Frédérique Sluyterman van Loo

Frédérique Sluyterman van Loo was onlangs nog te bewonderen in het Zonnehuis als Marlene Dietrich in de voorstelling In bed met Dietrich en Piaf. Nu mag ze opnieuw haar tanden zetten in een icoon, deze keer van Nederlandse bodem, Conny Stuart in De Grote Drie van DommelGraaf & Cornelissen Entertainment. Wij spraken hierover met haar.

De achterliggende toon vinden

Je was laatst nog Dietrich, in de voorstelling In bed met Dietrich en Piaf, en nu Conny Stuart. Je weet de rollen wel te vinden!

Ja hè? Zo kan het leven gaan. Je ziet ook wel wat overlappingen: ze zijn allebei zo oud geworden. Beide waren heel gedisciplineerd. Allebei de handjes aan de touwtjes en waren echt in controle met wat ze deden. Stuart was wel nuchterder en Dietrich wat wilder met al haar huwelijken, minnaars en vrouwen. Maar het is wel heel bijzonder.

fred1

Je vertelde tijdens de presentatie dat Conny Stuart heel dicht bij je ligt als Haagse vrouw, waar ligt dan de uitdaging in de rol voor jou?

Conny was heel hard in interviews en om daar de achterliggende toon een beetje uit te krijgen is een uitdaging. Kijken naar waar dat nou vandaan komt, haar hele houding naar de pers.

Ik zal niet zo snel een lief, zachtaardig moedertje spelen

Een beetje menselijk maken? Net als bij Dietrich?

Ja, maar het is natuurlijk vaak bij grote sterren dat ze iets hebben wat ze voor de camera neerzetten. Maar wat zit daar nou precies achter? Wat mij ook een ontzettende uitdaging lijkt is om te kijken wat haar chemie is met de andere vrouwen. Die drie in de kleedkamer, die elkaar misschien helemaal niet zo mochten en wat ook nooit gebeurd is… Giechelt zij? Ze is altijd wel een beetje een dame.

Krijgen jullie de ruimte om dat zelf vorm te geven?

Paul van Ewijk (regisseur) en Lars Boom (scriptschrijver) zullen zich er wel een beeld bij vormen en er komen nog veel individuele gesprekken. Ik weet niet of we daar zelf de hand in hebben. Ik denk het haast wel, want het is een nieuw stuk.

Ik hoop dat jongelui horen over het stuk van die drie wijven in de kleedkamer

Wordt dit de leukste rol om te spelen, denk je?

Nou, het is weer anders. Billy Elliot was ook ontzettend gaaf om te doen, veel aardser. En in Cabaret speelde ik een hoer… ook leuk! Als ze maar temperament heeft. Ik zal niet zo snel een lief, zachtaardig moedertje spelen (lacht).

Wat natuurlijk ook heel erg werkt in het stuk, is dat er muziek wordt gebruikt die iedereen kent.

Ik hoop dat door de chemie, de humor, de lol en het repertoire er veel jongelui op af komt. Dat ze gehoord hebben over het stuk van die drie wijven in de kleedkamer. En dat ís natuurlijk ook gewoon leuk!

dommel4

Adèle, Conny en Jasperina – De Grote Drie is vanaf 3 februari 2107 te zien in de Nederlandse theaters. Info & tickets vind je op www.dommelgraafencornelissen.nl.

Door Dianne Roskam/Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier