorbaar zijn en de kijker mist de live klanken van een band of orkest.

De spelers dragen gedurende de voorstelling maar een kostuum wat niet storend is, maar ze zijn wel verschillend en niet allemaal even passend. Zo is het kostuum van Hugo enkel ouderwets door de rode kraag die niet past bij zijn kleding, en lijkt het of Maurits zo uit kantoor is gekomen. Waar Maria, Elsje en Johan alle drie prachtige en passende kostuums dragen die horen bij die periode.

Met educatiemateriaal kijk je met een andere blik en spreekt het jongeren meer aan dan zonder

De voorstelling is twee weken te zien in het corona proof gebouwde theater De Nieuwe Doelen te Gorinchem, waarna het ook als schoolvoorstelling wordt gepresenteerd. Als schoolvoorstelling is het nodig om van tevoren educatiemateriaal aan te bieden omdat het verhaal ietwat snel kan gaan en niet enorm duidelijk wordt wat Hugo de Groot nou eigenlijk heeft achtergelaten. Wel denk je na over wat je zelf achterlaat, maar is het niet geheel duidelijk wat de jongeren hiervan mee kunnen nemen en wat we aan Hugo te danken hebben. Met educatiemateriaal kijk je met een andere blik en spreekt het jongeren meer aan dan zonder.

Hugo de Groot, de musical is een must see voor iedere theaterliefhebber die houdt van een ongelooflijk sterke en leuke cast, heerlijke liedjes in een eigentijds jasje, een lekker lopend verhaal en fijne wisseling tussen emoties.

Hugo de Groot, de musical is nog tot en met 18 juli te zien in De Nieuwe Doelen te Gorinchem. Meer informatie & tickets vind je op www.goedemorgentheaterproducties.nl.

Door: Annemarijn Clement

Groepsfoto: Wendy de Noier
Scènefoto’s: Bart van Rongen