Goele De Raedt


De première van Chaplin de musical komt steeds dichterbij en dus start de cast binnenkort met repeteren. Vorige week zondag gaven enkele castleden nog een kleine preview op Energiek Mechelen, een familiedag die de stad elk jaar organiseert. Musical Vibes was erbij en sprak met Goele De Raedt over haar rol in deze toch wel bijzondere productie.

Ik hou ervan om de slechterik te spelen

Welke rol zal je spelen in Chaplin de musical?

Ik speel Hedda Hopper. Dat is het slechte personage in het verhaal.

Speel je liever zulke rollen, of rollen die op meer sympathie van het publiek kunnen rekenen?

In tegenstelling tot wat je waarschijnlijk zou verwachten, hou ik ervan om de slechterik te spelen. Dat gaat altijd gepaard met heel veel energie, omdat het iets is wat ongewoon is. Je doet immers dingen die je in het dagelijkse leven niet kan doen. Dat maakt het net zo leuk.

goele4

Het is de eerste keer dat een Belgisch productiehuis een Broadwaymusical internationaal mag produceren. Waarom kiest men voor België, denk je?

Dat is een hele goeie vraag. Ik denk omdat je hier de mogelijkheden hebt om dat te kunnen doen. Hier is er, zeg maar, de openheid om te zeggen: we gaan iets dat al zeer goed was, nog beter maken. Ze hebben het origineel herwerkt en nu dus de versie gecreëerd waar men echt mee verder wil. Geert Allaert van Music Hall, zag zeker potentieel in het stuk. Het fijne aan België is dat het niet altijd musicals moeten zijn die we al kennen, maar dat er ook af en toe plaats is voor iets helemaal anders.

Een voordeel is dat iedereen het personage kent.

Ja, zeker. Iedereen kent Chaplin als de grappige man met bolhoed. Ook Hedda Hopper bestond echt en ik moet zeggen dat ik het wel fijn vind om een personage te spelen dat echt heeft bestaan. Dat is nieuw voor mij.

Het gaat ook niet enkel over de Chaplin die wij allemaal kennen, heb ik begrepen.

Dat is inderdaad iets heel bijzonders. Iedereen kent de figuur Charlie Chaplin, maar over de man die achter dat typetje schuilgaat, weten we heel weinig. Ook ik wist bijvoorbeeld niet hoeveel kinderen hij had. Het is dus erg boeiend om de achtergrond van de man zelf te leren kennen. Je merkt ook meteen dat het bij momenten een erg ontroerend verhaal is.

Je voelt de verantwoordelijkheid om dit zo goed mogelijk te doen, omdat je een stempel drukt voor iets wat misschien binnen tien jaar in Brazilië te zien is

Zo’n wereldpremière, verhoogt dat de druk een beetje?

Dat maakt het vooral bijzonder. Je voelt de verantwoordelijkheid om dit zo goed mogelijk te doen. Je doet natuurlijk altijd je best, maar dit is toch nog anders. Je weet dat je eigenlijk een beetje een stempel drukt voor iets wat misschien binnen tien jaar in Brazilië te zien is. Die verantwoordelijkheid voel ik dus wel, maar niet echt spanning.

Is het daarom dat je zo graag deel wou uitmaken van de cast?

Zeker en vast. Ik hoorde dat het iets internationaal zou worden en dat het ging om een wereldpremière en toen ben ik onmiddellijk auditie gaan doen.

goele2

Op welke manier ga je eigenlijk te werk om je personages vorm te geven?  

Ik bereid me vooral heel goed voor. Dat is het leuke aan internet nu. Je kan heel veel opzoeken. Ik lees dus heel veel, bekijk filmpjes op Youtube en ga na of er geen films gemaakt zijn die ik kan gebruiken. Na mijn grondige voorbereiding laat ik alles even los en ga dan repeteren. Met de kennis die ik dan heb, probeer ik te voelen hoe ik mijn rol het beste kan spelen. Dan stop ik mijn eigen energie erin en boetseer ik stilaan mijn personage.

Welk personage was tot nu toe het moeilijkste om te spelen?

Ik denk niet dat er ooit echt een moeilijk personage is geweest, omdat ik daar op voorhand nooit van uitga. Ik denk altijd: “Dit is waar ik van gedroomd heb”. Ik ben er mij steeds heel bewust van dat ik heel gelukkig en dankbaar mag zijn dat ik dit mag doen. Elke rol die ik krijg, zie ik als een kans. Uiteraard zijn er soms dagen waarop alles minder goed lukt. Dat was bijvoorbeeld het geval toen ik plumeau speelde in Beauty and the beast. Plumeau is wel een grappig personage, maar heeft niet zo’n groot aandeel in het stuk. Dat vond ik zo jammer dat ik mij na een tijdje begon te vervelen. Tot ik bedacht dat ik er gewoon van moest genieten dat ik af en toe eens iets komisch mocht doen en de mensen mocht laten lachen. Toen werd het voor mezelf plots heel leuk.

Het is voor de hele familie een mooie, warme en ontroerende avond uit

Hoe ben je eigenlijk gestart met musical?

Ik heb altijd heel graag gezongen. De combinatie zang en toneel is eerder toevallig gekomen. Ik acteerde en zong apart, tot ik hoorde van musical en muziektheater. Zo is alles dus begonnen en ben ik vanuit de opleiding terechtgekomen in mijn allereerste musical. Vanaf toen kon ik zang en acteerwerk mooi combineren.

En nu dus binnenkort Chaplin de musical. Waarom moet iedereen die nog geen tickets gekocht heeft dat zo snel mogelijk doen?

Omdat iedereen Chaplin kent, de muziek supermooi is en omdat het echt een goede musical is waarin alle nodige elementen zitten. Het is voor de hele familie een mooie, warme en ontroerende avond uit.

goele3

Surf naar www.musichall.be voor tickets en meer informatie over Chaplin de musical.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier