Gouden Vijver

Het EWT-Theater heeft vorige vrijdag het startschot gegeven voor hun nieuwe productie Gouden Vijver. On Golden Pond is het origineel stuk van Ernest Thompson, later verfilmd naar de legendarische versie waarin Henry Fonda, Katherine Hepburn en Jane Fonda de hoofdrollen voor zich nemen.

Ontroerende komedie

Het stuk is vertaald door Frank De Kaey en Door Van Boeckel tekent voor de regie. Op de planken nemen Theo Van Baarle (Norbert Daems), Monique Truyens (Edith Daems) en Daisy Thys (dochter Jessie) het van de familie Fonda over. Michael Zanders is de goedlachse postbode Charlie, Ben Bervoets debuteert als Bill het nieuwe vriendje van Jessie. Aan Billy, het zoontje van Bill, geven afwisselend Matteo Heyrman, Emre Özyer en Tristan Stienlet gestalte. Alvast een cast waar je niet naast kunt kijken.

Theo Van Baarle en Monique Truyens maken de personages zo herkenbaar dat je ze zou kunnen plaatsen in jouw eigen omgeving

De minzame Edith Daems en de eerder norse Norbert Daems zijn een gepensioneerd koppel die al meerdere jaren hun zomer doorbrengen in hun huis aan ‘Gouden Vijver’. Een zalig vredige locatie waar Norbert’s lesbische buurvrouwen en de duikers voor de plaatselijke gespreksonderwerpen zorgen. Postbode Charlie, ooit het vaste vakantieliefje van Jessie (met deze liefde nog steeds op waakvlam modus) houdt Daems op de hoogte van de zeldzame gebeurtenissen in de regio. Dochter Jessie komt niet zo vaak over de vloer, maar brengt dit jaar een bezoekje, en dat is niet zonder reden. Ze komt namelijk haar nieuwe vriend voorstellen en meteen ook zijn zoontje Bill. Dat kan niet zonder de dagelijkse routine van Norbert in de war te sturen wat hem nu niet meteen vrolijk stemt, maar de guitige Bill weet daar wel raad mee.

Theo Van Baarle en Monique Truyens vertolken hun rol in dit ontroerende verhaal op een voortreffelijke wijze. Ze maken de personages zo herkenbaar dat je ze zou kunnen plaatsen in jouw eigen omgeving, bij de buren, de vrienden, de familie. Ouder worden met alle kwaaltjes van dien, de vrouw des huizes die de grillen van haar echtgenoot toedekt met de mantel der liefde, onopgeloste generatieconflicten tussen vader en dochter en een onverwachte kleinzoon die het leven van een oude, ietwat verbitterde man terug kleur geeft. 

Gouden Vijver is een ontroerende, maar heel leuke komedie, fijn geregisseerd in een fris decor

De frisse verschijning van Daisy Thys kon niet beter gecast voor Jessie, om het schrille contrast met de grijze verpersoonlijking van de gefrustreerde Norbert extra in de verf te zetten. Ben Bervoets en Matteo Heyrman blijven probleemloos overeind tussen de gevestigden waarden. Opdracht meer dan geslaagd.

Gouden Vijver is een ontroerende, maar heel leuke komedie, fijn geregisseerd in een fris decor. De voorstelling is nog tot en met 22 april te zien in het EWT theater te Deurne. Meer informatie & tickets vind je op www.ewt.be

Door  Jean-Paul De Corte

Foto’s: EWT