Fame

Na klassiekers als Dirty Dancing, Footloose en Flashdance mocht het populaire Fame niet ontbreken in het lijstje van zomermusicals in het Kursaal Oostende. De energieke cast streek op 5 augustus neer in de Koningin der Badsteden voor een week vol muziek en dans.

Over dromen van een leven vol fame

Fame is een musical over dromen. Een musical over keuzes maken ook. We volgen een groep studenten aan de High School of Performing Arts in New York. Allemaal hebben ze één ding gemeen: ze willen het maken in de wereld van muziek, dans en drama. Maar als snel ondervinden de vrienden dat die felbegeerde ‘fame’ hen niet zomaar in de schoot geworpen zal worden. Ze moeten keihard werken voor dat diploma.

Zeker te vermelden waard zijn Stephanie Rojas als de extraverte Carmen en Mica Paris als de veeleisende lerares Miss Sherman

Deze Britse tourversie, zoals steeds boventiteld in het Nederlands en het Frans, is leuk om naar te kijken. Wanneer de eerste noten weerklinken, word je al snel meegezogen in de energie van de jonge cast. De dynamiek die er is bij de groepsnummers verdwijnt wel bij een aantal andere scènes, die niet allemaal even hard binnenkomen. Al is dit misschien te wijten aan het originele verhaal? Je volgt immers een aantal verschillende verhaallijnen, waardoor inleving en onderdompeling in het hele gebeuren bemoeilijkt worden. Toch hadden enkele kleine ingrepen het verhaal duidelijker kunnen maken. Zo wordt het drugsprobleem van een van de personages amper in beeld gebracht in de eerste acte, waardoor haar verdere verhaallijn wat uit de lucht komt gevallen.

Of ligt het gebrek aan die figuurlijke vonk misschien aan enkele technische minpuntjes? Ondanks het feit dat de personages dromen van een leven in de spotlights, liep het tijdens deze eerste voorstelling af en toe mis met de belichting. Ook aan het geluid kan nog gesleuteld worden. Het ene moment overstemt het orkest de cast, het andere moment klinken enkele stemmen dan weer heel schel.

Aan vocaal talent overigens geen gebrek. Verschillende verhaallijnen vragen om veel noemenswaardige rollen en dus ook veel sterke zangers. Wie veel bekende nummers verwacht uit de serie of de film, is er wel aan voor de moeite. Toch zitten er enkele parels in de voorstelling; van emotionele solo’s, tot explosieve groepsnummers. En uiteraard mag de titelsong niet ontbreken. Zeker te vermelden waard zijn Stephanie Rojas als de extraverte Carmen en Mica Paris als de veeleisende lerares Miss Sherman. Met respectievelijk ‘In L.A.’ en ‘These Are My Children’ krijgen ze het hele publiek op hun hand.

Met enkele grappige scènes, sterke stemmen en grote dansers laat de show je dromen over een leven vol fame

Maar in de High School of Performing Arts is ook dans een belangrijk deel van de opleiding. De cast moet dus bijzonder veelzijdig zijn. Een zanger die moeite heeft met de danspasjes of een danser die die ene noot niet haalt; daar is hier zeker en vast geen sprake van. Moeiteloos dansen ze verschillende stijlen: van klassiek ballet tot hiphop en van latin tot tapdans. Voor al dat danstalent oogt het podium van het Kursaal bij momenten zelfs te krap.

Ondanks enkele bizarre scriptgeretaleerde keuzes en enkele technische mankementjes – waar snel aan kan gewerkt worden – is deze voorstelling zeker een bezoekje waard. Met enkele grappige scènes, sterke stemmen en grote dansers laat de show je dromen over een leven vol fame.

Fame is nog tot en met 10 augustus te zien in Kursaal Oostende. Voor meer informatie en tickets, surf je naar www.kursaaloostende.be.  

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier