Hans en Grietje


Al ruim tien jaar brengt Van Hoorne Entertainment sprookjes tot leven in het theater op hun geheel eigenwijze. Vorig seizoen hernam de producent hun allereerste voorstelling Roodkapje en dit jaar is het de beurt aan Hans en Grietje. Alhoewel hier niet echt van een herneming gesproken kan worden, want de show is bijna zo goed als volledig vernieuwd.

Hans en Grietje heruitgevonden

Jonathan werkt als houthakker voor mevrouw van der Beurs, maar zij heeft eigenlijk hele andere plannen met hem. Wanneer Jonathan niet in gaat op haar avances wordt hij ontslagen, waardoor hij niet meer voor zijn kinderen, Hans en Grietje, kan zorgen. Er zit niets anders op dan hen onder te brengen bij iemand die dat wel kan. Tovenaarskoppel Titus en Fien zijn zeer bereidwillig, maar of zij wel degelijk goede bedoelingen hebben is nog maar de vraag.

Waar bij Roodkapje enkel aan wat details gesleuteld was, is er nu voor gekozen om de voorstelling rigoureus om te gooien

Waar bij Roodkapje enkel aan wat details gesleuteld was, is er nu voor gekozen om de voorstelling rigoureus om te gooien. Drie nummers hebben de selectie overleefd en zijn aangevuld met nieuwe songs. Maar de grootste verandering is de verhaallijn; De heks, de kraai en de spekjes – alhoewel niet hélemaal – zijn verdwenen en hebben plaats gemaakt voor het olijke duo Titus en Fien. Het is wel jammer dat hierdoor enkele elementen van het eigenlijke sprookje verloren gaan, die in de vorige versie nog wel aanwezig waren. Het zijlijntje met mevrouw van der Beurs is misschien ook ietwat overbodig.

Desalniettemin wordt al bij het opkomen van het bekende duo duidelijk dat de allerkleinsten hier zich niks van aan trekken. Hun, met snoep doorspekte, grappen en grollen worden moeiteloos gesmaakt en hier en daar zelfs al aangevuld. Voeg daar een frisse en energieke Stijn Mac Gillavry en Janouk Kelderman als respectievelijk Hans en Grietje aan toe en het plaatje is compleet.

De met snoep doorspekte, grappen en grollen van Titus en Fien worden moeiteloos gesmaakt door de allerkleinsten

Voor musicalfans die de vorige versie nog in het achterhoofd hebben zal het wel even wennen zijn, maar deze nieuwe Hans en Grietje is wel weer een typische Van Hoorne geworden; een verhaal met een twist, een kleurrijk functioneel decor, interactieve liedjes en uiteraard oudgedienden – al bijna als huismeubilair te bestempelen -Titus en Fien.

Hans en Grietje is nog tot en met 17 juni te zien in verschillende theaters. Meer informatie en tickets vind je op www.vanhoorne.com.

Door Wendy de Noier

Foto’s: Wendy de Noier