Geheugendief; Hoe voelt het? Alzheimer


Een vrij nieuw bedrijf met een nieuwe show en een nieuwe componist. De oprichter, schrijver en regisseur van het stuk, Jean-Paul Duijst, komt naar voren. Hij vertelt over Volle Zaal Producties en Geheugendief. Volle Zaal Producties schrijft graag over maatschappelijke onderwerpen. Zo hebben ze eerder stukken gedaan over o.a. huiselijk geweld en homoseksualiteit. Hij vertelt erbij: “Dit stuk moet niet té educatief zijn, maar vooral raken.” 

Kunt u het woord ‘worst’ achterstevoren spellen?

Dan introduceert hij de componist van het stuk. Jacob de Groot. Een nieuwkomer waarvan Geheugendief de eerste musical is waarvoor hij de muziek heeft geschreven. Wat ontzettend gaaf! “Ik ging voor een musicalgeluid, maar wel met een pop-sound.”  Ook is het plan om er het liefst een meerkoppige band achter te zetten. Deze keuze is begrijpelijk. De muziek die te horen is tijdens de presentatie is intrigerend mooi, maar heeft  inderdaad de diepte nodig van meerdere muzikanten. Dat maakt het af.

Dit stuk moet niet té educatief zijn, maar vooral raken

De vormgever van studio Steen, Papier, Schaar, Rick Bergervoet, heeft ervoor gekozen om een abstracte en sobere sfeer aan het decor te geven. “We gaan terug naar de kern die voor mij de weerspiegeling geeft voor de ziekte van Alzheimer”. Maar hiertegenover zet hij de kleur van de karakters. Zo heeft elk karakter een eigen statement kleur; geel, roze, blauw, rood, paars.. een kleur die bij het personage hoort. Een mooi contrast. Een mooi idee. Iets wat zeker de indruk maakt, nieuwsgierigheid en aandacht trekt.

Dan mag de cast zijn talent te laten zien. De cast dat naar eigen zeggen ‘een bijeengeraapt zooitje van amateurs en professionals’ is. Maar wat een kracht en geloofwaardigheid zit er nu al in het stuk. De voorstelling gaat over Antonia Scholte, gespeeld door Lia Schipper. Een getalenteerde pianiste die gediagnosticeerd wordt met de ziekte van Alzheimer. In het stuk laten ze de impact hiervan op de persoon, maar ook die van de omgeving, zien. “Hoe voelt het? Alzheimer.” wordt er gevraagd in het stuk. Waarop Antonia zegt: “Het voelt.. onveilig.” Heel heftig. Maar met de nodige humor erin verworven door Ruth, de verzorgster, gespeeld door Merel van Reenen. 

Geheugendief laat de impact van Alzheimer op de persoon, maar ook die van de omgeving, zien

Geheugendief oogt nu al een goed uitgebalanceerd stuk dat zeker de interesse wekt. Wij zijn benieuwd naar het eindproduct van deze mooie, aangrijpende en vooral ontroerende show.

Geheugendief is op 6 en 7 mei 2017 te zien in Theater Kikker te Utrecht. Meer informatie en tickets vind je op www.vollezaalproducties.nl.

Door Dianne Roskam

Foto’s: Annemarijn Clement