Frank Van Laecke

Na de initiële perikelen met de eerste locatie voor het nieuw te bouwen theater voor de Spektakelmusical 40-45, stelde Studio 100 de definitieve locatie voor. In Puurs bouwt de producent naast een bestaande hall, een gigantische schouwburg, waar de musical vanaf dit najaar zijn intrek zal nemen. Musical Vibes sprak met regisseur en co-auteur Frank Van Laecke.

Waar voor je geld

De thuisbasis voor 40-45 wordt reëel?

Ongelooflijk hé! Ik reed naar hier en dat deed ik zoals ik naar veel locaties rij. Maar als je hier dan bent, dan word je natuurlijk overdonderd door alles wat er hier te zien is, door de grootte en door de mogelijkheden. Ik denk dat we de juiste locatie hebben gevonden om van de grote droom die we een aantal jaren geleden gestart zijn, uiteindelijk de laatste rechte lijn, want dat is het nu wel, te realiseren.

We moeten niet meer gaan uitleggen wat we gaan doen, want dat referentiekader is aanwezig wanneer je spreekt van ‘de opvolger van 14-18’

We staan in een enorme hal, maar dit wordt niet het theater?

Nee, dat wordt het zeker niet! Dit is eigenlijk het kleinste gedeelte, de foyer, de backstage ruimte, de parking. Maar de eigenlijke schouwburg, daarvoor gaat morgen de spade in de grond, alhoewel het waarschijnlijk wel geen spade zal zijn. Die zal dan hiernaast gebouwd worden. Het is toch onwaarschijnlijk wat een ondernemingsgeest Studio 100 heeft. Ik ken absoluut niet veel producenten of zelfs geen andere, die dit aandurven. Het is dankzij het geloof in het eindproduct, het vertrouwen dat we ook hebben opgebouwd in het verleden met Daens en met 14-18 en door al de andere dingen die Studio 100 doet. Ze maken er altijd een erezaak van om de mensen waar voor hun geld te geven. Ik ben ervan overtuigd dat het publiek dat nooit vergeet! Want dat is de essentie, als je buiten gaat dat je kan zeggen: “We hebben echt waar voor ons geld gekregen en misschien nog meer dan wat we verwacht hadden.” Daar slagen ze toch altijd in.

Het is ook een feit dat 14-18, vier jaar na datum, nog altijd een referentiepunt blijft?

Het zindert zeker na en dat maakt ons voor een stuk het leven iets gemakkelijker. We moeten niet meer gaan uitleggen wat we gaan doen, want dat referentiekader is aanwezig wanneer je spreekt van ‘de opvolger van 14-18’. Ik herinner me dat toen we gestart zijn met 14-18 dat we iets aan de man moesten brengen waar we geen referentie voor hadden. Dat is gewoon veel moeilijker. Nu is dat er wel en dat maakt de communicatie voor een stuk makkelijker. Daar ben ik van overtuigd.

Daar waar het nu nog sneeuwt, zijn wij dan aan het repeteren! Echt krankzinnig als je het zo bekijkt

Hoever zitten jullie nu in het creatieve proces?

We zitten ontzettend ver. De cast is helemaal gekozen, het script is zo goed als klaar, op een aantal punten en komma’s na, die toch herschreven zullen worden tot de laatste dag. Aan de muziek zal ook nog gewerkt worden tot de laatste dag, maar in grote lijnen is die ook al klaar. We zijn volop bezig met het concept van het decor, met het concept van alle rijdende en bewegende elementen en dat zijn er heel wat! Alles moet nu stilaan samen gelegd worden en vanaf half augustus gaan we met de cast repeteren, op deze locatie. Daar waar het nu nog sneeuwt, zijn wij dan aan het repeteren! Echt krankzinnig als je het zo bekijkt.

40-45 speelt vanaf 7 oktober 2018 in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Tickets & meer informatie vind je op www.40-45.live.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier